Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Pedro Puig, director de Trace Software International
“L'actual SolidWorks Electrical és fruit de l'acord entre SolidWorks i Traci Programari International per rebatejar a elecworks for SolidWorks”

Entrevista a Pedro Puig, director de Traci Programari International

Joan Sánchez Sabé21/02/2013
Se suposa que vivim al país de el “que inventin ells”, en lapidaria expressió d'Unamuno. És per això grat descobrir que SolidWorks Electrical ha estat desenvolupat a Europa, i més concretament entre Barcelona i Normandia. L'empresa Traci Programari International, desenvolupadora de elecworks, és el resultat de la fusió, fa poc més de quatre anys, de Aceri, fundada per Pedro Puig, i Traci Programari.

Qui és Pedro Puig? Què és SolidWorks Electrical? Què és elecworks?

Sóc un empresari que fa 25 anys va muntar una empresa per desenvolupar una solució programari de CAD elèctric a nivell mundial, amb l'objectiu de ser el líder en aquesta especialitat. A partir d'aquí i després d'un llarg recorregut, van sorgir dos productes, que es diuen ara elecworks i SolidWorks Electrical. Aquest últim és una versió llicenciada del primer, que en aquests moments comercialitza en exclusiva SolidWorks a nivell mundial. Ambdues són solucions per a l'enginyeria elèctrica, per a automatització i enginyeria de detall.

Pedro Puig, CEO de Traci Programari International
Pedro Puig, CEO de Traci Programari International.

Com s'aconsegueix que un programari desenvolupat a Espanya, país que no destaca en aquest àmbit, sigui capdavanter en l'àmbit mundial?

Com la majoria que encara ens aguantem en aquest mundillo, d'entrada, amb vocació completament internacional des del primer dia. La qual cosa vol dir treballar amb múltiples idiomes, múltiples normatives, múltiples estàndards, des de l'inici, amb totes les implicacions que això comporta: qualitat, coneixement del mercat i la tècnica a nivell global, conèixer bé a la competència i anar un pas per davant d'ells. És necessari ser molt obert i estar molt bé informat, conèixer bé als usuaris de diferents països, per després ser molt àgil per afegir tot allò que tu creïs que pot afegir valor. I mai creure que, pel fet d'haver tingut bons resultats durant algun temps, sempre vagi a seguir sent igual. En 25 anys, lògicament, hem tingut algunes patacades.

Algú que comença una empresa de programari en països com Alemanya o Estats Units, amb mercats interns molt potents, ho ha tingut més fàcil que vostès?

Sens dubte, segur. De fet, la nostra principal competència ha seguit un camí invers al nostre: van començar molt forts als seus països d'origen, Estats Units, Alemanya, França, … i quan van estar consolidats en els mateixos, van sortir a l'estranger en unes condicions molt millors que les nostres. Nosaltres, com ja sabíem que no podríem viure únicament del mercat espanyol, havíem de començar amb inversions més fortes, i ser internacionals des del principi, amb múltiples idiomes i comercialitzant en múltiples països. A més, les polítiques d'innovació i les ajudes que ofereixen (o, almenys, oferien) aquests països eren molt millors que les d'Espanya, almenys fins a fa 10 anys.

Has rebut alguna ajuda o reconeixement?

Elecworks va sortir al mercat l'any 2009. Ho presentem aquí [a Orlando, EUA], durant SolidWorks World 2009. Ens presentem a un premi europeu d'innovació, pel fet de ser els primers a relacionar els esquemes elèctrics 2D amb els components 3D de SolidWorks de forma bidireccional. Vam ser guardonats el 2011.

Per què SolidWorks els va triar a vostès i no a la seva competència?

Nosaltres ens posicionem directament amb la idea que això ocorregués. L'any 2003 —quan vam haver de reinventar-nos per enèsima vegada, quan el nostre producte [Electrical Designer] que treballava sobre un altre editor (AutoCAD) va ser desplaçat per AutoCAD Electrical, que no era nostre— decidim que necessitàvem un soci fort de nivell mundial. I triem invertir el nostre coneixement i innovar, passant-nos a les 3D, triant SolidWorks. I desenvolupem el producte durant més de cinc anys, durant els quals ens preguntàvem en alguna ocasió “… i si algú més ha tingut la mateixa idea”

Pedro Puig, durant el SolidWorks World 2013, posa enfront del Stand de SolidWorks Electrical
Pedro Puig, durant el SolidWorks World 2013, posa enfront del Stand de SolidWorks Electrical

En quin punt de la conversió del producte elecworks en SolidWorks Electrical ens trobem?

El procés ha estat molt més ràpid del que pensàvem, especialment tenint en compte la grandària de SolidWorks. Signem un acord confidencial a l'abril del 2012, a partir del com havíem de fer un nou producte, amb un nou ‘branding’, desenvolupar un pla de negoci. Es va fer en quatre mesos. El primer d'agost el producte estava acabat, i es va anunciar en aquest moment. El desplegament va començar a Amèrica del Nord i la Zona Euro. Tot això, amb una planificació molt definida, en la qual participem amb quatre enginyers que després van ser sis per aconseguir un desplegament ràpid i eficient dins de la seva xarxa. Els objectius [econòmics] durant el 2012 s'han cobert amb escreix. Encara no hi ha dades oficials, però creiem que, probablement, s'han triplicat. Les perspectives han sorprès molt positivament a SolidWorks, i a nosaltres ens ha deixat clar que són molt bons, i que el mercat existeix, que és el més important.

Com els afectarà com a empresa el fet de ser el ‘partner’ de SolidWorks?

La nostra empresa té, a més del programari de disseny, un altre programari per a càlcul d'instal·lacions elèctriques. Abans de l'acord amb SolidWorks, representava aproximadament el 50% de la nostra activitat.

Des de la primera conversa seriosa (Juny 2011) fins a la signatura de l'acord, ja havíem canviat molt. En aquests moments estem orientant-nos de tal manera que els productes no llicenciats a SolidWorks (com el 2D) no competeixin amb el seu canal, sinó que siguin complementaris. Les forces de vendes, màrqueting, als diferents països estan sent reorientades.

A més de càlcul d'instal·lacions i d'elecworks (2D) què altres productes té?

Tenim encara alguns productes històrics, com Electrical Designer, que estan al final del seu cicle de vida. Elecworks permet el disseny elèctric en 2D, i SolidWorks Electrical incorpora totes les funcions en 3D. Elec Calc serveix per al càlcul d'instal·lacions de baixa i mitja tensió, i tenim una especialització del mateix, Solar Calc, per a instal·lacions fotovoltaiques. També tenim un programa per a càlcul d'il·luminació pública. Ara estem avançant en la integració entre càlcul i disseny. Aquest trimestre llançarem al mercat un producte que exporta els resultats dels càlculs per ser incorporats en elecworks i SolidWorks Electrical.

Creu que tindrà algun sentit integrar una solució d'aquest estil, que ajudi a triar els components òptims en un circuit elèctric, en un ‘SolidWorks Electrical Plus’?

Estem veient a tot arreu que cada vegada hi ha més hibridació i integració de tecnologies. La part de càlcul, encara que sigui més específica, acabarà integrada d'una forma o una altra amb el disseny més conceptual, potser també amb simulació.

SolidWorks Electrical, es podria aplicar per cablear edificis?

Sí. Originalment no està concebut per a això, però és una de les aplicacions que se li poden donar. Tenim clients que fabriquen ascensors, per exemple, que ho usen, i podem veure el cablejat de l'ascensor dins de l'edifici.

Ahir vam veure en SolidWorks World una pinzellada de SolidWorks Mechanical Conceptual Té algun sentit un ‘Electrical Conceptual’?

De fet, quan ho vaig veure em va recordar molt a una de les aportacions d'elecworks: el diagrama sinòptic (unifilar). Pintes diagrames de blocs, tires línies entre ells: estàs fent conceptualització, que després utilitzes quan entres en l'enginyeria de detall. Fa sis anys ja ho desenvolupem. A diferència del concepte mecànic, la qual cosa no té massa sentit és crear-ho com a producte independent, perquè normalment qui fa el diagrama de blocs, també fa la resta.

L'enginyeria elèctrica està completament lligada a la de control, que cada dia té més elements programables, i menys estandardització del desitjable. Alguna idea sobre com lligar el programable, i el programat, amb la resta?

De moment ens quedem amb un intercanvi de dades. Si jo sigues que tinc un determinat autòmat dades (sigui un Allen Bradley, un Telemecanique o un Siemens...) que treballa amb uns determinats senyals d'I/S, de moment puc intercanviar aquests amb l'esquema elèctric en tots dos sentits.

Després d'aconseguir que SolidWorks triés a Traci Programari, probablement tengán la sensació de que una bona part del treball ja està fet. I després... què?

Per un minut pensem que havíem aconseguit avançar molt. I ha estat una fita important. En el minut dos ens vam adonar que implicava molt més treball del que havíem imaginat. Per a un dels productes, tenim ara un sol client, però és molt gran, i és molt exigent. El client té una cultura a la qual hem d'adaptar-nos. I això exigeix un esforç que no havíem calibrat al 100%.

Encara que realment no ho posen gens difícil. Tenen una cultura molt oberta, molt col·laborativa, i mai et fan sentir l'òbvia diferència de grandària. No solament és simple usar el seu programari, és simple, fàcil, treballar amb ells.

Empreses o entitats relacionades

Dassault Systèmes España, S.L. - SolidWorks
Trace Software International, S.a.s.