Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Robots-helicóptero y pájaros voladores: Segunda jornada de SolidWorks World 2013

Robots-helicòpter i ocells voladors: Segona jornada de SolidWorks World 2013

Joan Sánchez Sabé23/01/2013

22 de Gener de 2013

Encara que se suposi que els qui es dediquen al disseny han de tenir els peus en el sòl, la veritat és que a tots (o gairebé) els agraden les coses que es mouen per l'aire. Si es mouen molt ràpid, millor. La segona sessió general de SolidWorks World ens ha permès conèixer les iniciatives de la Universitat de Pennsilvània i les de Festo per fer, entre altres coses, andròmines volants. Tot això, i seguint un guió que es repeteix en les diferents edicions de SolidWorks World, després de conèixer les activitats dels grups d'usuaris, la formació i les certificacions.

Comença l'espectacle, parlem de maquinari

Fielder Hiss, que ja va participar en la jornada d'ahir, ha estat el mestre de cerimònies de la d'avui. Ens ha presentat a Frank Soqui, d'Intel, que ha fet recomanacions per qui vulgui comprar-se un ordinador per CAD (i que es resumeixen en: no és el mateix una estació de treball que un ordinador de sobretaula, gasta't la pasta).

Betes

Tots els fabricants de programari fan programes beta. Són les versions prèvies al llançament final, preparades perquè un nombre (comparativament) reduït d'empreses els provin en situacions realistes, amb diferents configuracions de maquinari i programari, i amb diferents usos i necessitats. Ells són els que detecten una bona part dels errors i omissions, i permeten corregir els programes abans del seu llançament massiu.

El reduït nombre d'emprovadors beta de SolidWorks 2013 ha estat 4.000. No és un nombre petit, però sí ho és comparat amb els 2 milions d'usuaris de SolidWorks. Per estimular als emprovadors beta, que es divideixen entre distribuïdors i usuaris finals, SolidWorks fa una espècie de competició. I avui hem conegut els guanyadors. El guanyador entre els usuaris finals, ho ha estat simultàniament en tres categories: ús general, simulació i EPDM. Es tracta de Masanobu Higashino, algú a qui ha d'agradar-li molt caçar bestioles (bugs).

L'estat dels grups d'usuaris

Richard Doyle, responsable dels grups d'usuaris de SolidWorks, i com és costum durant els últims anys, ens ha fet saber que ja hi ha 232 grups d'usuaris del producte. Com correspon, ha lloat a tots els que participen en els mateixos, i especialment a els qui els lideren.

En la sessió d'avui han participat els dos fills d'un recentment mort i conegut membre dels usuaris de SolidWorks, que han fet un petit panegíric i un agraïment a els qui van col·laborar amb ell. El disseny també té rostre humà, o, sobretot, té rostre humà.

El disseny ho fan persones: s'ha retut homenatge avui a una lamentable pèrdua...
El disseny ho fan persones: s'ha retut homenatge avui a una lamentable pèrdua. Richard Doyle ha fet un esforç important per contenir-se en l'escenari en anunciar-ho. S'ha notat el seu afecte.

Més maquinari

Rob Herman, de Lenovo, que (si no ens falla la memòria) és la primera vegada que puja a l'escenari de l'esdeveniment com a patrocinador, ens ha explicat les característiques de les seves màquines. Novament, gasta't la pasta en una màquina, i SolidWorks volarà. Sobretot, que no falti memòria.

Lenovo ens recomana que no infrainvirtamos
Lenovo ens recomana que no infrainvirtamos.

Amb un certificat és més fàcil trobar una nova ocupació

Encara que hi ha molts altres motius per voler que algú t'examini i doni fe dels teus coneixements, un dels principals sembla ser l'empleabilidad. És més fàcil canviar de treball (o trobar un) si les qualificacions estan estandarditzades i certificades per algú.

Per això, Mike Puckett i Avelino Rochino, de l'equip de Certificació, ens han explicat que després de 15 anys oferint 89.000 titulacions de SolidWorks, aquest any afegeixen dues més a la llista: les denominades Advanced Drawing Tools Specialist (especialista en eines de dibuix avançades) i EPDM (especialista en gestió de dades d'empresa).

Les certificacions de SolidWorks ja tenen 15 anys
Les certificacions de SolidWorks ja tenen 15 anys
Com a novetat, els qui posseeixin una certificació, i que formin part d'un directori disponible en www.solidworks.com/cswp (després de registre), ara podran afegir el seu enllaç a Linkedin. És a dir, qui vulgui que les seves virtuts siguin conegudes, i rebre ofertes de treball, ho té una mica més fàcil.

Objectes volants que són robots

Als usuaris de SolidWorks els agrada conèixer a més usuaris de SolidWorks. Especialment als quals es dediquen a fer coses espectaculars. I est és el cas dels estudiants de Vijay Kumark, professor de la Escola d'Enginyeria i Ciències Aplicades de la Universitat de Pensylvannia.

Quins eren les coses espectaculars? Bàsicament robots-helicòpter (o cuatrirrotores com ells els criden). Helicòpters amb quatre hèlixs, parcialment pilotats però amb intel·ligència pròpia, molt petits i en conseqüència, amb molt baixa inèrcia i alta maniobrabilitat, capaces de fer tot tipus de piruetes (dobles mortals inclosos). Per contrarestar les limitacions de la grandària, els helicòpters juguen amb una altra carta: la d'associar-se i funcionar com un eixam, de la mateixa forma que ho fan les abelles, les formigues o els esbarts d'ocells; comunicant-se només amb els membres més propers, actuant de forma individual i de forma anònima.

El professor Vijay Kumark ens mostra un helicòpter miniatura
El professor Vijay Kumark ens mostra un helicòpter miniatura.
Model (en SolidWorks) d'un dels cuatrirrotores
Model (en SolidWorks) d'un dels cuatrirrotores.

Més robots i objectes volants

Per finalitzar la sessió d'avui, Rick Chin, el responsable d'Innovació de SolidWorks, ha presentat a Elias Knubben, responsable de els projectes corporatius “biònics” de Festo. La idea base era: com copiar alguns conceptes de la naturalesa en dissenys industrials. Des de la trompa d'un elefant convertida en robotino, fins a un ocell.
Rick Chin parlant amb Elias Knubben, mentre ens demostraven al robotino
Rick Chin parlant amb Elias Knubben, mentre ens demostraven al robotino.
Des del disseny fins al robot final, el robotino és un robot que integra sistemes elèctrics i pneumàtics...
Des del disseny fins al robot final, el robotino és un robot que integra sistemes elèctrics i pneumàtics, i que té parts (com la trompa i la pinça) inspirades en solucions de la naturalesa.
Elias Knubben ens ha mostrat varis dels desenvolupaments duts a terme amb aplicacions mèdiques (sistemes per ajudar a la recuperació de persones, per exemple). Ens ha mostrat interfícies “biònices”, amb actuadors pneumàtics actuant com a músculs (pel que sembla, aquí la pneumàtica té alguns avantatges en relació amb els actuadors elèctrics).

Finalment, la sorpresa del dia ha arribat quan ens ha mostrat a el “SmartBird”. Es tracta d'un ocell mecànic, a l'estil dels quals va dibuixar en el seu moment Leonardo da Vinci, però molt més orgànic. Fabricat amb els materials actuals de més alta tecnologia, aconsegueix tenir una envergadura d'1,96 m amb un pes de sol 450 g. I bat les ales com ho faria un ocell de debò, i inclina el cap i el cos per canviar d'adreça.

Secció transversal de el “SmartBird”, en la qual s'aprecia part del mecanisme de les ales, completament inspirat en les ales d'un au real...
Secció transversal de el “SmartBird”, en la qual s'aprecia part del mecanisme de les ales, completament inspirat en les ales d'un au real.
La demostració de vol ha aconseguit que una bona part de l'audiència s'aixequés del seient (el que subscriu inclòs) per veure a l'ocell volar sobre els nostres caps. L'aplaudiment ha estat general. I és la primera vegada que veig al públic aplaudint dempeus en un SolidWorks World. Després que l'home hagués de fer màquines molt diferents a un ocell per aconseguir fer enginys volants, al final ha aconseguit fer un enginy volant que realment imita a l'ocell. Llàstima que se sembli a una gavina, per les quals sento poca simpatia...
L'ocell, subjectat per Elias i el pilot, preparat per desenganxar
L'ocell, subjectat per Elias i el pilot, preparat per desenganxar.
I, per si algú ho dubtava, vola... i ho fa de forma gràcil i controlada
I, per si algú ho dubtava, vola... i ho fa de forma gràcil i controlada.

Empreses o entitats relacionades

Dassault Systèmes España, S.L. - SolidWorks