Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Un sistema predice la capacidad de un suelo para autodescontaminarse

Un sistema prediu la capacitat d'un sòl per autodescontaminarse

29/08/2012

29 d'agost de 2012

Un equip multidisciplinari d'investigadors de el Consell Superior d'Investigacions Científiques (Csic), la Universitat d'Oviedo i la Universitat de les Illes Balears ha desenvolupat una plataforma bioinformática que analitza la capacitat d'un ecosistema per assimilar centenars de contaminants. El treball, publicat en la revista ISME J del grup Nature, obre noves perspectives per determinar la capacitat d'autodescontaminación d'un sòl afectat per abocaments com el petroli o certs hidrocarburs aromàtics, a partir de la seqüenciació de l'ADN de microorganismes.

Els científics han elaborat una base de dades específica que reuneix tota la informació disponible fins al moment sobre els enzims i els possibles microorganismes que les contenen i que, de forma natural, són capaces de destruir certs contaminants. El sistema permet establir l'empremta dactilar de cada ecosistema i prediu en quins sòls pot ser més eficaç la biorremediación, basada a utilitzar elements naturals del propi hàbitat per revertir la degradació d'un sòl contaminat.

“La plataforma explora el material genómico d'organismes vius a la recerca d'informació sobre reaccions de biodegradació i ofereix un perfil únic per a cada ecosistema. En altres paraules, dóna una visió en temps real de les capacitats biodegradativas d'un ecosistema, i per tant, de la seva capacitat per autodescontaminarse”, explica l'investigador del Csic en l'Institut de Catàlisi i Petroleoquímica Manuel Ferrer.

Per monitorizar la presència o absència d'aquests microorganismes i les propietats que cadascun posseeix en sòls amb diferents condicions, els investigadors han aplicat diferents tècniques de biologia de sistemes com la genòmica, basada en la seqüenciació de l'ADN del sòl, la proteòmica, que suposa la seqüenciació de les proteïnes a cada moment del procés, i la bioestadística, que consisteix en la sistematització i l'encreuament de dades.

“Cada ecosistema conté milions de bacteris que al seu torn contenen milers d'enzims i avaluar la presència o absència de les mateixes és gairebé impossible si emprem els mètodes d'anàlisis genómicos convencionals usats fins avui”, assenyala Jesús Sánchez, investigador de l'Institut de Biotecnologia de la Universitat d'Oviedo.

Un procés sostenible i més barat

Les aproximacions metodològiques seguides en el treball, inclosa la base de dades elaborada, suposa per als científics “una oportunitat sense precedents”. L'estudi ha descobert també que les capacitats metabòliques dels enzims i els microorganismes canvien quan el sòl se sotmet a diferents tractaments de neteja.

“D'aquesta forma, podrem diferenciar ecosistemes que podran ser més fàcilment descontaminados d'aquells que no, és a dir, permetrà establir diferències en les capacitats descontaminantes i, per tant, predir l'eficàcia dels tractaments de biorremediación”, assegura Ramón Rosselló-Móra, investigador del Csic en l'Institut Mediterrani d'Estudis Avançats, centre mixt del Csic i la Universitat de les Illes Balears.

Segons l'investigador del Csic en el Centre Nacional de Biotecnologia Javier Tamames, “les tècniques de biorremediación permeten afrontar la descontaminació de sòls aprofitant el potencial metabòlic d'alguns dels seus components per a la neteja. Es converteixen així en una alternativa més sostenible i barata que altres mètodes per eliminar residus i contaminants”.

L'estudi, resultat de cinc anys de treball, forma part d'un projecte Consolider finançat pel Ministeri d'Economia i Competitivitat, que té com a objectiu estudiar la biodiversitat de poblacions de diferents hàbitats dins de la geografia espanyola, dos projectes europeus (Magicpah i Ulixes), centrats en la investigació de la biodiversitat de poblacions en sòls i ambients marins de la geografia europea de diferents hàbitats, i un projecte Cenit-07-Cleam de la Universitat d'Oviedo, dirigit al desenvolupament de tècniques innovadores de biorremediación i neteja de sòls contaminats.

Empreses o entitats relacionades

Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Química

    03/10/2024

  • Newsletter Química

    26/09/2024

Enllaços destacats

TechsolidsSmagua - Feria de ZaragozaAECQAWA Show2be

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis