Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a José María Chacón, presidente de la Comisión Autónoma de Seguridad e Higiene en el Trabajo de Industrias Químicas y Afines (Coashiq)
“Seguretat: mai suficient; sempre necessària”

Entrevista a José María Chacón, president de la Comissió Autònoma de Seguretat i Higiene en el Treball d'Indústries Químiques i Afins (Coashiq)

Javier García10/07/2012
Menys accidents laborals, processos més segurs i empreses i treballadors més conscienciats en matèria de seguretat i higiene. Així és avui la nostra indústria química. Però no cal relaxar-se. Així ho recorda José María Chacón, president de la Comissió Autònoma de Seguretat i Higiene en el Treball d'Indústries Químiques i Afins (Coashiq), qui sosté que “és difícil crear una cultura empresarial de prevenció en seguretat per aconseguir zero accidents, però més difícil és mantenir-se quan s'ha arribat”.
José María Chacón, president de la Comissió Autònoma de Seguretat i Higiene en el Treball d'Indústries Químiques i Afins (Coashiq)...
José María Chacón, president de la Comissió Autònoma de Seguretat i Higiene en el Treball d'Indústries Químiques i Afins (Coashiq).

Són segures nostres empreses?

Pel que fa al sector químic, la qual cosa podem dir és que les nostres empreses són cada vegada més segures i que dia a dia creix l'interès i els recursos per aconseguir no tenir accidents en les nostres instal·lacions. Es tracta de l'Objectiu Zero Accidents. De fet, la reducció d'accidents laborals des que tenim indicadors en aquest sector així ho demostren. També s'ha de tenir en compte que cada vegada s'és més conscient, sobretot en la indústria química, que els processos segurs i un personal capacitat són la millor garantia de sostenibilitat per a l'activitat empresarial.

Quins són els errors més freqüents en matèria de seguretat i higiene de les nostres empreses?

La regulació de màquines i els avançaments tecnològics han fet que els processos siguin cada vegada més segurs. Per això, en l'actualitat els errors per un comportament insegur representen gairebé el 90% de les causes d'accidents.

I quin és l'accident laboral més comú?

Encara que costi creure, no són comunes els accidents relacionats amb el maneig de substàncies químiques o el control de processos perillosos. El més habitual està relacionat amb l'ergonomia, és a dir, esquinços, torceduras, dislocacions o lumbagos provocats per una inadequada manipulació de càrregues o per moviments repetitius.

“És fonamental la implicació de l'adreça, no només amb declaracions formals, sinó amb fets, actituds i exemples. La seguretat no és una mania dels quals porten el departament de prevenció. És una condició indispensable”

De quina manera es pot evitar?

Per reduir aquest tipus d'incidències, cal fer un major esforç en la part de disseny de les activitats i dels equips de processos, incorporant els principis d'ergonomia i campanyes de conscienciació i/o motivació en la línia del que es diu seguretat les 24 hores del dia.

Estan suficientment conscienciades les nostres empreses en matèria de seguretat i higiene?

No, mentre no s'aconsegueixi l'Objectiu Zero Accidents. Algunes companyies que porten varis sense accidents amb baixa ens comenten que no es pot afluixar, que cal estar contínuament ‘donant pedals’. És difícil crear una cultura empresarial de prevenció en seguretat per aconseguir zero accidents, però més difícil és mantenir-se quan s'ha arribat, ja que les empreses tendeixen a relaxar-se. Per tant, mai és suficient i sempre necessari.

L'objectiu de Coashiq és prevenir, controlar, reduir i eliminar en tant que sigui possible els danys a les persones...
L'objectiu de Coashiq és prevenir, controlar, reduir i eliminar en tant que sigui possible els danys a les persones, al medi ambient i a les propietats de les empreses.

I quin creu que és l'actitud del treballador sobre aquest tema?

Quan l'adreça d'una companyia assumeix la prevenció de riscos laborals com a base de la seva gestió empresarial, tots responem adequadament a les normes i comportaments de seguretat.

Quines eines pot emprar una empresa per millorar la seva seguretat?

En primer lloc, s'han de complir estrictament els requeriments legals en temes de seguretat (per exemple, avaluacions de riscos i plans de prevenció).

I a continuació…

Els estudis sobre les pràctiques d'empreses amb millors resultats en seguretat coincideixen que és fonamental la implicació de l'adreça, no només amb declaracions formals, sinó amb fets, actituds i exemples. La seguretat no és una mania dels quals porten el departament de prevenció. És una condició indispensable. A més, es deu mantenir la forta convicció que tots els accidents són inacceptables i que poden evitar-se. I, per tant, tots han d'investigar-se i han de posar-se en pràctica les millores que d'això es derivin.

Què més pot fer una empresa en aquest sentit?

Una altra eina important és explicar un sistema de gestió de seguretat i salut (o de prevenció de riscos laborals), que realment sigui útil per al dia a dia de cadascuna de les empreses. Això comporta que ha d'estar integrat en l'activitat diària de cada empleat i, fonamentalment, d'aquells que tenen responsabilitats sobre uns altres.

“És important crear i fomentar la mentalitat que la seguretat i la salut són responsabilitat de tots. Si la nostra gent no està convençuda i involucrada, poc es pot avançar”

Alguna altra?

Sí, encara que existeixen més pràctiques per millorar la seguretat, voldria destacar la importància de crear i fomentar la mentalitat que la seguretat i la salut és responsabilitat de tots. Si la nostra gent no està convençuda i involucrada, poc es pot avançar.

Quin és al seu entendre el principal assoliment en matèria de seguretat dels últims anys?

Sens dubte, tot l'esforç legislatiu que s'ha fet per adequar les actuacions en tema de seguretat a l'activitat empresarial. La Llei de Prevenció de Riscos Laborals, el seu reglament i tota la legislació posterior sobre el mateix, així com la que ha regulat l'adequació de la maquinària i la dels llocs de treball, han suposat un avanç fonamental en matèria de seguretat. És veritat que hi ha molts aspectes per millorar, però jo crec que el balanç és molt positiu en aquest aspecte.

Foto de família de l'última edició dels Premis de Seguretat de Coashiq
Foto de família de l'última edició dels Premis de Seguretat de Coashiq.
Seguretat de premi

Els Premis de Seguretat de Coashiq tenen l'objectiu d'incentivar la labor de les empreses per aconseguir reduir els accidents i millorar l'acció preventiva. Els paràmetres de mesura del premi són:

  • Índex de freqüència d'accidents amb baixa
  • Coeficient de reducció de l'índex de freqüència

Es lliuren cada any plaques o diplomes a aquelles empreses que no han sofert accidents amb baixa durant l'any (depenent de la grandària i el nombre d'anys sense accidents) i diploma a les tres empreses que més hagin reduït l'índex de freqüència l'any.

Empreses premiades en 2012

  1. Air Liquidi Espanya
  2. Dow Chemical Iberica, S.A.
  3. Adisseo Espanya, S.A.
  4. Akzo Nobel Industrial Paints, S.L.
  5. Arkema Coatings Resins
  6. Bioetanol Galícia, S.A.
  7. Boehringer Ingelh. Espanya
  8. BP Oil Espanya, S.A.O.
  9. CCPP Composites Resins Ib.
  10. Celanese Chemicals Ibèrica
  11. Cepsa Química – Pals Frontera
  12. Croda Ibèrica, S.A. – Mevisa
  13. Huntsman Advanc. Mater.
  14. Inke, S.A.
  15. Laboratori Arços Bofill
  16. Oxiris Chemicals, S.A.
  17. Shell Espanya, S.A.
  18. Total Petrochemicals Ibèrica
  19. Urquima
La Comissió Autònoma de Seguretat i Higiene en el Treball d'Indústries Químiques i Afins (Coashiq) es va fundar l'any 1985, fruit de la unió d'altres dues associacions que fins al moment treballaven en la seguretat en les indústries químiques. “En l'actualitat, agrupem aproximadament unes 175 empreses del sector amb prop de 70.000 treballadors. Aquestes dades avalen la preocupació que existeix en la indústria química espanyola per reduir els índexs de sinistralitat en les nostres instal·lacions”, explica el seu president.

Coashiq té com a fi prevenir, controlar, reduir i eliminar en tant que sigui possible els danys a les persones, al medi ambient i a les propietats de les empreses, impulsant el desenvolupament dels principis de la prevenció de riscos laborals, la seguretat industrial i el medi ambient, amb la intenció ulterior que aquests siguin components bàsics a tots els nivells de la gestió empresarial.

“Amb aquest objectiu, les activitats que realitzem van encaminades a promoure la participació activa de tots els associats (en comissions de treballs, jornades tècniques, assemblees, fòrums de discussió, publicacions…) per formar-nos i assessorar-nos en temes de prevenció de riscos laborals, legislació, prevenció d'accidents o millors pràctiques en prevenció”.

Empreses o entitats relacionades

Comisión Autónoma de Seguridad e Higiene en El Trabajo de Industrias Químicas y Afines

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Química

    05/09/2024

  • Newsletter Química

    01/08/2024

Enllaços destacats

Smagua - Feria de ZaragozaSalón de gas renovableAWA Show2be

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis