Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Tratamiento físico-químico compacto de aguas residuales industriales
Els equips Depcom-FQ són Edar compactes de tractament físico-químic dissenyades pels serveis tècnics de Intra, amb un ampli rang de servei

Tractament físico-químic compacte d'aigües residuals industrials

Josep Alemany.
Director tècnic de Intra-Aplicacions Hidràuliques
01/10/2004
En la mesura que les societats es desenvolupen, produeixen residus urbans i industrials que són vehiculats per l'aigua que consumeixen en els seus processos i que en la seva pràctica totalitat és reintegrada a la naturalesa en estat líquid. Un dels majors reptes de la societat actual consisteix en la reintegració al medi ambient d'aquesta aigua en el millor estat de contaminació possible.
En l'última dècada hi ha una política clara d'exigències i s'ha avançat molt en el tractament d'aigües residuals, tant urbanes com industrials. Els mètodes de tractament poden classificar-se en físics, fisicoquímics o biològics.

Segons l'objectiu del tractament distingim entre:

  • Procediment per a la separació de partícules en suspensió (sedimentació, floculació ,...).
  • Procediment per a l'eliminació de matèria orgànica biodegradable (aerobi i anaerobi).
  • Procediment per a l'eliminació de matèria orgànica dissolta (absorció, adsorció, filtració amb membranes, desorció amb aire ...).
  • Procediment de separació de contaminants inorgànics en aigua (precipitació química, adsorció, filtració, intercanvi iònic ,...).
I segons les aigües a tractar:
  • Estació de tractament d'aigües potables (Etap).
  • Estació depuradora d'aigües residuals (EDAR).
  • Estació de tractament d'aigües industrials.
Cambra flotació-decantació
Cambra flotació-decantació
Detall dipòsits de floculant i coagulant
Detall dipòsits de floculant i coagulant

El tractament físico-químic

Aquest tractament consta, bàsicament, de dues etapes: coagulació i floculació. La primera consisteix en aconseguir que les matèries coloidals i en suspensió existents a l'aigua formin coàguls, mitjançant canvis de polaritat. Durant la fase de floculació aquests coàguls s'aglomeren formant flòculs, el que permet la seva fàcil separació de l'aigua tractada. En el tractament fisicoquímic d'aigües residuals industrials es separen components contaminants no dissolts en l'aigua sense alterar, en principi, els components dissolts. Almenys aquest és el concepte comunament acceptat en la tecnologia de tractament d'aigües residuals. La veritat és que en produir una addició de reactius químics (coagulants, floculants, neutralitzadors de pH) es modifica l'estructura química i es produeix precipitació de components que estaven dissolts en l'aigua.

Aquest fenomen químic s'aprofita, per exemple, per a l'eliminació del ferro i el manganès passant a una forma oxidada, o dels sulfats mitjançant addició d'un hidròxid, i al seu posterior precipitació a un pH adequat.

En certa manera hem d'acceptar que el procés de tractament d'aigües residuals, encara que en disseny es plantegi de forma modular i per fases (pretractament, tractaments primaris, secundaris i terciaris) i amb objectius específics per a cada fase, en realitat és un procés global en el qual cada actuació que proposem en una fase afectarà i modificarà l'efectivitat dels altres processos.

El tractament físico-químic consta, bàsicament, de dues etapes: coagulació i floculació
Les claus principals per a un bon rendiment d'un tractament físico-químic són:
  • Disseny funcional i d'alt rendiment dels equips.
  • Selecció equilibrada del conjunt de reactius químics, bàsicament en funció d'aquests quatre paràmetres: eficiència en la clarificació de l'aigua, temps de reacció, costos dels reactius i volum de fangs generats.
  • Eficiència en la separació física dels flòculs de l'aigua ben clarificada.

Separació dels flòculs

Un cop assajats els reactius més adequats per a l'aigua a processar, s'ha de tenir en compte que, un cop floculades, els sòlids s'han de separar de l'aigua tractada i aquesta ha de sortir del sistema el més clarificada possible. Sense una bona separació dels sòlids floculades, el rendiment del tractament serà insuficient, pel que serà necessari determinar si flòculs formats tendiran a decantar o surar.

És molt probable que després de la floculació hi hagi partícules que decantaran en tenir un densitat sensiblement major a la del medi en què es troben, mentre que altres suraran a la superfície per tenir una densitat menor. També podem trobar partícules la densitat sigui bastant similar i necessiten ajuda per superar la tensió superficial de l'aigua que estem tractant.

Per això, en seleccionar la combinació de reactius no només hem de procurar que la decantació de flòculs sigui òptima, sinó que hem de considerar la possibilitat de millorar els rendiments aprofitant que alguns d'aquests flòculs tendiran a surar.

Edar compacta Depcom-FQ
Edar compacta Depcom-FQ
Per a això hem de disposar d'instal • lacions on els flòculs puguin separar tant per flotació com per decantació, així podrem optimitzar la combinació possible de reactius. A primera vista pot semblar que s'encareix innecessàriament l'Edar, però en realitat el que es produirà és el doble efecte de flotació-decantació en un altíssim percentatge de les aigües.

El major rendiment en la flotació s'ha d'aconseguir amb l'ajuda de microbombolles d'aire, el que es pot aconseguir mitjançant diversos sistemes.

Esquema de components
Esquema de components.

Disseny compacte

El disseny dels equips d'un sistema físic-químic, amb les característiques abans descrites: homogeneïtzació airejada, control de pH, coagulació i floculació en cambres de contacte i separació de flocs per flotació i per decantació, és més o menys el mateix per a la gran majoria dels sistemes de tractament d'aigües residuals industrials.

Un cop aconseguit un disseny versàtil i modular, els avantatges d'una planta compacta que s'executi en una plataforma comuna són evidents. En lloc d'instal lar una sèrie de dipòsits i equips independents, efectuant "in situ" les seves connexions tant hidràuliques com elèctriques, l'empresa fabricant de la unitat de tractament realitza el muntatge en els seus tallers i lliura el sistema muntat i provat.

Les Edar compactes Depcom-FQ presenten un disseny d'instal lació summament innovador
La indústria receptora només s'ha de fer càrrec de les connexions d'arribada de l'aigua residual, sortida de l'aigua tractada, subministrament d'energia elèctrica al quadre que també forma part del mòdul i aigua de servei per a preparació de reactius i neteja. S'ha evitat d'aquesta manera, tant la molesta i costosa obra civil de les Edar convencionals, com el temps necessari per al muntatge mecànic i elèctric en planta.

La fiabilitat i economia d'un disseny compacte són clares, i per la seva característica modular i regulable permet l'execució de diferents estratègies de tractament amb un mateix equip.

Instal lació innovadora

Els equips Depcom-FQ són Edar compactes de tractament físic químic dissenyades pels serveis tècnics de Intra, amb rang de servei des d'un cabal mínim fins a 25 m3 / h. Estan concebudes específicament per al tractament d'aigües residuals industrials de molt diferents característiques i els cabals són els aplicables a una qualitat mitjana de l'aigua, podent ser majors o menors segons la qualitat d'aquesta, segons s'indica a la documentació tècnica específica.

Les EDAR Depcom-FQ s'adapten a les característiques de l'aigua a processar, incorporant els equips complementaris necessaris com tamisos de sòlids, més o menys dipòsit receptor i homogeneïtzador, equips de tractament secundari, etc., També dissenyats pels serveis tècnics de Intra.

Les EDAR compactes Depcom-FQ presenten un disseny d'instal lació summament innovador respecte al tradicional procés de tractament físico-químic. La clau està en integrar tots els processos necessaris descrits anteriorment:

  • Recepció, homogeneïtzació i aireació autònoma de l'aigua bruta.
  • Control i adequació del pH en continu.
  • Tamisat de sòlids (opcional).
  • Tractament físico-químic.
  • Cubetes de retenció de vessaments en dipòsits de reactius.
  • Pressurització autònoma a 6 bar.
  • Separació de càrrega floculat per flotació i decantació.
  • Evacuació controlada de fangs separats en estat líquid.
  • Sistema de retenció-assecat de fangs amb els sistemes: per gravetat en sac filtrant, a pressió en sacs filtrants i en filtre premsa, decantadora centrífuga, taula predeshidratadora, etc.

Per a petits volums i en funció de les condicions de cada cas, es pot aplicar una planta Depcom-FQS de procés discontinu amb reactor físic químic multifuncional de tractament seqüencial per blocs. Aquesta línia de Edar, també compacta i subministrada en fase de premuntatge per a la seva instal lació, és ideal per als casos en què els processos productors d'aigua residual siguin discontinus i amb volums inferiors a 10 o 12 m3/dia.

Les plantes Depcom-FQS són molt adequades quan hi ha sòlids molt pesats i abrasius units als sòlids floculador a separar, ja que en aquestes pot potenciar, si es vol, la descàrrega puntual d'aquests enfront de la dels flotants.

El major rendiment en la flotació s'ha d'aconseguir amb l'ajuda de microbombolles d'aire
Les sèries Depcom-FQ i FQS estan fabricades en acer inoxidable i inclouen sistemes de dosificació de reactius, equips de bombament i quadre de comandament i control sobre un únic suport. Tot tractament d'aigua residuals comporta la producció de residus. En les Depcom-FQ i FQS tindrem un residu mixt format per flotants i decantats que formaran un fang de similars característiques físico-químiques, i que hauran de ser gestionats convenientment.

La gestió d'aquests fangs pot efectuar en serveis exteriors i aliens al client, o en les pròpies instal·lacions del client mitjançant sistemes de condicionament, inertització, assecat, etc., També dissenyats pels serveis tècnics de Intra.

Bombes de procés instal·lades a Depcom-FQ
Bombes de procés instal·lades a Depcom-FQ.
Bomba de procés i bomba airejador
Bomba de procés i bomba airejador.
Diagrama de flux
Diagrama de flux.

Conclusions

L'escassetat i la continuada degradació de la qualitat de l'aigua posa davant les empreses que intervenen en els processos de l'aigua nous reptes i noves exigències que requereixen innovacions tècniques, nous materials, millors rendiments energètics, etc.

Invertir en equips i processos de tractament i reutilització de l'aigua no és només un cost de producció sinó un repte estratègic que millora la qualitat de la producció i, en molts casos, redueix costos d'explotació que permeten amortitzar les inversions en períodes de temps acceptables

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Química

    03/10/2024

  • Newsletter Química

    26/09/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beTechsolidsAECQSmagua - Feria de Zaragoza

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis