Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los nuevos proyectos industriales ante el reto del desarrollo sostenible
La clau de l'èxit passa per una bona estratègia de comunicació que transmeti adequadament els missatges positius i contraresti els negatius

Els nous projectes industrials davant el repte del desenvolupament sostenible

Manuel Jara Reis
Enginyer industrial. Cap del Departament de Gestió de Qualitat, Medi Ambient i Seguretat de INERCO
01/10/2004
El concepte de desenvolupament sostenible ha anat substituint poc a poc al de protecció del medi ambient. No es tracta d'un simple canvi de terminologia, sinó d'un canvi en el conjunt de valors que es pretén abastar: el terme fa referència a la integració dels aspectes mediambientals en sentit clàssic, econòmics i socials en la gestió dels recursos. El medi ambient, en el seu sentit més ampli, no només inclou els factors naturals, físics o biològics, també els factors socials i econòmics que condicionen el desenvolupament de qualsevol grup humà.
Imagen
A més d'una ampliació en els valors-que ha donat lloc al que podrem anomenar la visió integral del medi ambient-, s'ha anat produint també un canvi d'actitud: d'un enfocament reactiu davant dels problemes ambientals s'ha passat a un enfocament proactiu . En les relacions entre els industrials i el medi ambient, els conceptes de correcció, depuració, límit d'emissió, inspecció o sanció no han deixat de tenir vigència, però en la nostra terminologia tenen cabuda ara la millora, la minimització, la prevenció o la inversió mediambientals.

El desenvolupament sostenible s'ha convertit en el nou paradigma en l'actuació de les administracions públiques, com a conseqüència de dues fites fonamentals: l'Informe c de 1987 i la Cimera de Rio de 1992, que van cridar l'atenció sobre la insostenibilitat dels modes de producció , consum i gestió dels recursos naturals en tot el planeta.

El nou concepte i el discurs a ell associat ha fet efecte en l'àmbit polític i social. Pel que fa a la planificació i la gestió territorial, l'aposta pel desenvolupament sostenible s'ha plasmat en la figura principal de l'Agenda 21 local, aplicada per les administracions locals.

En el món de l'empresa, s'ha obert pas el convenciment que les empreses no han d'operar al marge del sistema social en què resideixen. El desenvolupament de relacions privilegiades de l'empresa amb les parts interessades, especialment en l'entorn pròxim dóna lloc a avantatges competitius persistents.

Els nous projectes i la sostenibilitat

L'anàlisi de nous projectes industrials, tant de noves instal·lacions com d'ampliacions de plantes existents, des del punt de vista de la sostenibilitat consisteix en l'avaluació de la incidència mediambiental, econòmica i social dels projectes.

L'industrial coneix ja prou que el camí per aconseguir tots els permisos per la nova instal·lació (permitting) passa per l'elaboració de diferents documents requerits en cada cas per la normativa (projecte, estudi d'impacte ambiental, estudi de seguretat...) i per negociacions amb les administracions implicades, en les que haurien de predominar els aspectes tècnics, però en les quals, sovint, tenen un important pes altre tipus de consideracions d'índole política o social.

D'altra banda, ens trobem, amb extraordinària freqüència, que molts projectes són objecte de forta contestació social, independentment de la seva incidència mediambiental. Sota certes condicions, cada vegada més freqüents, molt bons estudis tècnics sobre un projecte poden ser perfectament inútils a l'hora de vèncer aquesta contestació social per tres raons fonamentals:

  • No atenen les veritables preocupacions de les parts interessades. En aquest cas, les parts interessades inclouen els diferents grups que, en l'entorn local, es poden veure afectats pel projecte o simplement interessats en ell. Aquests grups d'interès, que poden estar o no organitzats, inclouen organitzacions ecologistes locals, associacions de veïns, sindicats, població en general, etc.
  • No es comuniquen adequadament els aspectes positius del projecte.
  • No s'expliquen de manera integral en clau de desenvolupament sostenible (no purament ambiental) amb arguments científics sòlids i ben documentats.

Penseu en que qualsevol projecte industrial tindrà gairebé sempre repercussions mediambientals negatives-majors o menors, però negatives-i gairebé sempre suposarà un increment-encara que sigui mínim-en els nivells del risc per a l'entorn, inclosa la població.

Els estudis tècnics podran demostrar que aquests inconvenients assoleixen un nivell tolerable, però la comunitat local tendirà a mostrar rebuig pel prejudici conegut com "no in my back yard".

La solució a aquest problema passa necessàriament per ser capaços de demostrar anticipadament que el projecte és beneficiós per l'entorn, especialment per l'entorn humà, a través de noves eines, com és l'anàlisi dels projectes des del punt de vista de la sostenibilitat.

Ara bé, atès que els projectes solen tenir estudis mediambientals normalment suficients, la novetat fonamental d'aquestes anàlisis se centra específicament en els aspectes socials i econòmics. Per tant, cal avaluar aspectes com ara la generació d'ocupació (directe i indirecte, però també induït, el més difícil de quantificar), el creixement del negoci de les empreses de l'entorn, l'augment d'ingressos per a la hisenda local i la millora de la qualitat de vida i la competitivitat de la localitat poden servir d'antídot als aspectes negatius del projecte.

Al mateix temps, a part de demostrar el benefici que el projecte pot suposar per a l'entorn, especialment per l'entorn social o humà, és necessari aconseguir transmetre la idea que el promotor no serà l'únic beneficiat pels aspectes econòmics positius del projecte.

Imagen
Així mateix, pot ser necessari completar l'anàlisi amb els aspectes mediambientals no abordats en els estudis d'impacte a l'ús-repercussions a mig i llarg termini, incloent aspectes no legislats en l'actualitat-però demandats per determinats grups d'interès, especialment en projectes de gran rellevància i repercussió social.

La importància de la comunicació

No obstant això, més que per conscienciosos estudis, la clau de l'èxit passa per una bona estratègia de comunicació que permeti transmetre adequadament, en temps i en forma, els missatges positius i contrarestar els negatius.

Aquesta estratègia de comunicació hauria d'anar més enllà d'un esquema clàssic emissor-missatge-receptor-retroalimentació, a través de nous modes que permetin aconseguir, quan sigui possible, la complicitat i confiança de les parts interessades o, almenys, d'una part significativa d'elles, mitjançant eines participatives i de comunicació bidireccional.

No només cal definir els missatges que es pretenen difondre. En molts cas, serà imprescindible dissenyar, desenvolupar i posar en pràctica eines "ad hoc" de comunicació, que inclouran la identificació de les parts interessades, l'establiment de canals i protocols de comunicació tant activa com reactiva i el disseny de sistemes d'informació i comunicació. Aquests sistemes poden abastar des de fòrums de participació fins a reunions per a temes específics amb problemàtica especial.

Quan sigui necessari conèixer anticipadament l'opinió de les parts interessades a les quals no sigui possible dirigir-se directament, com és el cas del conjunt de la població de l'entorn de l'emplaçament, caldrà recórrer a eines d'investigació social, com enquestes d'opinió intenció d' que aportin informació útil i precisa per a la presa de decisions (cal saber què preguntar, com i en quines condicions, perquè en cas contrari, l'esforç és estèril).

Factors d'èxit

Per l'èxit d'aquestes estratègies, cal la intervenció d'equips tècnics en els quals es combinin les següents qualitats:
  • Coneixement de la indústria i de les plantes industrials, és a dir, profund coneixement de la realitat industrial que permeti la complicitat amb el promotor en la recerca de solucions realistes a problemes en matèria de sostenibilitat.
  • Visió integral i àmplies capacitats. La gestió de la sostenibilitat inclou un ampli ventall de temes-medi ambient, seguretat industrial, seguretat i salut laboral, comunicació, estudis socials, aspectes macroeconòmics, etc. -, Pel que serà necessari comptar amb un ampli equip de professionals en les més diverses disciplines.
  • Coneixement profund de l'entorn, entès com a entorn natural, econòmic i social de la zona on pretén ubicar el projecte, inclòs el coneixement de les sensibilitats i interessos de grups, entitats i població en general.
foto

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Química

    03/10/2024

  • Newsletter Química

    26/09/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beTechsolidsAECQSmagua - Feria de Zaragoza

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis