Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Felipe Gómez, investigador del Centro de Astrobiología
“Trobar rastres de vida en Mart suposaria un avanç científic sense precedents en la història de la humanitat”

Entrevista a Felipe Gómez, investigador del Centre d'Astrobiología

Javier García16/01/2012

16 de gener de 2012

El 5 d'agost de 2012 una nau enviada per la NASA fa amb prou feines unes setmanes es posarà sobre la superfície de Mart amb l'objectiu de determinar si hi ha o hi ha hagut aigua líquida, i de pas respondre o tractar de fer-ho a una de les grans preguntes de la humanitat: Estem sols en l'Univers? La missió, batejada com Mars Science Laboratory, prestarà especial interès en l'estudi del potencial d'habitabilitat de la superfície del planeta vermell. D'això s'encarregarà Curiosity, un robot equipat amb tecnologia espanyola, la desenvolupada per el Centre d'Astrobiología (INTA-CSIC) de Madrid al llarg dels deu últims anys. El robot, avança Felipe Gómez, investigador del Centre d'Astrobiología i integrant de l'equip espanyol del projecte, invertirà en aquesta labor almenys un any marcià: 686 dies terrestres.
Felipe Gómez, investigador del Centre d'Astrobiología, és integrant de l'equip espanyol de la missió Mars Science Laboratory...
Felipe Gómez, investigador del Centre d'Astrobiología, és integrant de l'equip espanyol de la missió Mars Science Laboratory.
Aquest robot suposa un pas substancial en l'exploració marciana perquè compta amb una notable autonomia, grandària i capacitat de desplaçament sobre la superfície del planeta vermell.

A més, va equipat amb REMS (Rover Environmental Monitoring Station), una estació ambiental desenvolupada pel Centre d'Astrobiología (INTA-CSIC) de Madrid.

Sí, és la primera vegada que un instrument completament espanyol, i amb l'investigador principal espanyol, el doctor Javier Gómez-Elvira, vola cap a Mart.

Quins seran les tasques del robot al planeta vermell?

Les tasques científiques se centraran en l'estudi de l'entorn marcià de Gale, un cràter de més de 100 quilòmetres de diàmetre i amb una característica que ho fa molt interessant.

Quin?

Una elevació en el seu centre, a manera de muntanya, que s'eleva 5 quilòmetres. Se sap que va estar ocupat per un llac en el passat ja que queden trets mineralógicos que indiquen presència d'aigua. Aquest fet ho converteix en un candidat ideal des del punt de vista del potencial d'habitabilitat. Curiosity estudiarà aquest entorn geològic a la recerca de rastres de matèria orgànica. Aquest robot va equipat amb un braç robòtic que permet el contacte amb roques de l'entorn marcià per al seu estudi. Té la possibilitat de prendre mostres per introduir-les en instrumental que va situat sobre el robot per a la recerca de matèria orgànica.

“Curiosity estudiarà l'entorn geològic de Mart a la recerca de rastres de matèria orgànica. Per a això, va equipat amb un braç robòtic que permet el contacte amb roques per al seu estudi”

I què farà REMS?

Estudiar l'entorn ambiental, és a dir, la temperatura, la velocitat i l'adreça del vent, la temperatura del sòl, la dosi de radiació ultraviolada que banya la superfície del planeta Mart i la humitat ambiental. Serà la primera vegada que es mesurin aquests paràmetres en la superfície de Mart amb la precisió que és capaç REMS. A més, ens permetran integrar models de càlcul amb els quals determinar el potencial d'habitabilitat de la superfície del cràter Gale.

A què es refereix amb potencial d'habitabilitat? És que es pretén viure en Mart?

No, no. Estic desenvolupant un model, una equació que ens permeti calcular el potencial d'un lloc per suportar o albergar vida, sempre referint-nos a vida senzilla bacteriana i present de forma natural.

Afirmen que el robot compta amb l'última tecnologia disponible per conèixer en profunditat el planeta vermell. Què esperen trobar en Mart?

Fonamentalment, rastres de presència d'aigua almenys en el passat. Determinar aquests minerals que són indicatius de la presència d'aigua. D'altra banda, la presència de matèria orgànica és un altre dels punts científics que es persegueixen amb aquesta missió i, per descomptat, la caracterització mitjà ambiental de la superfície utilitzant REMS.

I vostè creu que hi ha aigua líquida?

Aigua líquida se sap que sí que va haver-hi en el passat i hi ha una gran controvèrsia entre diferents autors sobre la possible presència del líquid element en el present. Els estudis amb l'estació REMS seran determinants per resoldre aquesta qüestió.

El robot rastrejarà Gale, un cràter de més de 100 quilòmetres de diàmetre
El robot rastrejarà Gale, un cràter de més de 100 quilòmetres de diàmetre.

I la de si hi ha o no vida en Mart…

Sí. Segons la nostra experiència en ambients extrems al planeta Terra, és necessària la presència d'aigua líquida perquè es doni l'aparició de la vida. Els resultats que obtinguem amb aquesta missió seran importants per poder començar a comprendre alguna cosa tan difícil de definir com és aquest procés físic-químic que coneixem com a ‘vida’. Trobar rastres de vida suposaria un avanç científic sense precedents en la història de la humanitat.

En quines condicions treballarà Curiosity?

Treballarà en condicions molt restrictives de pressió, temperatura i radiació ambiental. La pressió en la superfície de Mart és d'amb prou feines 7 milibares, és a dir, diversos ordres de magnitud inferior a la terrestre. La temperatura oscil·la enormement del dia a la nit i d'una estació a una altra, podent ser de 70 °C sota zero fins a propera als 0 °C. Les dosis de radiacions són molt elevades: poden deteriorar materials en la superfície i són molt nocives amb els rastres de vida.

En què consisteix l'instrument REMS?

Consta de dos booms i un mesurador de radiació ultraviolada. En els booms se situen les sondes que mesuraran els paràmetres ambientals. També porta una unitat central de comunicació entre les sondes de mesurament i l'ordinador del Rover.

Des de quan treballen en aquesta tecnologia?

S'ha treballat en aquest instrument durant l'última dècada. La missió MSL estava programada per 2009, encara que finalment es va retardar per 2011. Per tant, l'instrumental estava ja desenvolupat per a aquest any.

Quins recursos han invertit en ella?

La inversió humana ha estat considerable. Encara que nosaltres, el Centre d'Astrobiología (CAB, CSIC-Inta), hem liderat el projecte, hem comptat amb la col·laboració amb altres institucions com amb l'empresa EADS/Crisa, la Universitat Politècnica de Catalunya, l'Institut Meteorològic Finlandès (FMI), la Universitat d'Alcalá d'Henares i diverses institucions nord-americanes.

Com prendrà les dades de la superfície?

A través d'uns sensors desenvolupats per al mesurament dels paràmetres ambientals. El sensor d'humitat és una patent de l'institut de meteorologia finlandès mitjançant tecnologia que aplica tècniques d'higroscopia. En el cas de la temperatura utilitza infrarojos per a la lectura d'aquest paràmetre sobre la superfície. Els sensors estan exposats directament a l'atmosfera marciana per a la motorització d'aquests paràmetres mitjà ambientals.

Quin tipus de tecnologia incorpora?

Fonamentalment, sensors d'infrarojos, de vent i d'humitat. Aquí no puc ser molt explícit per motiu de patents.

Regió de Schiaparelli de Mart
Regió de Schiaparelli de Mart.
“De vegades som massa crítics amb nosaltres mateixos i amb el nostre país, i no reconeixem aquest prestigi internacional que la ciència espanyola posseeix”

Les dades que reculli el robot, quan es rebran? Com?

Es començaran a rebre una vegada s'hagi posat sobre la superfície, és a dir, el dia 5 d'agost de 2012. A partir d'aquest moment es començaran a enviar comunicacions que seran recollides per les estacions de comunicació de Goldstone (Califòrnia), de Canberra (Austràlia) i de Robledo de Chavela. Depenent del moment del dia, es rebran en una de les tres, que les enviaran directament al Jet Propulsion Laboratory (JPL) a Califòrnia.

I en aquesta fase de recollida i avaluació de dades participaran vostè i el seu equip?

Sí, clar. Es tracta no només del desenvolupament de l'instrument sinó d'una col·laboració científica amb la NASA. Serem nosaltres, els científics espanyols, els qui analitzarem les dades procedents de Mart.

Què altres aplicacions pot tenir REMS?

Aquest instrument té la característica de ser compacte, sense parts mòbils per poder usar-ho en missions espacials, per tant, qualsevol aplicació, també a la Terra, que requereixi d'aquestes característiques. De forma directa, és a dir, amb el seu disseny actual, en futures missions espacials per al monitoratge d'aquest tipus de paràmetres.

Per què creu que la NASA ha comptat amb la col·laboració del seu centre?

La raó fonamental ha estat l'experiència científica que atresora el Centre d'Astrobiología en estudis i interpretació de dades astrobiológicos. El Centre d'Astrobiología (CAB) és un centre associat a la NASA a través del NASA Astrobiology Institute o Centre d'Astrobiología de la NASA. Quan aquest centre es va crear l'any 1998, es va presentar un projecte per integrar el Centre Español en el NAI que, donada la seva qualitat científica, va ser acceptat. Va ser el primer centre fora de les fronteres d'Estats Units integrat en el NAI.

Què suposa per a la investigació al nostre país el fet que la NASA hagi comptat amb la nostra tecnologia?

La corroboració de la vàlua i la qualitat de la ciència espanyola. De vegades, som massa crítics amb nosaltres mateixos i amb el nostre país i no veiem aquest prestigi internacional que la ciència espanyola posseeix. Donada la inversió que Espanya ha dedicat a la ciència en aquestes últimes dues dècades tenim un desenvolupament tecnològic que pot competir internacionalment. Espero que això continuï sent així.


La missió ‘Mars Science Laboratory’ va partir el passat 26 de novembre de 2011 des del Kennedy Space Center de Cap Canyar, a Florida (Estats Units) a bord d'un coet Atles V. El proper 5 d'agost de 2011, poc més de vuit mesos després, es posarà sobre la superfície de Mart, el quart planeta del Sistema Solar, on romandrà, almenys, un any marcià, és a dir, més del que triga el planeta vermell a fer un volt al voltant del Sol, això és, 686 dies terrestres. El projecte consisteix a portar a Mart un robot, el Curiosity, amb l'objectiu de realitzar sobre la terrena anàlisi de tipus físic, químic i meteorològic per identificar traces biològiques i interpretar processos geològics i climàtics.

El lloc de destinació escollida ha estat el cràter Gale, d'uns 150 quilòmetres de diàmetre, i amb un monticle central de cinc quilòmetres d'altura. Els investigadors creuen que va poder haver estat un llac.

Empreses o entitats relacionades

Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Química

    03/10/2024

  • Newsletter Química

    26/09/2024

Enllaços destacats

TechsolidsSmagua - Feria de ZaragozaAECQAWA Show2be

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis