Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a José Jesús Benítez, científico titular del Instituto de Ciencia de Materiales de Sevilla
“Faig plàstic amb tomàquets”

Entrevista a José Jesús Benítez, científic titular de l'Institut de Ciència de Materials de Sevilla

Javier García04/01/2011

4 de gener de 2011

Amorf, de tacte suau, completament innocu, reciclable i biodegradable. A més, es pot estirar entre un 6 i un 10% sense deformació i fins a un 30-35% abans de la ruptura. Així és el nou plàstic desenvolupat i patentat a Andalusia per científics de l'Institut de Ciència de Materials de Sevilla (CSIC-US) i de la Universitat de Màlaga. En realitat, aquest nou polímer és com a molts dels plàstics que es coneixen en l'actualitat. El sorprenent d'aquest nou material és que és de color ataronjat, tonalitat que presenta perquè està fabricat amb pells de tomàquet. Sí, de tomàquet. José Jesús Benítez Jiménez, responsable del projecte, explica que aquesta és una bona forma de desenvolupar un plàstic responsable amb l'entorn i, al mateix temps, donar sortida a les deixalles de tomàquet de la indústria alimentària.
Aspecte del nou plàstic biodegradable desenvolupat pel CSIC i la Universitat de Màlaga
Aspecte del nou plàstic biodegradable desenvolupat pel CSIC i la Universitat de Màlaga.

Què és la cutina i quines qualitats la fan tan valuosa per al seu projecte?

La cutina vegetal és un polièster natural que es troba a la pell (cutícula) de fruits, fulles i tiges tendres de les plantes superiors. Es tracta d'un teixit que fa d'esquelet de la cutícula i, per tant, és la responsable de la seva consistència i les seves propietats mecàniques. Les característiques més importants de la cutina són la seva hidrofobicitat, no toxicitat i total biodegradabilitat. És per això que es va pensar en el seu ús com a material d'envasament.

Quin tipus de plàstic han desenvolupat amb ella?

Per un procés de biomimètica hem aconseguit reconstruir en el laboratori un material comparable al natural: és un polièster amorf, de color ataronjat, suau al tacte, de caràcter hidròfob, conformat i, sobretot, totalment innocu i biodegradable.

Diuen haver aplicat una metodologia basada en les tècniques de sonda de proximitat (SPM). Parli'ns d'això.

Cal tenir en compte que el projecte de recerca que ha donat lloc a aquest producte té una forta component de recerca fonamental. Un dels objectius del projecte era establir la ruta química com la via principal de biosíntesi de la cutina a la paret de les cèl·lules vegetals. Aquest procés transcorre a través d'un mecanisme d'empaquetament molecular ordenat denominat autoacoblament. Les tècniques més adequades per estudiar sistemes autoensamblarse són les de sonda de proximitat i, en el nostre cas, la microscòpia de forces atòmiques (AFM).

"Gràcies a certs additius, podem modificar el temps de degradació considerablement i, per tant, seleccionar-lo en funció de l'aplicació que es vulgui donar al material sintètic"

En què consisteix aquesta tècnica i què aporta en el procés d'obtenció del material?

Un microscopi AFM funciona com els dits d'un invident llegint un text en Braille. Detecta la rugositat de la superfície amb resolució per sota del nanòmetre. Amb aquest tipus de tècniques s'ha pogut estudiar la capacitat d'una sèrie de molècules per donar lloc al polièster. En definitiva, quins són els requisits, pel que fa a la seva estructura molecular, que ha de complir un monòmer per produir un bon rendiment en el procés de síntesi del polièster.

Pel que sembla el nou plàstic biodegradable presenta una durabilitat semblant a la de la pell del tomàquet. De quant temps estem parlant?

En el laboratori avaluem la degradabilitat per atac químic en condicions severes, encara no hem realitzat proves en atmosfera oberta, però, per analogia amb la cutina vegetal, estaríem parlant d'un any aproximadament, encara que el període de degradació completa depèn de la temperatura, el nivell de precipitacions, el tipus i la quantitat de microorganismes, i sobretot, del pH i de la composició del sòl. L'interessant d'aquest aspecte és que, mitjançant certs additius, podem modificar el temps de degradació considerablement i, per tant, seleccionar-lo en funció de l'aplicació que es vulgui donar al material sintètic.

Quin tipus de condicions ambientals fan falta per a la seva descomposició a la natura?

En principi cap en especial. La seva degradació pot ser química o mitjançant l'actuació de microorganismes. En ambdós casos dependrà de l'acidesa / alcalinitat i humitat del sòl.

És reciclable?

Completament. Els productes de la degradació química del material són els mateixos que s'utilitzen per produir-lo. A més, no es preveu la participació de productes especialment contaminants en el cicle de reciclatge.

Per a la fabricació d'aquest plàstic val qualsevol varietat de tomàquet?

No només qualsevol varietat de tomàquet, sinó de qualsevol altre fruit. Tot dependrà del rendiment en cutina que contingui la seva pell i de la seva disponibilitat com a subproducte o rebuig. L'haver obtingut a partir de la pell del tomàquet ve d'una línia d'investigació prèvia duta a terme pel grup de Biopolímers Vegetals, que dirigeix el professor Antonio Heredia Bayona a la Universitat de Màlaga.

Diuen que poden aprofitar les deixalles de tomàquet de la indústria alimentària, però se'ls ha de sotmetre a algun tipus de tractament especial abans d'arribar al laboratori?

El procés de reutilització de la pell com rebuig passa per l'extracció de la cutina. En el laboratori aquest és un procés molt elaborat ja que les bases d'una investigació a nivell fonamental s'han establir partint de productes ben aïllats i caracteritzats. En l'actualitat, estem explorant rutes d'extracció menys protocolitzades que portin a un producte que retingui les propietats del prototip.

D'esquerra a dreta...
D'esquerra a dreta: Antonio Heredia Bayona (Universitat de Màlaga), José Jesús Benítez Jiménez i José Alejandro Heredia Guerrero (Institut de Ciència de Materials de Sevilla, CSIC) i Susana Guzmán Puyol (Universitat de Màlaga).

Qui intervé en el projecte?

La patent en qüestió és conseqüència del desenvolupament d'un projecte de recerca finançat per la Conselleria d'Innovació, Ciència i Empresa de la Junta d'Andalusia. En ell participen diversos investigadors del CSIC i de les universitats de Màlaga, Sevilla i Almeria. Però el desenvolupament de polièster biomimètic, explica Benítez, és responsabilitat directa del grup de Biopolímers Vegetals de la Universitat de Màlaga i del grup de Materials Avançats de l'Institut de Ciència de Materials de Sevilla (CSIC).

Tenint en compte la seva durabilitat i característiques, quines poden ser les seves aplicacions?

Som conscients que les possibles aplicacions pràctiques d'aquest material estan definides per criteris de rendibilitat econòmica. Des de la nostra perspectiva de grups de recerca fonamental, aquest tipus de consideracions se'ns escapen una mica. En vista de la disponibilitat de la matèria primera i dels productes i processos implicats, no creiem que, a priori, els costos de producció siguin prohibitius.

"El nou plàstic pot emprar-se en l'envasat d'aliments, en bosses de plàstic, en plàstics per hivernacles o com a material per a encapsular i alliberar controladament medicaments, entre d'altres aplicacions"

Llavors, per quin tipus de productes creu que pot ser més apropiat?

Hem proposat la seva aplicació com a material per a l'envasament d'aliments per analogia amb el paper de la pell en els fruits (empaquetar i conservar el seu contingut). Algunes empreses productores de materials plàstics han contactat amb nosaltres per explorar el seu ús en bosses de plàstic o en plàstics per hivernacles. També s'ha pensat com a material per encapsular i alliberar controladament medicaments. Altres suggeriments passen, per exemple, per la seva ocupació en l'envasament de productes de major valor afegit com en el sector cosmètic. Darrerament estem considerant també el seu ús com a membranes en processos de filtració.

Foto: Rositsa Maslarska
Foto: Rositsa Maslarska.

¿Necessitareu aquest plàstic una tecnologia especial per a la seva transformació, és a dir, la maquinària actual que té qualsevol transformador en el nostre país pot tractar aquest tipus de plàstic biodegradable?

Aquest és l'aspecte en què necessitem cert assessorament i col·laboració amb empreses que disposin d'un laboratori d'R + D per cobrir tots els aspectes tècnics i econòmics de l'escalat a la producció, almenys, a nivell de planta pilot. Nosaltres podem realitzar la tasca d'investigació fonamental encaminada a complir els requisits fisicoquímics tant del material de partida com del producte final, però aquests requisits han de ser proposats per l'empresa transformadora. El sector serà el que avaluï també la viabilitat econòmica en funció de l'aplicació del material.

Comenta que es pot elaborar plàstic a partir d'altres fruits. Tenen pensat investigar amb altres tipus de materials?

Estem avaluant materials obtinguts a partir de mescles de monòmers. Hem descrit una ruta partint d'una molècula prototip que ens permet una bona caracterització fonamental del procés. Un cop definit el camí, estem emprant altres molècules químicament molt similars com additius per a modificar les propietats del producte final. Així, aconseguim, per exemple, alterar les propietats mecàniques, la velocitat de degradació, la permeabilitat a l'aigua o la capacitat d'intercanvi iònic del polièster sintètic.

El nou plàstic està patentat, però es comercialitzarà? Qui ho farà?

La patent que cobreix el producte i el procés d'obtenció pertany a parts iguals al Consell Superior d'Investigacions Científiques i la Universitat de Màlaga. Les respectives oficines de transferència de recerca s'estan encarregant de publicitar els nostres resultats i d'establir els contactes amb les empreses interessades. Entenem que les que albirin la viabilitat del procés adquiriran els drets corresponents. En realitat, aquest és un procés administratiu que discorre, d'alguna manera, al marge del grup investigador. No obstant això, hem d'afegir que, en aquest sentit, percebem un clar interès de les oficines de transferència perquè s'estableixin convenis o contractes de recerca entre els nostres grups i les empreses interessades.

José Jesús Benítez Jiménez, responsable del projecte, és científic titular de l'Institut de Ciència de Materials de Sevilla, un centre mixt entre el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de Sevilla.

Empreses o entitats relacionades

Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Comentaris de l'article/notícia

#9 - Lola
11/09/2018 0:22:42
Mi pregunta es que si el plástico en si es malo llevo una fedula a diario todas las noches de mi vida la cual tengo constantemente en co tacto con la lengua y la saliva ya ke va puesta en los dientes tiene más peligro ke otro tipo de plástico al estar en ci tacto continuo y directo con la saliva y mi cuerpo
#8 - Adriana Páramos
31/05/2016 13:59:08
Hola, les felicito por su proyecto. Estoy realizando el proyecto final de carrera en bellas artes y trabajo sobre su idea, me gustaría saber en qué fase se encuentra ya que este artículo es de 2011 y estamos en 2016. Me gustaría saber si se puede visitar su universidad para observar en directo su proyecto. Gracias. mi correo es: adriana.paramos@gmail.com
#7 - Juan Enrique Mendoza Medina
26/09/2012 20:57:59
Hola buenas tardes estimados señores. soy Diseñador Industrial y funjo como docente de la misma carrera y estoy cursando el ultimo semestre en la maestría: Diseño y Desarrollo de Nuevos Productos, en el centro universitario (CUAAD) de la Universidad de Guadalajara, México. presisamente mi tesis es desarrollar un embase para productos perecederos, especificamente el TOMATE, y quisiera saber si es viable este nuevo biopolimero para emplearlo en sector productivo de la agroindustria como medio de recoleccion del tomate, ya que estará expuesto a malos tratos y a condiciones extremas, asi mismo será usado por personas que desconocen de que estan hechos estos embases. me podrían ayudar? mi correo es diseno_desarrollo@yahoo.com y muchas felicidades, por este gran logro.
#6 - Sergio
20/04/2011 16:20:08
¡Enhorabuena! Es fantástico ver como avanzamos en temas de sostenibilidad sustituyendo los plásticos Conozco otro proyecto similar en concepción aunque con un inicio y final de producto diferente, quizás sea más simple pero permite vastos volúmenes de producción; les recomiendo leer este documento; http://www.morganaqua.com/files/docs/ecopolimero.pdf También lo pueden localizar en facebook
#5 - Luciano
02/02/2011 18:16:39
Buenas tardes, conjuntamente con mi compañero David llevamos a cabo proyectos de I+D+I. en nuestra ingeniería. Desde hace 15 años colaboramos en proyectos para el cultivo bajo plástico. Hemos desarrollado canales para el cultivo hidropónico, boquillas de riego subterráneo,(Con la particulidad de que no penetran las raices) En estos momentos llevamos a cabo un importante proyecto para uno de nuestros clientes en el Poniente Almeriense, con ensayos en Las Palmerillas, etc. Si este correo se hace público, entenderán que no les de detalles por una cuestión de confidencialidad. Si me respondieran, les detallaría los distintos proyectos que podrían fabricarse. Felicidades.
#4 - leonardo Pedraza
16/01/2011 13:33:35
Hola. Soy ingeniero mecanico con expereiencia en elaboracion de productos plasticos. Muy interesante lo logrado. Considero que por ser un producto organico, podrian usrtedes dirigirse a la Comunidad Economica Europea, quienes financian proyectos de caracter ecologico.Tengo interes en montar una industria de esta naturaleza.Cualuier informacion relacionada por favor comunicarse via email a proyectoslp@hotmail.com, atencion Leonardo Pedraza.Venezuela.
#3 - Alberto vargas vergar
13/01/2011 17:05:22
Los felicito por trabajo realizado y nos dan un respiro a todos los que estamos preucupados por los desechos que toman mucho tiempo en degradarse. Atte Alberto vargas.Vergara Plasticos: malvar.cl
#2 - Vicente Albiter
13/01/2011 15:05:39
Soy Fabricantede de bolsa y comercializador de maquinaria para la misma en Mexico, me interesa mucho, ,mi mail plastexx@hotmail.com
#1 - HORACIO
13/01/2011 13:04:52
hola yo soy fabricante de bolsas y esta muy bueno lo que lograron pero ¿ para cuando estara el producto al alcance de nosotros ? estamos interesados.

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Química

    03/10/2024

  • Newsletter Química

    26/09/2024

Enllaços destacats

TechsolidsSmagua - Feria de ZaragozaAECQAWA Show2be

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis