Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Desarrollo de elastómeros termoplásticos - TPE con características innovadoras
Cromado selectiu d'unions de materials durs i tous (TPE)

Desenvolupament d'elastòmers termoplàstics - TPE amb característiques innovadores

Avendaño, V. & Gerald Görich et.al.18/02/2014

Fins ara, el cromado de peces plàstiques realitzades amb materials durs i elastòmers sol podia realitzar-se a través d'un procés costós i tecnològicament exigent que constava de diverses etapes. Els nous compounds de TPE Allruna que resisteixen els banys de cromado sense metal·litzar-se, ofereixen llibertats anteriorment irrealitzables per al disseny de peces, a més de clars estalvis de costos de procés.

Les superfícies de plàstic cromadas tenen gran acceptació al mercat a causa de la seva gran qualitat òptica i a l'agradable sensació tàctil. Peces de plàstic amb aquests acabats poden trobar-se en nombrosos sectors i aplicacions. Fins ara, el cromado selectiu de peces compostes per unions de materials durs / tous es realitzava a través d'un procés costós i tecnològicament molt exigent que implicava múltiples etapes. Els passos individuals del procés s'il·lustren en la Figura 1.

Una vegada que el component dur ha estat modelat per injecció, és metal·litzat. A continuació es col·loca la peça ja cromada novament en el motlle d'injecció per realitzar la injecció del material tou. Aquest procés implica diverses complicacions a causa que els tipus comuns d'elastòmers termoplàstics - TPE no s'adhereixen a les superfícies metal·litzades.

La nova gamma de materials TPE Allruna permet realitzar el cromado selectiu de peces compostes per materials durs i tous en un sol pas...
La nova gamma de materials TPE Allruna permet realitzar el cromado selectiu de peces compostes per materials durs i tous en un sol pas.

Problema i objectius

El cromado en un sol pas de peces compostes per materials durs i tous era fins al dia d'avui un procés difícil de realitzar per diverses raons. D'una banda, el component tou és severament danyat pel bany galvànic i es mostra la falta de línies nítides a la zona de transició del component dur a tou. Igualment aquesta zona es veu afectada per la formació d'halos i/o d'un creixement excessiu del metal·litzat (Figures 2 i 3).

Fig. 1. Comparació de processos actuals (esquerra) i el procés nou de cromado selectiu (dreta)
Fig. 1. Comparació de processos actuals (esquerra) i el procés nou de cromado selectiu (dreta).
Fig. 2. Formació d'halo en el component dur; Fig. 3. Sobre creixement en l'elastòmer
Fig. 2. Formació d'halo en el component dur; Fig. 3. Sobre creixement en l'elastòmer

D'altra banda, els banys galvànics són danyats per compostos dissolts des dels materials tous així mateix s'observa que el component tou absorbeix substàncies del bany de galvanització que a posteriori migran.

La figura 4 mostra unes plaques d'assaig d'elastòmers termoplàstics comercials, en combinació amb ABS / PC, que han estat sotmesos a un procés clàssic de cromado. Tots els TPE independentment de la base química van desenvolupar una clara decoloración. En els tipus de base de polièster (TPC) es va observar en la superfície petjades de “carbonización”. En un dels tipus de TPS (base estirénica) és visible la formació d'un halo.

El principal desavantatge de la solució actual és, abans de res, el seu alt cost, ja que diverses tasques només poden dur-se a terme manualment. A més, aquest procés imposa exigències molt elevades en els motlles, així com en els passos individuals del procés necessaris per evitar els alts costos per minvaments. Això requereix un dispendioso retoc dels motlles i l'ús d'almenys tres diferents plàstics, a fi d'assegurar la fiabilitat del procés. El que resulta en alts costos d'inversió, així com alts riscos d'error durant la seqüència de processament

Fig. 4. Plaques d'ABS/PC i TPE abans (a dalt) i després del bany de cromado (a baix). TPE de diferents bases
Fig. 4. Plaques d'ABS/PC i TPE abans (a dalt) i després del bany de cromado (a baix). TPE de diferents bases.

Per tant, l'objectiu d'aquest projecte va ser desenvolupar un nou material elastómerico per a la tècnica de cromado selectiu. De manera que es pugui realitzar inicialment una injecció multi-component de les unions dur/tou i a continuació cromar de manera selectiva la peça completa. Aquest mètode ha de permetre una estabilització d'aquest procés, la reducció del temps de fabricació i una reducció substancial en la taxa de rebutjos del cromado de les unions de materials durs-tous. Igualment, s'ha d'evitar l'atac àcid en el TPE durant el procés de decapat. El revestiment metal·litzat ha d'abastar solament el component dur i acabar clarament amb línies definides a la zona de transició del TPE.

Modificació de l'elastòmer termoplàstic (TPE)

En primer lloc es va investigar la resistència química de diversos tipus comercials de TPE en diversos banys galvànics (Fig. 4). Posteriorment a aquestes peces se'ls va realitzar proves d'envelliment en un forn d'escalfament per establir en quin mesurada l'estructura macromolecular dels materials tous havia estat danyada.

Basant-se en aquesta informació, es van realitzar les modificacions corresponents als materials elastoméricos i es van adaptar per al procés de galvanoplàstia. Utilitzant combinacions de diferents materials i processos, es va examinar la procesabilidad i l'aplicabilitat a gran escala per a peces fabricades actualment en sèrie.

Criteris d'avaluació

Les peces que van ser injectades amb materials durs i tous i posteriorment cromadas van ser examinades concorde a uns criteris d'avaluació definits:

Es va realitzar una prova visual del component tou que constava d'un examen general de la peça, així com una anàlisi de la condició de la superfície. Després del procés de cromado es van realitzar assajos del comportament dels components tous baix esforç. Igualment, es va avaluar l'acabat metàl·lic del component dur, sent de gran importància la definició de la zona de transició entre els components dur i tou (Fig. 5).

Després del procés de metal·litzat, la peça completa va ser sotmesa a un assaig d'envelliment tèrmic (125 °C/96 h) i es va avaluar visualment el dany.

Amb la finalitat d'establir qualsevol canvi en la força d'adhesió, es van fer proves d'adherència entre el material termoplàstic i el TPE en funció de la trajectòria de flux, abans i després del cromado.

Per permetre que el material s'utilitzi en les aplicacions de cura personal i cosmètica, van ser significatives la prova d'innocuïtat toxicológica, així com les anàlisis de resistència a mitjans de contacte. Aquestes anàlisis també van incloure la comprovació de residus de crom en el material tou.

Així mateix, es va avaluar la solidesa del color en el material després del procés de galvanoplàstia, a fi d'evitar la decoloración després del procés.

Fig. 5. Línies nítides a la zona de transició del material dur (ABS/PC) i l'elastòmer ALLRUNA

Fig. 5. Línies nítides a la zona de transició del material dur (ABS/PC) i l'elastòmer ALLRUNA.

Conclusió

El procés de recerca indica que ara és possible produir peces de compostos metal·litzats duros-tous mitjançant modelo per injecció multi-component i el seu posterior cromado. Atès que el procés és significativament més curt en comparació de l'estat actual de la tecnologia, resulta un gran potencial d'estalvi en termes de costos de motlles i fabricació, així com en logística (veure fig. 1). Els requeriments de treball i el risc d'error es redueixen considerablement, de manera que els minvaments del procés de cromado podrien reduir-se a <3%. Altres avantatges addicionals a la reducció de costos es deriven de la possibilitat d'integrar funcions, tals com a interruptors de membrana.

Aquest mètode millorat pot donar accés a noves àrees d'aplicació en una àmplia varietat de camps. La possibilitat de l'ús d'aquests nous elastòmers termoplàstics ofereix un àmplia gamma d'aplicacions des de revestiments per cromado fins a la llibertat per a nous dissenys, p.i. efectes especials de llum a través de l'ús d'elastòmers transparents; possibles efectes de profunditat, decoració, estampats i noves configuracions de colors…

El cromado selectiu s'ha convertit en una opció econòmicament viable enfront d'altres alternatives de recobriments metàl·lics com el lacado, oferint terminacions de gran qualitat i avantatges addicionals de disseny.

Autors

Procter & Gamble AG, Kronberg, Alemanya:

  • Gerald Görich, Director de l'area de processament de plàstics
  • Sebastian Graf, Enginyer de procés
  • Carolin Zobl, Enginyera de procés

Allod Werkstoff GmbH & Co. KG, Burgbernheim, Alemanya:

  • Alexander Näck, Enginyer de procés
  • Viviana Avendaño, Representant d'Allod a Espanya.

Per a més informació sobre aquesta nova gamma de TPEs per cromado selectiu i les seves actuals aplicacions contactar a viviana.avendano@allod.com

Empreses o entitats relacionades

Allod Werkstoff GmbH & Co. KG

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Química

    05/09/2024

  • Newsletter Química

    01/08/2024

Enllaços destacats

AWA Show2beSalón de gas renovableSmagua - Feria de Zaragoza

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis