Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Experimentación intensiva aplicada a la química
Es posa en marxa el programa europeu Topcombi, que té com a objectiu automatitzar la química

Experimentació intensiva aplicada a la química

Redacció QU01/08/2005
Recentment, 22 socis europeus es van reunir a l'Institut de recerca sobre catàlisi que el CNRS francès té a Lió, per tal de posar en marxa el programa Topcombi. L'objectiu, aplicar a la química les tècniques d'experimentació automatitzada que ja s'utilitzen en la investigació farmacèutica, per tal de desenvolupar processos més segurs, nets, compactes i econòmics.
Imagen
Des de fa alguns anys, per descobrir nous medicaments es fan servir tècniques d'experimentació intensives, consistents en descriure mitjançant el major nombre possible de paràmetres les molècules amb activitat potencial per al'organisme. Aquestes molècules constitueixen el que seria la primera "generació".

A continuació, els investigadors desenvolupen algorismes per a combinar alguns d'aquests paràmetres entre si. Els algorismes s'introdueixen en un robot que sintetitza una nova generació de molècules en reactors que funcionen en paral·lel. Després s'estudia l'activitat d'aquesta nova generació de molècules, per a continuació sintetitzar la següent. Aquest procediment, consistent en combinar paràmetres de diferents molècules, es denomina "química combinatòria", i redueix considerablement el temps necessari per descobrir nous principis actius.

Imagen

Química combinatòria

L'objectiu del programa Topcombi (Towards optimistes chemical processes and new materials by combinatorial science) consisteix a aplicar la química combinatòria no només a la recerca de nous medicaments, sinó també a l'estudi de nous processos químics.

Si a la indústria química se l'acusa de contaminar, de generar riscos d'explosió i riscos per a la salut, d'emetre diòxid de carboni a l'atmosfera, etc., Per què no substituir els processos actuals per noves vies de síntesi que no tinguin aquests inconvenients? Això seria ideal, però sobre quines substàncies podria actuar la química combinatòria? Sobre els catalitzadors, responen els investigadors.

La majoria de les reaccions de la indústria química s'acceleren mitjançant l'ús de catalitzadors. Aquests catalitzadors són "heterogenis", el que vol dir que no es troben en el mateix estat d'agregació que els reactius o productes (per exemple, són sòlids quan els reactius i productes són gasosos). Els catalitzadors no es barregen amb els productes de reacció i poden reutilitzar-se.

La química combinatòria pot ajudar a desenvolupar noves generacions de catalitzadors, que possibilitin noves vies de síntesi i nous productes. Aquests catalitzadors podrien eliminar els productes intermedis problemàtics, però també permetrien reduir les temperatures de procés, rebaixant així la quantitat de carburant dedicat a escalfar els reactors (i, per tant, el diòxid de carboni produït en la combustió). També podrien adaptar-se als reactors miniaturitzats del futur. Així, les reaccions "en paral·lel", portades a terme en un gran nombre de microrreactores diferents, permetrien controlar millor els paràmetres de les reaccions, i els seus rendiments.

El programa Topcombi consisteix a aplicar la química combinatòria a l'estudi de nous processos químics
Imagen

Onze països involucrats

En aquesta idea es basarà el treball dels 22 socis europeus de Topcombi, procedents de 11 països, Espanya entre ells, i un terç dels quals són universitats i organismes de recerca, mentre els dos terços restants són empreses industrials.

El projecte Topcombi està coordinat per l'Institut de recerca sobre catàlisi que el CNRS té a Lió, al cor de la regió de Rhône-Alps, i que aglutina la participació francesa al programa.

Les línies de treball de Topcombi es basaran en els principals problemes a què s'enfronten els socis industrials del projecte, i seran tres:

  • Obtenció de carburant i matèries primeres líquides (i, per tant, fàcilment transportables) per a la indústria química a partir del gas natural, en lloc d'a partir del petroli.
  • Eliminació dels dissolvents i els productes tòxics en la síntesi de productes intermedis importants, i suprimir els òxids de nitrogen (NO x) en la síntesi de fertilitzants del sector agroquímic.
  • Desenvolupament d'una nova química "verd", capaç de valorar nous biorrecursos (especialment procedents de la producció de biocarburants) o per a la síntesi d'agents de blanqueig.

Del nostre país, participen en el projecte, dins l'apartat de grans empreses petroquímiques, la companyia Repsol, i com a centre de recerca, el CSIC (Consell Superior d'Investigacions Científiques).

foto

Empreses o entitats relacionades

Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Química

    03/10/2024

  • Newsletter Química

    26/09/2024

Enllaços destacats

TechsolidsSmagua - Feria de ZaragozaAECQAWA Show2be

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis