Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a De neumático a combustible y energía eléctrica

De pneumàtic a combustible i energia elèctrica

Redacció Interempresas06/06/2013
El Fòrum Econòmic d'Astanà ha seleccionat un mètode de reciclatge de pneumàtics desenvolupat pel CSIC com una de les millors tecnologies de la UE susceptibles d'aplicació industrial. El coordinador del projecte, Félix López, investigador del Centre Nacional de Recerques Metal·lúrgiques (Cenim-CSIC), explica a Interempresas en què consisteix aquest procés, que combina tractament termoquímic, gasificació i transformació dels olis i permet obtenir combustibles líquids i energia elèctrica.
Foto: Lieven Volckaert
Foto: Lieven Volckaert.

Un pneumàtic està constituït per una barreja d'acer, cautxú, tèxtils i negre de carboni. Segons explica a Interempresas Félix López, investigador del Laboratori d'Innovació i Reciclat de Materials del Centre Nacional de Recerques Metal·lúrgiques i responsable del projecte, el procés desenvolupat utilitza com a matèria primera el producte obtingut en les instal·lacions espanyoles de granulació de pneumàtics fora d'ús. En aquestes instal·lacions, el pneumàtic usat se sotmet a una sèrie d'operacions de trituración, eliminació de l'acer i dels tèxtils, obtenint-se un material granulado amb una grandària inferior a 12 mil·límetres. Aquest material s'ha vingut utilitzant fins ara en la construcció de camps de futbol i instal·lacions esportives i en la fabricació de betunes i asfalts, però, segons apunta López, existeix una gran oferta que el mercat actual no pot absorbir. “Aquest material és el que emprem com a punt de partida a la tecnologia desenvolupada”, explica.

El projecte

El mètode de proposat pel CSIC consisteix en un tractament termoquímic del pneumàtic mitjançant el qual els cautxús es converteixen en gasos que, posteriorment, es condensen a molt baixa temperatura. Després de la condensació, una part dels gasos es converteixen en olis i una altra, denominada gasos no condensables, es converteixen en energia elèctrica mitjançant turbines. L'energia elèctrica obtinguda, es “injecta” a Xarxa Elèctrica mitjançant un sistema convertidor. Els olis se sotmeten a un procés químic mitjançant el qual es transformen en gasolina, diésel i combustibles pesats tipus nafta. Finalment, explica López, el negre de carboni existent en el pneumàtic inicial no s'altera pel procés termoquímic assenyalat i, en una segona etapa, es gasifica obtenint-se un gas (denominat Syn-gas) ric en hidrogen i metà, que també es converteix en energia elèctrica mitjançant turbines. “Aquesta tecnologia permet l'aprofitament total del pneumàtic”, afegeix López.

En aquest projecte, diversos Centres de Recerca del CSIC (El Centre Nacional de Recerques Metal·lúrgiques i l'Institut Nacional del Carbó) juntament amb l'empresa Enreco 2000 porten treballant més de 3 anys per aconseguir un desenvolupament pre-industrial. “Per aconseguir-ho, hem hagut de superar reptes científics i tecnològics”, sosté l'investigador.

Des d'una primera etapa de concepte o recerca bàsica, fins a la construcció d'una planta demostrativa, s'han anat recorrent etapes amb diversos graus de dificultats. Sens dubte, explica López, el disseny de la instal·lació ha estat l'etapa més crítica ja que el disseny és totalment innovador, sobretot quant al procés termoquímic es refereix. Una part important dels components de la instal·lació han hagut de ser dissenyats expressament per a aquest procés. “La labor de l'equip d'enginyeria d'Enreco 2000 ha estat clau per aconseguir traslladar els resultats des de l'etapa de laboratori i planta pilot a la instal·lació pre-industrial”, afirma l'investigador del CSIC.

També per al tractament de biomassa i fibres

El concepte i l'enginyeria del procés fan del projecte del CSIC i Enreco 2000 una aposta innovadora i diferent a altres estudiades i/o implantades industrialment en alguns països. “Vam veure, en iniciar el nostre projecte, els inconvenients —tant tècnics com a comercials— de les tecnologies existents i decidim apostar per resoldre aquests problemes. No hem inventat els fonaments científics sinó que els hem aprofitat i aplicat de manera diferent a com es venien aplicant fins ara”, sosté Félix López. Aquesta tecnologia aporta a més noves solucions per al tractament de biomassa residual i a la recuperació de fibres tant de carboni com de vidre procedents de la indústria aeronàutica.

Un concepte nou

Planta demostrativa construïda per al projecte
Planta demostrativa construïda per al projecte.

El tractament de pneumàtics fora d'ús es ve estudiant des de fa més de vint anys, i són moltes les contribucions científiques existents en la literatura, així com són nombroses les patents realitzades als països més industrialitzats sobre aquest tema. Els processos existents fins ara, estudiats tant en l'àmbit de laboratori com de planta pilot o, fins i tot, industrial, no han considerat el concepte que l'equip del CSIC ha introduït des de l'inici en el seu projecte: l'aprofitament total del poder energètic del pneumàtic. “Est és un concepte nou i per aconseguir-ho hem aprofitat, lògicament, el coneixement existent i, sobre ell, hem introduït els coneixements i assoliments aconseguits en les nostres recerques. Aquest nou concepte de procés ens distingeix clarament del realitzat fins a aquest moment per altres científics i tecnòlegs”, puntualitza López.

Des de fa anys, la UE compta amb una normativa legal i uns plans per a la gestió dels pneumàtics ja que estan considerats com a residus tòxics i perillosos. A Espanya, aquestes Normatives de la UE van ser incorporades a la nostra legislació fa ja alguns anys i existeix al nostre país un Pla Nacional de Gestió de Pneumàtics fora d'ús que obliga a la recollida dels mateixos i imposa metes de reciclat a aconseguir al llarg del temps. Així i tot, explica López, una part dels pneumàtics —a Europa al voltant del 17%— s'emmagatzema encara en abocadors. “Tenint en compte la seva perillositat (tots hem vist el que ocorre quan es crema un pneumàtic i la contaminació ambiental que es produeix), s'entendran els esforços que es realitzen tant en la gestió, com en la R+D+i per buscar aplicacions que permetin reutilitzar-los i transformar-los en productes de valor afegit”, afirma l'investigador. En aquest sentit, cal ressaltar també, els desenvolupaments realitzats per científics i empreses espanyoles per a la fabricació de betunes i asfalts, que “són de gran importància i amb excel·lents perspectives de desenvolupament a mitjà i llarg termini”.

Finalment, no cal oblidar que a més de ser un residu tòxic i perillós, el pneumàtic és un material amb un gran poder energètic, la fabricació del qual consumeix també una gran quantitat d'energia. “Quan es recicla o es transforma un pneumàtic, estem també aprofitant aquesta energia ja consumida, amb la qual cosa estem contribuint a una disminució de les emissions de CO2 i a un millor aprofitament dels nostres recursos energètics”, afegeix López.

Félix López (a la dreta), al costat de l'equip del Cenim responsable del desenvolupament del nou mètode
Félix López (a la dreta), al costat de l'equip del Cenim responsable del desenvolupament del nou mètode.

Rendible i sostenible

La falta de rendibilitat econòmica és un dels factors que han portat al fracàs a moltes de les iniciatives industrials basades en altres tecnologies per al tractament dels pneumàtics. “Es considerava que el fet de transformar el pneumàtic, eliminant per tant un residu, justificava la rendibilitat del procés. No obstant això, —puntualitza López, les tecnologies convencionals no tenien en compte que per aconseguir rendibilitat econòmica cal comercialitzar tots els productes que s'obtenen del tractament del pneumàtic. Només així, el balanç econòmic pot resultar positiu”. En aquest cas, s'obtenen quilowatts elèctrics, amb un valor de mercat, que pot ser variable en funció de l'escenari energètic de cada país i fins i tot del moment (existència o no de subvencions estatals a les energies renovables) i, al mateix temps, gasolina i diésel, que són combustibles que també tenen un preu de mercat. “Com més afinem la nostra tecnologia per intentar obtenir més quilowatts i més litres de combustibles, major serà la rendibilitat del procés desenvolupat”, afegeix.

En aquest moment, l'Oficina Comercial de l'Agència Estatal CSIC, juntament amb les iniciatives pròpies de l'empresa Enreco 2000, cotitular dels drets d'aquesta recerca, estan tractant d'aconseguir acords comercials amb diverses empreses tant espanyoles com d'altres països. Segons avança l'investigador, ja existeixen converses avançades amb algunes d'aquestes empreses, els resultats de les quals es coneixeran al llarg dels propers mesos. “El nostre interès com a institució és aconseguir la comercialització d'aquesta tecnologia i aconseguir d'aquesta manera una tornada de les nostres inversions científiques i tecnològiques, més encara, en moments com els quals travessa el nostre país des del punt de vista econòmic i d'ocupació”, conclou Félix López, investigador del Centre Nacional de Recerques Metal·lúrgiques.

Empreses o entitats relacionades

Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Comentaris de l'article/notícia

#4 - Juan Carlos Margaria
04/09/2023 2:20:41
Interesante este tema Reciclamos NFU en General Pico La Pampa República Argentina .jcmargaria@gmail.com
#3 - Gerardo Casro
16/05/2023 0:15:53
Que rendimiento de Kg de de caucho ocupo cuántos kilogramos de caucho ocupo para generar un litro de de gasolina o diesel
#2 - Manel
17/10/2021 14:36:52
La pirolisis no elimina los alambres que contienen los neumáticos. El artículo no menciona cómo logra separarlos del caucho.
#1 - jose luis cardoso gallardo
07/06/2013 5:11:48
En relacion al reciclaje de los neumaticos de desecho en Mexico actualmente desarro-llo una tecnologia para fabricar laminas acanaladas de gran resistencia mecanica superior a cualquier lamina de asbesto o de fibro-bitumen de bajo precio utilizando como materia prima polvo de llantas y plasticos mezclados obtenidos de la basura que les parece.atte jose luis cardoso. ecoinvestigaciones@hotmail.com

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Química

    03/10/2024

  • Newsletter Química

    26/09/2024

Enllaços destacats

TechsolidsSmagua - Feria de ZaragozaAECQAWA Show2be

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis