Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Tomates de calidad sin necesidad de fecundación
Els fruits destaquen per les seves propietats nutricionals ja que són rics en carotenoides i manquen de llavors

Tomàquets de qualitat sense necessitat de fecundació

David Pou28/05/2013
Un equip d'investigadors liderat pel Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC) ha aconseguit obtenir tomàquets sense llavors i amb un elevat contingut en carotenoides, caracteritzats per les seves propietats antioxidants. El treball descriu un nou procediment per produir tomàquets de qualitat a partir d'ovaris no fecundats. Concha Gómez-Mena, investigadora del CSIC en l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes, ens aclarit els objectius de l'estudi i com pot beneficiar a la indústria.
En la major part de les espècies de plantes, el pas de flor a fruit no té lloc en absència de fecundació. No obstant això, en determinades condicions, existeix la possibilitat que l'ovari d'una flor es transformi en fruit sense necessitat de fecundació, un procés denominat partenocarpia. “Utilitzant una eina biotecnològica, concretament una planta transgènica, la qual cosa hem fet és impedir el desenvolupament de les anteres, la part masculina de la flor. Això s'havia provat abans per obtenir varietats estèrils en planta ornamentals, però quan realitzem aquest mateix procediment amb plantes de tomàquet, observem que l'ovari responia a l'esterilitat desenvolupant-se sense necessitat de fecundació, donant lloc a fruits sense llavors o partenocárpicos”, aclareix Concha Gómez-Mena.
Comparació entre un tomàquet no partenocárpico (esquerra) i un partenocárpico (dreta). Foto: CSIC
Comparació entre un tomàquet no partenocárpico (esquerra) i un partenocárpico (dreta). Foto: CSIC.
El treball, que ha comptat amb la col·laboració del Centre de Recerca en Agrigenómica (un consorci públic del que forma part el CSIC), podria tenir aplicacions en el sector agronómico, ja que permet un millor control de les collites. “El tomàquet depèn bastant de les condicions ambientals, perquè la pol·linització es veu afectada per les temperatures i les diferències d'humitat. En canvi en aquest cas es perd aquesta dependència, ja que els ovaris es desarollan existeixin o no les condicions favorables per a la pol·linització, per la qual cosa la fructificación és molt més eficient que en una planta silvestre. El rendiment per planta és similar, ja que encara que els fruits són una mica més petits, hi ha un major nombre que en una planta polinizada normalment”, afegeix la investigadora.

Respecte a l'interès que pot despertar per a la indústria del processament del tomàquet, Concepción Gómez-Mena considera que “és molt benificiosa, ja que li estalvia el pas d'eliminació de llavors en tamizado durant el processament. I la seguretat que no hi hagi llavors és del 100%, ja que en ser eliminats els estams quan són molt petits s'assegura que no hi hagi pol·linització”.

Detall d'una planta de tomàquet sense estams que desenvolupa fruites en absència de pol·linització. Foto: CSIC
Detall d'una planta de tomàquet sense estams que desenvolupa fruites en absència de pol·linització. Foto: CSIC.

Tomàquets més saludables

S'ha aconseguit crear plantes transgèniques estèrils de tomàquet a partir de la varietat comercial coneguda com 'Moneymaker', observant que els fruits obtinguts contenen una sèrie de millores en les seves propietats nutricionals com “un major contingut de sucres, més graus Brix i un augment dels carotenoides com el licopeno. Les anàlisis demostren que la modificació no perjudica en absolut la qualitat del fruit, sinó que en tot cas la milloren”, afegeix la investigadora. Fins ara, el desenvolupament de fruits partenocárpicos s'havia aconseguit mitjançant l'ocupació de reguladors del creixement de la planta. No obstant això, segons els investigadors, aquests tractaments exògens condueixen generalment a malformacions i a fruits de baixa qualitat.
Participants del projecte a les portes de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes
Participants del projecte a les portes de l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes.
Si bé és cert que l'interès per aquest tipus de plantes és creixent, la legislació respecte a tot el que es refereix a transgènics és tremendament restrictiva i a Europa està molt fitat en el terreny que es poden usar aquestes noves varietats. Concepción Gómez-Mena considera que “a Europa existeix encara un problema de falta de comunicació entre els quals investiguen aquest tipus de plantes i el consumidor final. S'ha desenvolupat una gran tecnologia, però aquesta falta de comunicació ha fet que el seu ús no surti d'un laboratori, i és una autèntica pena”.

En aquests moments s'estan portant en l'Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes diverses línies de recerca en la creació de plantes transgèniques estèrils, centrades principalment en plantes ornamentals, on resulta fonamental controlar la pol·linització”.

Empreses o entitats relacionades

Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Química

    03/10/2024

  • Newsletter Química

    26/09/2024

Enllaços destacats

TechsolidsSmagua - Feria de ZaragozaAECQAWA Show2be

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis