Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Javier Sánchez, director de Matgas

Entrevista a Javier Sánchez, director de Matgas

Redacció QU01/06/2005

Cobrim les necessitats de R + D de la indústria en l'àmbit dels materials i els gasos

Matgas és el primer centre espanyol dedicat a la investigació, desenvolupament, transferència tecnològica i ensenyament en l'àmbit dels materials i els gasos. Aquesta agrupació sense ànim de lucre, és-tal com ens comenta en la següent entrevista el seu director, Javier Sánchez-una iniciativa de l'empresa Carburos Metálicos , el CSIC i la Universitat Autònoma de Barcelona , que configura un nou model de cooperació per a la investigació entre els sectors públic i privat integrant els diferents objectius de les entitats que la componen.

Podria explicar què és Matgas, quan sorgeix la idea, com es desenvolupa i qui hi participa?

Matgas és una agrupació d'interès econòmic sense ànim de lucre dedicada a cobrir la demanda de R + D en l'àmbit dels materials i els gasos des d'una perspectiva àmplia. L'agrupació la constitueixen tres socis: la companyia Carburos Metálicos, el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Matgas suposa la culminació de l'estreta col·laboració existent des de fa ja 20 anys entre el Departament d'Investigació de Carburos Metálicos, les universitats i altres centres públics de R + D per dur a terme activitats i impulsar projectes en l'àrea de recerca i desenvolupament.
Imagen

Per què Carburos veu la necessitat de crear aquest centre?

Si combinem el profund coneixement del mercat que té una empresa com Carburos Metálicos amb la capacitat investigadora i docent de centres públics i universitats com els que participen en Matgas, es creen una sèrie de sinergies d'enorme valor. Així ho havíem constatat durant molts anys a través dels diferents projectes desenvolupats conjuntament. No obstant això, en l'àmbit dels materials i els gasos, a Espanya no existia com a tal cap entitat que estigués potenciant específicament aquestes sinergies. Amb Matgas omplim aquest buit i aportem un valor afegit que sens dubte serà molt apreciat per sectors d'allò més diversos.

Quins són els principals objectius del centre i serveis que prestarà a la indústria?

Matgas assumeix quatre objectius bàsics. El primer és proporcionar solucions a les necessitats tecnològiques i de formació en l'àmbit de materials i gasos. El segon, gestionar el coneixement per al desenvolupament de tecnologies que tinguin aplicació comercial. El tercer, facilitar els processos d'innovació tecnològica i industrial. I finalment encara que, com se sol dir, no menys important, contribuir al desenvolupament tecnològic del campus de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Pel que fa als serveis que ofereix Matgas, la gamma és molt àmplia i va des de les activitats de formació fins a la promoció, investigació i desenvolupament de nous materials i noves aplicacions dels gasos. En Matgas desenvolupem projectes d'investigació aplicada i innovació tecnològica per donar resposta a les necessitats de la indústria tant pel que fa a productes com a processos productius. També desenvolupem projectes de transferència tecnològica i projectes de demostració, per identificar aplicacions de tecnologia i realitzar proves pilot d'acord amb necessitats dels clients. Així mateix podem participar en la preparació de convocatòries específiques de projectes de recerca i oferir serveis de vigilància tecnològica, és a dir, portar a terme un seguiment de l'evolució de les tecnologies clau en l'àmbit de materials i gasos per analitzar i difondre sistemàticament informació que permeti l'anticipació als canvis tecnològics i la creació d'oportunitats de negoci.

Matgas suposa la culminació de l'estreta col·laboració existent des de fa ja 20 anys

Amb quin personal i instal·lacions compte? Quin equipament: laboratoris, màquines, instrumentació ... tindrà el centre?

L'edifici està dotat de cinc laboratoris, una àrea per a plantes pilot i projectes de preindustrialització, aules i zones de gestió. Entre els laboratoris de Matgas n'hi ha un dedicat a tecnologies de fluids supercrítics on els tres socis han consolidat les activitats que realitzaven fins ara per separat, un laboratori de modelització i simulació equipat amb els més moderns sistemes de computació en paral·lel, un laboratori de nanotecnologies on s'abordaran projectes relacionats amb nanopartícules, propietats òptiques i mecàniques, un laboratori d'energia, amb capacitats per desenvolupar projectes de producció i emmagatzematge d'hidrogen i un laboratori de reactivitat de gasos on es podrà treballar complint les mesures de seguretat més rigoroses, amb les eines més adequades per al correcte subministrament i manipulació de gasos.

El personal dels socis que treballa actualment en el centre és totalment multidisciplinari i s'adapta a les necessitats dels projectes en curs. Això ens permet que personal d'alta qualificació dels tres socis puguin treballar conjuntament en projectes d'alta qualitat científica.

Aportem un valor afegit que sens dubte serà molt apreciat per sectors d'allò més diversos

Quines línies de recerca es van a realitzar ja quins sectors principals aniran dirigides?

Pel que fa a línies de recerca, la varietat és també molt notable. Treballem en el desenvolupament d'aplicacions dels fluids supercrítics com a alternativa als dissolvents orgànics en processos d'extracció, cristal, reciclatge, obtenció de materials, micro i nanopartícules. D'altra banda, desenvolupem nous sensors per al control específic d'impureses en gasos i per a aplicacions mèdiques.

En l'àmbit de les nanotecnologies, treballarem principalment en tres àrees, la caracterització òptica de materials a escala nanomètrica, la síntesi i caracterització de nanopartícules i els assajos nanomecànics. De forma paral·lela al laboratori de simulació i modelització s'executaran projectes que ajudin a entendre millor els fonaments dels processos experimentats ia estalviar temps d'experimentació. En el camp energètic, incidim en el desenvolupament de sistemes d'obtenció i emmagatzematge d'hidrogen, de tecnologies electroquímiques que permeten l'obtenció d'hidrogen a un menor cost, i de materials i sistemes que incrementin la capacitat d'emmagatzematge d'hidrogen de forma segura incrementant així l'autonomia dels vehicles. A més, tenim una línia d'investigació centrada en les noves aplicacions del CO 2 en medi ambient, alimentació i química. Els sectors que poden veure's beneficiats de tota aquesta activitat investigadora són, al seu torn, molt diversos. Entre d'altres, el sector químic, el dels materials, el farmacèutic, l'alimentari, el biotecnològic i el tèxtil.

L'edifici està dotat de cinc laboratoris, una àrea per a plantes pilot i projectes de preindustrialització, aules i zones de gestió

Existia, en la seva opinió, la necessitat d'un centre d'aquestes característiques a Espanya?

Sí, ja que a part de les sinergies que ja s'han comentat amb anterioritat, aquest projecte obre una porta cap a una millor comunicació entre la recerca desenvolupada en el sector públic i privat. És un pas endavant perquè suposa no ja la relació com contractant-contractat sinó la cooperació com a socis en projectes conjunts.

Per acabar, quins beneficis va a aportar Matgas a la ciència en general ia la indústria química en particular?

Matgas és el primer centre espanyol dedicat a la investigació, desenvolupament, transferència de tecnologia i docència en l'àmbit dels materials i els gasos. Tant per les diferents naturaleses dels seus tres socis com per la visió integral dels seus objectius, configura un nou model de cooperació en recerca entre els sectors públic i privat. La confluència de la ciència, la tecnologia i la docència del camp de materials i gasos en un mateix centre aporta una enriquidora visió conjunta d'aquestes tres activitats i genera, com abans hem comentat, nombroses sinergies. Els beneficis, per tant, seran mutus: la indústria es beneficiaria d'una sèrie d'avanços científics desenvolupats d'acord amb les seves necessitats específiques i de la creació de noves oportunitats de negoci mentre que la ciència aprofitarà l'impuls derivat de la immediata aplicabilitat d'aquests avenços .
Els sectors que poden veure's beneficiats d'aquesta activitat investigadora són molt diversos: el químic, el dels materials, el farmacèutic ...
D'altra banda, el contingut del centre pretén comptar amb els millors equips i professionals i, per tant, aportar elements nous en els camps d'actuació de Matgas que són d'una innegable actualitat i importància científica com les nanotecnologies o les tecnologies relacionades amb l'hidrogen . El rang de possibles productes derivats d'aquestes tecnologies és molt ampli i abasta des de nous catalitzadors, sensors, nous processos d'extracció ambientalment més respectuosos, fins a nous materials per a l'emmagatzematge d'hidrogen o nous materials amb propietats específiques.

Empreses o entitats relacionades

Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Química

    03/10/2024

  • Newsletter Química

    26/09/2024

Enllaços destacats

TechsolidsSmagua - Feria de ZaragozaAECQAWA Show2be

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis