Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La viticultura heroica en Asturias
Un treball de R+D+i del CSIC recupera les varietats autòctones de vinya

La viticultura heroica a Astúries

Redacció Interempresas04/01/2013
Un grup d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) inicia un estudi en 1986, quan la viticultura de muntanya havia desaparegut, amb l'objectiu de determinar les varietats autòctones de la zona, potenciar la seva conservació i, mitjançant un sistema de clonació, reproduir-les i comercialitzar-les, per a l'elaboració de vins de qualitat.
Imagen

El CSIC ha recuperat la “viticultura heroica” a Astúries amb un llarg treball de R+D+i, els resultats de la qual han permès l'enlairament d'un sector vinícola competitiu que, en l'actualitat, produeix vins de reconeguda qualitat.

Determinar i localitzar les varietats autòctones de la zona, potenciar la seva conservació i establir un sistema de selecció clonal per a la seva reproducció i introducció de nou al mercat va ser el primer objectiu de l'estudi iniciat en 1986 per la científica del CSIC Mª Carmen Martínez, responsable de l'equip d'Investigació de Viticultura de la Missió Biològica de Galícia, quan la viticultura de muntanya a la zona Suroccidental d'Astúries pràcticament havia desaparegut.

El seguiment de les varietats conreades en una parcel·la experimental establerta en Cangas del Narcea en 1991 va determinar quins són les autòctones: albarín blanc, albarín negre, verdejo negre i carrasquín i la seva inclusió en una llista oficial per a la seva comercialització. El desenvolupament de diversos estudis, com a anàlisis d'ADN, resistència natural a malalties (Míldiu, Oídio i Botytris) o influència dels microclimes va permetre seleccionar i clonar les que són susceptibles de produir vins de millor qualitat.

Amb els primers resultats del treball de R+D+i es va establir com a nou objectiu despertar l'interès dels viticultores de la zona per promoure la creació d'un sector vinícola que incideixi en el creixement sostenible de la comarca posant en valor la “viticultura heroica”, que únicament representa un 5% de la viticultura a nivell mundial, per les seves característiques: en zones de muntanya, altitud superior als 700 metres, amb fort pendent i en petites illes. Aquest tipus de viticultura només és possible amb l'ús de varietats extremadament adaptades a les condicionis límits on es conreen, la qual cosa permet l'obtenció d'uns vins de gran peculiaritat i autenticitat.

La labor divulgadora i de transferència

Un dels aspectes més destacables és la labor divulgadora i de transferència de resultats duta a terme pels investigadors compatibilitzant-la amb una investigació d'alt nivell, com ho demostra la publicació de nombrosos articles científics i llibres. La divulgació s'ha dirigit als viticultores, amb la finalitat de promoure la recuperació de la viticultura heroica, i a l'Administració local, autonòmica i nacional, amb l'objectiu d'aconseguir la seva implicació. A l'àmbit acadèmic i científic nacional i internacional per encoratjar l'obertura de noves línies d'investigació i, a la societat i particularment als més joves, per potenciar la seva conservació com a part de les arrels i cultura i com una alternativa de futur interessant.

El grup d'investigació, que forma part de l'organisme internacional Cervim (Centre vaig donar Ricerche Studi i Valoritzacions per la Viticultura Montana), va finalitzar en 2007 la selecció clonal i la certificació de les varietats de major interès per a la producció de vins aconseguint la comercialització en exclusiva (durant cinc anys) pels viticultores d'Astúries.

El CSIC continua desenvolupant diversos estudis d'investigació i, en col·laboració amb els viticultores, realitza un seguiment de les plantes obtingudes de la selecció clonal, en les diferents parcel·les conreades, per a la divulgació posterior dels resultats amb la finalitat de contribuir a la consolidació i posicionament del sector, que comercialitza els vins sota l'empara de la Indicació Geogràfica Protegida Vins de Qualitat de Cangas i que actualment promou el desenvolupament sostenible de la zona suposant una alternativa a altres sectors en declivi.

Empreses o entitats relacionades

Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

    Guía de instalación y mantenimiento de Discos de Ruptura

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Química

    03/10/2024

  • Newsletter Química

    26/09/2024

Enllaços destacats

TechsolidsSmagua - Feria de ZaragozaAECQAWA Show2be

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis