Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La industria del ibérico preocupada por la situación del sector
El sector s'està veient greument perjudicat per la crisi econòmica i els efectes de la grip tipus A

La indústria de l'ibèric preocupada per la situació del sector

Redacció Interempreses05/06/2009

5 juny 2009

El sector demana l'adopció de mesures específiques de suport a ramaders i indústries, ja que per les seves singulars característiques i necessitats, el sector de l'ibèric s'està veient molt afectat per la crisi econòmica i pels efectes de la grip tipus A. La indústria demana la millora de l'accés al finançament, l'impuls de la IGP per al porc ibèric de la Devesa, l'obertura de mercats i l'eliminació de les traves a les exportacions.

Iberaice , organització que agrupa més del 90% de les empreses del sector, va analitzar recentment la situació per la que travessa la ramaderia i la indústria del porc ibèric, i les conclusions no han estat gens favorables.

L'organització ha assenyalat que aquest sector, per les seves característiques específiques, està veient més afectat que d'altres per la crisi econòmica. Per exemple, el sector del porc ibèric té una important necessitat de circulant, per l'elevat temps en què les peces estan immobilitzades en el procés de curació, i en ser productes de major preu, la caiguda de les vendes ha estat més acusada també. De fet, la passada campanya de Nadal, un dels períodes de major comercialització per al sector, es va saldar amb un acusat descens de les vendes (entre un 15 i un 20%) i una important xifra de devolucions.

Per a la junta de Iberaice resulta necessari abordar una sèrie de mesures, entre les quals destaca la millora de l'accés al finançament, un aspecte en el qual l'ICO (Institut de Crèdit Oficial) no està donant resposta, ni en l'agilitat ni en la adequació de les línies de suport, a les seves necessitats. La limitació de la línia 'ICO Liquiditat' de finançament a 500.000 euros per sol·licitant és, segons l'organització, clarament insuficient per a aquesta indústria.

El sector ibèric espanyol va exportar l'any passat prop de 3.000 tones de pernils i espatlles. Foto: Samuel Moreno
El sector ibèric espanyol va exportar l'any passat prop de 3.000 tones de pernils i espatlles. Foto: Samuel Moreno.

Urgència en l'adopció de mesures

Iberaice destaca a més la necessitat d'impulsar la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) per al porc ibèric de la Devesa, per protegir i valoritzar els productes del sector ibèric tradicional, i atorgar millors oportunitats de promoció i difusió a Europa i tercers països. Aquest és un projecte que ha estat favorablement acollit per les diferents organitzacions del sector i que requereix de tot el suport de les administracions i institucions nacionals i de les comunitats autònomes involucrades. És també necessari un adequat foment del consum dels productes ibèrics, amb informació protegida de les seves excel lents característiques nutricionals, en línia amb les recomanacions de la dieta mediterrània. En aquest sentit, cal recordar que Iberaice, a través de la Interprofessional del sector, Asici, ha posat en marxa una campanya de promoció del consum del pernil ibèric per un import de 360.000 euros.

Per al sector és obligat que s'aborden amb rapidesa aspectes com l'escurçament dels terminis de pagament de la gran distribució, la millora de la fiscalitat o la reducció dels costos administratius i burocràtics

D'altra banda, per al sector és obligat que s'aborden amb rapidesa aspectes com l'escurçament dels terminis de pagament de la gran distribució, que proporcionarà liquiditat als proveïdors, la millora de la fiscalitat, la reducció dels costos administratius i burocràtics que no generin competitivitat, el suport a l'hostaleria i restauració i l'adopció d'una necessària reforma laboral, que permeti a les empreses adequar la seva dimensió a la realitat econòmica. Un altre aspecte essencial per al futur de la indústria del porc ibèric és el comerç exterior, per la qual cosa es demana al Govern que s'utilitzi a fons en l'obertura de mercats i l'eliminació de les traves a les exportacions.

L'organització plantejarà en breu al Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí (MARM) l'adopció de mesures específiques de suport a ramaders i indústries del sector del porc ibèric, perquè ja no "poden aguantar més".

El sector industrial ibèric, compost per més de 300 empreses-majoritàriament pimes-que donen feina a més de 4.000 treballadors, factura més de 600 milions d'euros per la comercialització dels seus productes més emblemàtics, pernils i espatlles, a més de les vendes de la resta d'elaborats i carns fresques, i va exportar l'any passat prop de 3.000 tones de pernils i espatlles.

Iberaice

Iberaice agrupa més del 90% de les indústries del sector d'elaborats de porc ibèric i forma part de l'Associació d'Indústries de la Carn d'Espanya (AICE). Reuneix 330 empreses de Castella-Lleó, Andalusia, Extremadura, Castella-la Manxa i altres nou comunitats autònomes .. Al seu torn, AICE forma part de Confecarne, l'organització més representativa del sector carni espanyol, que compta amb més de 1.000 empreses associades i 45.000 treballadors.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Industrias de La Carne de España

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Hostelería

    10/07/2024

  • Newsletter Hostelería

    12/06/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis