Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Más mujeres que hombres en la hostelería
Descendeix de l'ocupació femenina en edats primerenques

Més dones que homes en l'hostaleria

Redacció Interempresas08/04/2014

La dona ha exercit sempre un paper clau en el creixement i desenvolupament de l'hostaleria espanyola. De fet, el sector de l'hostaleria és l'únic entre els grans sectors de la nostra economia en el qual hi ha més dones que homes. En concret, dels 1,3 milions de treballadors empleats en aquest sector, segons la FEHR sobre la base de les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) referits a l'any 2013, el 53% són dones, és a dir, 693.450 persones.

Font: Enquesta de Població Activa (EPA)
Font: Enquesta de Població Activa (EPA).

Malgrat aquest predomini en el nombre de dones treballadores en el sector hostelero, la diferència entre homes i dones s'ha estret en els últims anys, a causa que el percentatge de dones ocupades en aquest sector ha descendit a major ritme que el d'homes. En aquest sentit, en 2008 el percentatge de dones en les activitats d'hostaleria era d'un 56% mentre que el dels homes suposava el 44%, amb 12 punts de distància entre tots dos. En 2013 la diferència entre el percentatge de dones i homes s'ha reduït a la meitat, passant a un 53% les primeres i un 47% els segons.

Més dones en allotjament

Aquesta distribució es mostra a nivell general en el conjunt del sector hostelero, no obstant això, existeixen diferències entre les diferents branques d'activitat. L'allotjament concentra un major percentatge d'ocupació femenina, proper al 60%, que masculí mentre que en restauració l'ocupació es reparteix per igual entre tots dos sexes.

La mà d'obra ocupada en restauració s'ha equilibrat en els últims anys quan es refereix al sexe, existint una mínima preponderància d'homes enfront del nombre de dones. De les 1.008.005 persones ocupades en 2013 en aquesta branca d'activitat, 508.950 són dones i 499.075 homes.

Des de 2008 la diferència que existia entre dones i homes ha desaparegut, en descendir el percentatge de les primeres des del 56% que representaven en aquest any i augmentar des del 44% els segons, situant-se tots dos en el 50% l'any 2013. Aquest canvi es deu al fet que la totalitat de les ocupacions que han desaparegut en els restaurants i bars des de 2008 han estat de dones. En concret, l'ocupació en restauració ha descendit en conjunt en els últims cinc anys un 10,2%, la qual cosa suposa 115.695 persones menys. La caiguda per part de les dones ha estat d'un 18,8%, amb un descens en 118.350 treballadores, mentre que l'ocupació masculina pràcticament s'ha mantingut en els últims anys, amb un lleuger increment d'un 0,5% (2.675 treballadors més).

En l'allotjament l'evolució ha estat diferent, el descens de l'ocupació masculina en aquest subsector ha fet que la proporció de dones s'incrementi en els últims anys. En 2013 el percentatge de dones ha ascendit a un 59%, enfront del 56% que representaven en 2008, mentre que l'ocupació masculina ha baixat d'un 44% a un 41%. En conjunt, els establiments d'allotjament turístic van emprar en 2013 a una mitjana de 312.079 persones, un 5,1% menys que cinc anys enrere, la qual cosa suposa un descens en 16.821 persones. La pràctica totalitat del descens correspon a l'ocupació masculina que va caure un 11,4%, amb 16.550 treballadors menys, mentre que el femení pràcticament es va mantenir igual, amb un lleu descens d'un 0,1% (275 treballadores menys).

Font: Enquesta de Població Activa (EPA)
Font: Enquesta de Població Activa (EPA).

Menys dones joves

La major concentració del conjunt de treballadors hosteleros se situa a la franja entre els 30 i 39 anys que superen el 30% del total de l'ocupació. Si s'amplia la dada als ocupats de 30 a 49 anys el percentatge s'eleva fins al 56,5%. No obstant això, no hi ha molta diferència entre els percentatges que representen cadascun dels sexes segons la franja d'edat.

Comparant per sexes, en 2013 les dones superen als homes en totes les edats excepte en les compreses entre els 16 i 19 anys i els 60 i 64, en el qual pràcticament s'equipessin predominant lleugerament el nombre d'homes. En aquest sentit s'observa un canvi respecte a l'any 2008. En aquest any el major percentatge de dones respecte a homes se situava entre els 16 i els 29 anys, observant-se a més una major diferència entre sexes: les dones superaven el 60%, que s'apropava al 70% a la franja entre 25 a 29 anys, enfront del 40% de l'ocupació masculina en aquestes edats. En 2013 s'han equiparat en aquest interval d'edat, situant-se tots dos entorn del 50%.

En edats més avançades també s'ha produït un canvi en els últims cinc anys. A partir dels 65 anys ha augmentat el percentatge de dones ocupades respecte al d'homes, representant entorn d'un 60% les primeres en 2013, enfront del 45% que representava en 2008.

Més ocupació parcial

En els últims anys des del començament de la crisi el treball a temps parcial en hostaleria ha augmentat. En 2008 aquest tipus de jornada representava el 17,7% que en 2013 ha augmentat fins a situar-se en el 26,7%. Les dones acaparen la major part dels contractes a temps parcial del sector hostelero i la diferència amb els homes persisteix malgrat l'increment de treballadors masculins en aquest àmbit a causa de la crisi.

Dels 352.800 treballadors amb contracte a temps parcial de mitjana en 2013 en el sector hostelero, 225.725 són dones, la qual cosa suposa el 32,5% de les treballadores. En el cas dels homes el percentatge dels quals treballen a temps parcial representa un 20,3% (127.075 treballadors). Aquests percentatges s'han incrementat des de 2008, especialment en el cas de les dones.

En aquest any les dones que treballaven a temps parcial representaven un 24%, mentre que l'ocupació parcial masculina no arribava al 10%. En els últims cinc anys la diferència segons tipus de contracte entre l'ocupació masculina i femení s'ha reduït dels 14 punts que els separava en 2008, als 12 punts de 2013.

Empreses o entitats relacionades

Federación Española de Hostelería

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Hostelería

    18/09/2024

  • Newsletter Hostelería

    10/07/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis