Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Thinktur impulsará la creación de una plataforma tecnológica europea y latinoamericana del turismo

Més de 100 persones van assistir a l'assemblea anual de la plataforma

Thinktur impulsarà la creació d'una plataforma tecnològica europea i llatinoamericana del turisme

Redacció Interempresas23/12/2013

“La innovació és una palanca imprescindible per al creixement i és rendible”, va afirmar amb rotunditat Fernando Panís, president de Thinktur, durant la inauguració de la Jornada Thinktur Travel Trends: Coneixements locals per a mercats globals, celebrada en el marc de l'Assemblea Anual de la Plataforma Tecnològica del Turisme - Thinktur, dedicada aquest any a estudiar les tendències tecnològiques per a la indústria turística i com les empreses espanyoles poden exportar la seva saber fer en aquesta matèria a altres mercats i destinacions. La plataforma d'innovació turística integra en l'actualitat a prop d'1.400 empreses turístiques i tecnològiques a Espanya.

Panís, que va estrenar el seu càrrec en aquest esdeveniment, va inaugurar aquest acte, celebrat en el Cercle de Belles arts de Madrid, i al que van assistir més de 100 representants de la indústria turística i hotelera, empresaris i startups, agents sectorials, tècnics i científics, administració pública turística, membres de Thinktur, xarxa d'empreses turístiques i tecnològiques i agents de la innovació turística, que dirigeix l'Institut Tecnològic Hoteler (ITH), i gestionen l'Associació d'empreses del Sector TIC, les Comunicacions i els Continguts Digitals (Ametic), l'Institut de Recerca Polibienestar de la Universitat de València i la Societat Estatal de Gestió de la Innovació i les Tecnologies Turístiques (Segittur).

Imagen

El president de la Plataforma Thinktur va ressaltar, durant el seu discurs inaugural, el treball d'ITH, Ametic Polibienestar i Segittur, entitats que han impulsat la creació de Thinktur, i va agrair la labor del seu predecessor, el conegut empresari balear Pedro Matutes; i va manifestar que, en aquesta nova etapa, espera seguir explicant “amb el suport públic, i dels seus membres i associats”, entitats amb les quals cal seguir col·laborant en l'objectiu de promoure la internacionalització de les empreses turístiques. Així mateix, va mostrar la seva preocupació per la reducció de “gairebé un 20% en la inversió en R+D+i en 2012” al nostre país, ja que “la paralització del procés innovador ens farà perdre oportunitats”, va subratllar. “L'hostaleria és el sector econòmic que menys recursos dedica a la innovació”, va dir Panís citant dades de l'Informe de la Fundació Cotec, a pesar que el turisme genera “milers de milions en ingressos i aporta centenes de milions al PIB espanyol”. Per a Fernando Panís, Thinktur ha complert amb la labor de convèncer al sector turístic de la necessitat d'innovar, i ara ha de convertir-se en “una xarxa de proveïdors innovadors, que faciliti el maridatge entre tecnologia, equipament i empreses turístiques”.

Per la seva banda, Antonio Lopez d'Àvila, president de Segittur, va assenyalar que la missió de Thinktur ha d'orientar-se a “parlar amb veu ferma als mercats internacionals”; va destacar l'increment de nombre de socis i projectes durant 2013 i el seu èxit com a iniciativa de col·laboració públic-privada; i va recordar que, en honor de recolzar la labor de Thinktur, Segittur ha engegat iniciatives com Emprendetur, una línia de finançament de 190 milions d'euros per finançar projectes innovadors en turisme, i va anunciar la creació d'una societat de garantia recíproca que permeti a la Secretaria d'Estat de Turisme avalar el finançament d'aquests projectes.

Carmen Vicente, de la Sotsdirecció General de Col·laboració Públic-Privada de la Secretaria d'Estat de R+D+i, del Ministeri d'Economia i Competitivitat, va tancar la cerimònia inaugural de l'Assemblea Anual de Thinktur, posant l'accent que “entorn del turisme, hi ha una indústria associada fonamental per al desenvolupament de solucions complementàries i mantenir el lideratge des de la innovació”; i en aquest sentit, va recomanar “establir sinergies amb altres plataformes, fomentat la multidisciplinareidad”.

Per la seva banda, Álvaro Carrillo de Barnús, director general de l'Institut Tecnològic Hoteler (ITH) i director de Thinktur, va insistir en la necessitat de “impulsar la creació d'una plataforma tecnològica europea i llatinoamericana del turisme”, que posi en valor aquesta iniciativa “única al món”, l'experiència i el lideratge mundial de la indústria turística espanyola, i que aprofiti l'interès que han manifestat diversos països en l'activitat de Thinktur. En aquest sentit, va apuntar que “hem d'estar en les plataformes i escenaris internacionals, amb l'objectiu de participar en el disseny de les polítiques d'innovació i tecnologia per al turisme a nivell europeu i iberoamericà”. Carrillo de Barnús va repassar les xifres de Thinktur en 2013, entre les quals destaquen un increment del 13% dels seus membres, que en l'actualitat sumen 1.365 entitats, de les quals un 58% són empreses turístiques i de tecnologia, i un 42% són centres de coneixement, administració pública turística, i associacions sectorials. Des de 2007, Thinktur ha mobilitzat 153 milions d'euros en 137 projectes presentats en diverses convocatòries, i ha participat en esdeveniments i iniciatives a diverses ciutats espanyoles i en altres països com Bèlgica, Argentina i el Marroc.

Finançament per a la internacionalització

Posteriorment, Fernando León, cap del Departament de Turisme, Logística i Serveis Educatius d'ICEX; i Javier Echávarri, de l'Àrea TIC de la Direcció general de Promoció i Cooperació de CDTI; van presentar els principals programes per finançar projectes internacionals o expandir empreses espanyoles a altres mercats. León va repassar els instruments de promoció tant per iniciar el procés d'internacionalització com per a l'expansió empresarial en destinació, i va recalcar la importància d'apostar pels mercats internacionals com a “estratègia de creixement orgànic” per aconseguir bons resultats. De fet, a més de proporcionar informació primària a través de les seves guies de negoci i el suport dels seus més de 100 oficines comercials a tot el món, ICEX disposa del Programes d'Introspecció, amb dos anys de durada, que ajuden a les empreses a preparar-se estratègicament per a la seva internacionalització, incloent ajudes a fons perdut; i Programes sectorials d'Implantació en mercats exteriors clau.

Echávarri va analitzar les claus del programa marco Horitzó 2020 de la Comissió Europea, més integrat i orientat a la innovació tecnològica amb un enfocament social i de serveis, i que simplifica tràmits i processos, la qual cosa facilita l'accés a aquest tipus de finançament a les pimes. Encara que el programa marco 2014-2020 no inclou programes de treball específics per a la indústria turística, si ofereix múltiples oportunitats per al sector, especialment per finançar projectes de noves tecnologies, Open Data i Big Data, tecnologies lingüístiques, gamificación, salut i mobilitat, energies netes i segures, transport sostenible, societats inclusives i innovadores, recursos històrics i seguretat, entre unes altres. El representant del CDTI també va esmentar altres línies de finançament d'interès, com Eureka, Internacionalitza, Eurostars, Iberoeka, i altres programes bilaterals.

Sortir a mercats exteriors i internacionalitzar-se són desafiaments que exigeixen a les empreses abandonar la seva “zona de confort”, tal com va afirmar José Alfredo López, General Manager de Corporate Yatching & Partners, qui va animar a l'empreses innovar, des de l'aprenentatge i l'experiència. López va assenyalar que la innovació té un contingut tecnològic molt important, però les persones són la clau per estimular la diferenciació a partir de la figura dels “intraemprendedores”, peces clau capaces que generen canvis positius en les organitzacions.

Finalment, diversos agents de la indústria turística i d'altres sectors complementaris, es van reunir en dues taules de debat per repassar les tecnologies avantguardistes per al turisme i el patrimoni cultural, i el potencial de la internacionalització. Xenia Beltrán, Innovation Magament Consultant d'Inmark va moderar una taula en la qual van participar Berta Sureda, directora d'Activitats Públiques del Museu Regna Sofia; José María Gall, director d'IT d'AC Hotels by Marriott; Isidro Tenorio, CEO de Be-Quest; Jesús Contreras, COO de Playence, María Fernanda Cabrera, coordinadora de TagCloud i LifeSTech de la Universitat Politècnica de Madrid; i María Teresa Linaza, directora de l'Àrea d'eTourism i Patrimoni de Vicomtech; i en la qual es van plantejar les dificultats per traslladar la recerca aplicada en noves tecnologies a la realitat empresarial, i el potencial que les noves eines ofereixen per ampliar i millorar l'experiència dels turistes.

Posteriorment, Miguel Narváez, CEO i Fundador de la cadena de restaurants La Moraga; Miguel Egido, responsable de R+D de Gowex; i Pedro Cruz, director d'Ofimàtica Jaén; van participar en una taula rodona moderada per José Tomás Romero, de l'Àrea de R+D+i d'Ametic, en la qual van analitzar els factors que intervenen en la internacionalització del know-how i la tecnologia turística espanyola. La taula va identificar l'aparició de destinacions emergents com a competència per a les destinacions nacionals, però sobretot com a oportunitat per a la internacionalització de les empreses turístiques espanyoles. També es va destacar el suport d'ICEX i dels projectes de R+D+i com a eines valuoses per accedir a mercats internacionals que es recomana utilitzar, però sent conscients del seu caràcter de suport: complementen però mai substitueixen una aposta ferma de les empreses per la internacionalització.

Durant tota la jornada, en el showroom de tendències, diverses signatures i startups tecnològiques i turístiques mostraran prototips i solucions innovadores per al sector turístic, com a realitat augmentada, tecnologia semàntica, màrqueting de proximitat, apps turístiques, entre les quals destaquen la plataforma TagCloud, que és un projecte de recerca i desenvolupament tecnològic europeu coordinat per la Universitat Politècnica de Madrid i en el qual participen Inmark i el Patronat de l'Alhambra i Generalife entre els socis espanyols; que el seu objectiu és crear una plataforma en la qual ciutadans, institucions i altres entitats posin en comú el patrimoni cultural europeu, compartint informació a través de dispositius mòbils, xarxes socials, aplicacions de realitat augmentada i narració, entre altres eines.

Empreses o entitats relacionades

Instituto Tecnológico Hotelero

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Hostelería

    10/07/2024

  • Newsletter Hostelería

    12/06/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis