Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El hotel eficiente es el primer paso hacia la industria turística sostenible
FiturGreen 2013

L'hotel eficient és el primer pas cap a la indústria turística sostenible

Redacció Interempresas11/02/2013
Aquesta és la principal conclusió de FiturGreen, que va reunir a més de 700 representants de la indústria turística nacional i estrangera, en la qual ha estat la seva edició més internacional, gràcies a la presència de casos d'èxit en matèria de gestió energètica i sostenible d'Espanya, Mèxic, Argentina i Portugal, entre uns altres.

FiturGreen 2013 va tancar la seva quarta edició, dedicada a les polítiques de gestió sostenible i a les certificacions i estàndards energètics, amb més de 700 visitants que van assistir a les sessions que van tenir lloc entre el 30 de gener i l'1 de febrer, en el marc del programa professional de Fitur.

Imagen

El principal fòrum de turisme i sostenibilitat, que organitzen el Institut Tecnològic Hoteler (ITH) i Fitur, en col·laboració amb l'Organització Mundial del Turisme (OMT) i Grup Habitat Futura, va presentar sota el lema “L'Energia del turisme”, casos d'èxit en matèria de gestió energètica i sostenible en hotels i destinacions de països com Espanya, Mèxic, Argentina i Portugal, entre uns altres; i va abordar un dels principals reptes del sector hoteler en els propers anys: com fer que els seus edificis i instal·lacions, tant de nova construcció com els projectes de rehabilitació, compleixin les actuals i futures exigències europees i internacionals en matèria de sostenibilitat i eficiència energètica.

Representants de la indústria hotelera i turística espanyola i internacional com a Hotel Sun Palace Albir, Iberostar Hotels & Resorts, Ruralka Hotels, NH Hotels, Hotels City Express, l'Associació d'Hotels de Turisme de la República Argentina (AHT), Initiative Mesoamerican Reef Tourism (Marti), Tour Operators´ Iniciative for Sustainable Tourism Development, Melia Hotels International, i Responsible Hotels del Grup Fort Hotels; van debatre amb companyies com Prosolia, Gas Natural Fenosa, Balantia Consultors, Bosch-Buderus, Grup CIAT, TÜV Rheinland Ibèrica, Light&Energy, Aqualogy, Grundfos, Baumit, Guardian Glass, Grup Euroconsult i Schneider Electric, les diverses opcions per finançar les polítiques d'eficiència energètica i les tecnologies disponibles.

A més, experts d'algunes de les principals certificacions i estàndards mundials en matèria de sostenibilitat, com LLEGIU, PEP Passivhaus, Breeam, Institute for Responsible Tourism - Global Sustainable Tourism Council, i Green Globe, van explicar com la indústria turística pot avalar les seves polítiques de sostenibilitat i convertir-les en un element de diferenciació i un aliat en la comercialització.

Amb el lema “L'Energia del Turisme”, FiturGreen 2013 es va detenir en tres àrees clau de la sostenibilitat hotelera i turística: com ser més eficients amb la mínima inversió, com dissenyar i vendre una política de gestió sostenible integral en hotels, i com estendre les polítiques de gestió sostenible a tota la cadena de valor de la indústria turística. Els ponents i experts que van participar en FiturGreen 2013 van mostrar que l'eficiència energètica pot finançar-se íntegrament gràcies a les Empreses de Serveis Energètics (AQUEST), el model del qual s'adapta cada vegada més als hotels, apropant-se a una fórmula de descentralització energètica.

D'altra banda, mesurar i avaluar els progressos en matèria d'eficiència i sostenibilitat permet posar els fonaments d'un sistema de gestió sostenible per als hotels, que es convertiran en arguments de diferenciació i venda de cara a clients i intermediaris. Però els hotels, com a part fonamental d'una indústria en la qual intervenen molts actors, han d'impulsar la sostenibilitat com un valor per afermar l'oferta, per reduir l'impacte en l'entorn, i per garantir als turistes opcions que realment respectin l'entorn, especialment en destinacions en desenvolupament.

En aquest escenari, les certificacions i estàndards són una eina que permetran posar el focus als hotels que efectivament fan un esforç real per ser més amigables amb el medi ambient, i per estendre aquesta pràctica, és fonamental que els processos i sistemes que avalin les polítiques de sostenibilitat s'adaptin progressivament a les circumstàncies de la indústria turística.

Eficiència a cost zero

La primera jornada, que es va celebrar el dimecres 30 de gener, va ser inaugurada per Luigi Cabrini, director del Departament de Desenvolupament Sostenible de l'OMT, i pel president d'ITH i Cehat, Juan Molas, els qui van repassar l'evolució de la indústria turística cap a la sostenibilitat, un factor determinant en l'oferta turística actual, que cada vegada exigeix més a promotors de projectes hotelers i gestors turístics.

José Revert, Product Manager SSEE de Prosolia; Ana Climente, directora de l'Hotel Sun Palace Albir i Rosa María Sánchez Gracia, cap de Projectes de Serveis Energètics de Gas Natural Fenosa van abordar les diverses opcions d'empreses de Serveis Energètics (AQUEST), que posteriorment es van detallar en una taula rodona, a la qual es van sumar Eduardo Olano, director general de Balantia Consultors; Ferrán González, director Nacional de Vendes de Bosch-Buderus i Coralía Pi, responsable de l'Àrea d'Eficiència Energètica i Sostenibilitat d'ITH.

Els ponents van explicar els diversos models de finançament de l'eficiència a través d'empreses de Serveis Energètics (AQUEST) per a la indústria hotelera. Les Empreses de Serveis Energètics o ESEs ofereixen una alternativa al finançament tradicional, especialment atractiva davant les restriccions crediticies, i permet engegar mesures d'eficiència energètica, pagant les inversions, total o parcialment, en relació amb l'estalvi obtingut i acordat en el contracte. D'aquesta forma, és l'AQUEST la que assumeix el risc de la inversió i garanteix els estalvis, en funció de l'acord que s'aconsegueixi amb cada hotel.

En aquest sentit, José Revert, de Prosolia, va recordar que, per la pròpia naturalesa de l'hotelería, “les instal·lacions hoteleres s'han dimensionament i dissenyat en un context d'energia barata i pensant que és inesgotable”, amb l'objectiu que l'hoste estigui còmode, però “sense tenir en compte el cost energètic”. Una de les principals conclusions aconseguides en aquesta taula inaugural és que les AQUEST poden garantir estalvis que, d'una o una altra forma, paguen el canvi cap a equips i models més eficients; i el seu principal atractiu per a l'hotel és que, es garanteixen els nivells d'estalvi.

Per als hotels, són dos els models d'empreses de Serveis Energètics que més s'adeqüen a les seves necessitats i que responen a les seves particularitats, perquè porten aparellades garanties d'estalvis en el consum d'energia. En la primera fórmula, l'AQUEST estudia, recomana i escull les actuacions que s'han de dur a terme en l'establiment (per exemple, substituir equips per uns altres més eficients) i assumeix la inversió necessària per realitzar-les, que recuperaran a través de l'estalvi derivat de les mesures adoptades. En aquest cas, l'hoteler signa un contracte amb l'AQUEST, que pot reservar-se l'opció de compartir els estalvis amb la propietat de l'establiment o es garanteixen uns estalvis mínims.

La venda d'energia útil de l'AQUEST a l'hotel és la segona modalitat, que a més implica que l'AQUEST assumeix l'operació i manteniment dels equips productors, de manera que l'hotel només hauria de pagar per l'energia que consumeix. És un sistema que s'adapta perfectament a l'esquema de negoci dels hotels, ja que reflecteix en el cost l'ocupació real, és a dir, només es paguen els consums que els usuaris facin, efectivament, en les instal·lacions de l'hotel. I, encara que no tots els establiments poden incorporar models de venda d'energia útil, especialment en casos en els quals el volum de consums és tan baix que no resulta rendible per l'AQUEST; aquestes ofereixen alternatives, com obtenir els equips en règim de renting, finançades, entre altres modalitats.

De fet, Rosa María Sánchez, de Gas Natural, va insistir en la necessitat d'estudiar les necessitats de cada establiment “per dissenyar la solució òptima en cada projecte”; i d'aquesta forma es poden obtenir estalvis rellevants, com els aconseguits en diferents hotels de la cadena d'Iberostar Hotels & Resorts, els contractes de la qual AQUEST “han suposat un estalvi mitjà sobre el seu pressupost energètic del 20%”, va apuntar.

Els ponents van assenyalar, a més, que una dels avantatges de les AQUEST és que han evolucionat els seus models de negoci cap a les prioritats i preocupacions dels hotelers, que estan directament relacionades amb l'ocupació, un factor decisiu en els ingressos d'un hotel, i que estan subjectes a una certa volatilitat. D'aquesta forma, les revisions anuals o semestrals de l'ocupació per ajustar les quotes que paga l'hoteler o els estalvis compartits sembla ser el punt de trobada cap al qual es dirigeixen, i que garanteix la viabilitat del model per al sector hoteler. Revert, de la signatura Prosolia, va fer un pas més enllà, i va proposar un canvi d'escenari, el de la “descentralització energètica”, preguntant-se si realment és necessari comprar l'energia primària per després generar els serveis que presta l'hotel (com a calefacció, aigua calenta, il·luminació, spa), “si podem invertir, directament, en eficiència energètica i estalviar”.

Durant la sessió de tarda, es van oferir dos tallers sobre “Tecnologies Eficients”, tant en climatització i il·luminació eficient, com en sistemes avançats de monitoratge i control energètic, vinculats a projectes pilot que ITH ha dut a terme en col·laboració amb Grup CIAT, Light&Energy, Grup Euroconsult i Schneider Electric.

Grup CIAT va explicar els estalvis aconseguits a l'Hotel Capri, de la cadena Artiem Fresh People Hotels, després de la instal·lació d'equips de climatització eficients, que van aconseguir disminuir fins a un 42% els consums de climatització. Per la seva banda, Light&Energy va explicar la seva experiència a l'Hotel Ibis Malasaña de Madrid, la il·luminació externa del qual va ser substituïda per opcions eficients, estalviant prop del 80% en costos energètics en aquesta partida. Finalment, Grup Euroconsult i Schneider Electric van mostrar les possibilitats de monitoratge i control de consums de les seves respectives eines, iGreen i StruxureWare, i els resultats aconseguits a l'Hotel de les Lletres i Accor Hotels.

De la construcció sostenible a l'hotelería

El segon dia, dijous 31 de gener, es va dedicar a definir les claus de el “Hotel Sostenible 360º”, aclarint les diferències entre certificacions, estàndards i models de gestió energètica i de turisme responsable que poden implantar les empreses del sector. Per als experts, la sostenibilitat i la gestió eficient dels recursos és un requisit que ha passat de ser un avantatge competitiu a convertir-se en un horitzó legislatiu a nivell europeu i mundial, raó per la qual els hotels han de dissenyar estratègies clares, amb una repercussió mesurable i trazable, i que puguin abordar-se en funció dels recursos disponibles a cada hotel.

D'aquesta forma, Rafael Ausejo, soci director de Ruralka Hotels, va explicar com materialitzar, des del punt de vista comercial, la sostenibilitat. Essencialment, es tracta de “diferenciar-se”, atenent a la gestió dels detalls més visibles per als clients, sense descurar la gestió eficient i equilibrada dels recursos.

Però per conèixer l'abast de les mesures i plans de gestió sostenible en el turisme, és necessari conèixer el punt de partida, la qual cosa suposa mesurar, per tenir dades i conèixer les necessitats de cada hotel i determinar les mesures que s'han d'adoptar. Obtenir aquesta foto fixa inicial aporta informació clau per prendre decisions d'inversió, perquè forma part d'un cicle constant de monitoratge, control i ajust, per mantenir-se en el camí de millores contínues. Amb aquest objectiu, Manuel Clar, de l'àrea d'Eficiència Energètica i Sostenibilitat d'ITH, va presentar l'eina Intelitur d'Eficiència Energètica, desenvolupada per ITH i impulsada per Cambra de comerç d'Espanya, i finançada amb fons Feder i de la Secretaria d'Estat de Turisme. El seu objectiu és posar a la disposició de totes les empreses del sector turístic, una sèrie d'eines, coneixements i capacitats tècniques en eficiència energètica, acompanyades d'una eina virtual d'autodiagnòstic i un sistema de suport tutoritzat, que permeten emprendre accions concretes en eficiència energètica i sostenibilitat que millorin la seva competitivitat i rendibilitat.

Monitorizar i mesurar marcarà un punt d'inflexió en l'hotelería, perquè a major control i seguiment, més evident és la necessitat d'avalar la validesa i els resultats de les polítiques d'eficiència energètica, per poder convertir-los en arguments de branding, de comercialització, de posicionament i de màrqueting. Les certificacions són eines quantitatives i qualitatives, destinades a auditar, mesurar, monitorizar i conèixer les condicions actuals de les instal·lacions i equips, que no només són útils per prendre mesures concretes que augmentin l'eficiència, sinó que també involucren als equips de treball i als clients en l'estalvi energètic, i que estimulen el benchmarking, a nivell intern i en tota la indústria.

Per això, Paula Rivas, responsable de certificació de Green Building Council Espanya – LLEGIU; Nuria Díaz, arquitecte membre de PEP Passivhaus; Mara Rodríguez, de l'Institut Tecnològic de Galícia i representant de Breeam Espanya, Tomás Azcárate Bang, president de l'Institute for Responsible Tourism - Global Sustainable Tourism Council; i Gonzalo de Castro, sotsdirector general de TÜV Rheinland Ibèrica, van aprofundir en els principals models destinats a legitimar i avalar les polítiques mediambientals i energètiques des del punt de la indústria turística, representada per Mónica Chao, Environment Manager de NH Hotels i Javier Arce, director de la cadena mexicana Hotels City Express.

Els participants en aquesta taula rodona van insistir en la necessitat que el sector hoteler, com a part fonamental de la cadena de la valor de la indústria turística, realitzi un esforç per integrar, en les seves polítiques de qualitat, els conceptes de sostenibilitat i eficiència energètica, atès que, com va apuntar Gonzalo de Castro, de TÜV Rheinland, es tracta d'un “corrent mundial i no un capritx local”.

De fet, els hotels que treballen en aquesta línia, ofereixen no només un major valor afegit cap als seus clients i potencials clients, sinó també als majoristes, a l'hora de decidir els allotjaments més apropiats per comercialitzar en cada destinació.

Els representants de les diverses certificacions i estàndards de construcció van definir el concepte de certificació, que no és una altra cosa que “donar evidència de compliment d'un referencial, estàndard o metodologia, per una tercera part”, i van subratllar que “un procés de certificació ben desenvolupat també aporta un valor diferencial als hotels”, raó per la qual LLEGIU, PEP Passivhaus i Breeam, entre unes altres, estan desenvolupant sistemes de certificació específics per a hotels. La clau està a discriminar quins són les certificacions que més convenen al sector hoteler, en un entorn en el qual existeixen múltiples opcions per avalar les polítiques i les accions d'eficiència energètica, i que concerneixen a aspectes molt diversos, com a models de gestió, de tancament de façanes, de comportament tèrmic-energètic, d'estalvis energètics, entre uns altres.

D'altra banda, encara que totes les certificacions treballin a millorar el comportament mediambiental i les polítiques de sostenibilitat, els ponents van posar l'accent en la necessitat de diferenciar el concepte de turisme sostenible de la sostenibilitat en general, perquè tendeixen a barrejar-se.

En qualsevol cas, les certificacions són una forma de reconèixer i avalar el treball que l'establiment ha fet per ser sostenible. És indubtable que els hotels espanyols han avançat molt en matèria de sostenibilitat, però el camí per recórrer és llarg, especialment per a les pimes i hotels independents. Encara que existeixen cadenes hoteleres, com NH Hotels, primera cadena hotelera espanyola a nivell mundial que aconsegueix les certificacions 50.001 i 14.001 a l'Hotel NH Eurobuilding de Madrid, el següent repte és la construcció sostenible d'hotels, no només en projectes futurs, sinó també en les reformes; seguint criteris com els quals recullen certificacions internacionals com LLEGIU, Breeam, Green Globe, etc.

Durant la tarda, es van analitzar dues àrees crítiques que contribueixen a millorar els nivells de sostenibilitat hotelera: la gestió de l'aigua i l'envolupant tèrmica. Marina Palacios, directora del Segmento Hotels, d'Aqualogy; i Miguel Ángel Amezqueta, enginyer de Projectes per a Edificació de Grundfos Espanya, van repassar els aspectes més rellevants que un hotel ha de tenir en compte per implantar tecnologies i sistemes per gestionar aquest valuós i molt necessari recurs per als hotels. A més, María Dolores Sánchez, cap de Producte de Baumit Espanya; i Ramón Egido, director de Vendes i R+D de Guardian Glass Espanya, van explicar els sistemes d'Envolupant Tèrmica, capaces de maximitzar altres mesures d'eficiència energètica, especialment si es combinen tecnologies d'aïllament de façanes i acristalamiento intel·ligent.

Sostenibilitat com a política global de gestió turística

La jornada de tancament, del divendres 1 de febrer, es va detenir en la “Sostenibilitat en el Sector Turístic”, i es van analitzar models, eines, sistemes i casos d'èxit, tant nacionals com a internacionals, per a la gestió sostenible de destinacions i hotels, independentment de la seva grandària i volum de negoci.

Cláudia Lisboa, responsable de Relacions Institucionals i Corporatives d'OMT, i Carlos Montaldo, de l'Associació d'Hotels de Turisme de la República Argentina (AHT), van presentar sengles experiències i programes de Gestió sostenible: d'Hotel Energy Solutions (OMT) i el Programa d'Hotelería Sustentable i Hotels Verds a Argentina (AHT), respectivament.

Els següents passos i les tendències vinculades al turisme sostenible que la indústria hotelera ha d'atendre en el futur proper es van debatre àmpliament en una taula rodona en la qual van intervenir Luis Ortega Cobo, Sènior Energy & Sustainable Expert d'IHP International Hospitality Projects; Thomas Meller, director d'Initiative Mesoamerican Reef Tourism (Marti); Arantxa García, responsable de Desenvolupament Sostenible per Accommodation & Destinations Sector de TUI Travel PLC i representant de Tour Operators´ Iniciative for Sustainable Tourism Development; Daniel Frey, Preferred Partner & Auditor per a la Península Ibèrica de Green Globe, Lourdes Ripoll, responsable d'Estratègia i Sostenibilitat de Melia Hotels International, José Luque, CEO de Responsible Hotels; i Carlos Montaldo, vicepresident segon de l'Associació d'Hotels de Turisme de la República Argentina.

Per als participants en aquesta taula “la sostenibilitat és un atribut que no solament no resta, sinó que aporta diferenciació, especialment en les destinacions en desenvolupament”. Països com Argentina o Mèxic, i cadenes hoteleres internacionals van mostrar alguns de les seves iniciatives, basades en criteris d'eficiència i sostenibilitat, que reforcen els resultats del projecte que la Tour Operators’ Initiative for Sustainable Tourism Development està desenvolupant amb l'objectiu d'impulsar les destinacions sostenibles. Aquest estudi, basat en una enquesta realitzada per a aquesta organització per la Universitat de Llucana (Suïssa), reflecteix que la sostenibilitat és un dels principals valors que un turista té en compte a l'hora de prendre la seva decisió en la reserva de la seva destinació vacacional; i pel 22%, està dins dels tres principals atributs.

Empreses o entitats relacionades

Instituto Tecnológico Hotelero

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Hostelería

    10/07/2024

  • Newsletter Hostelería

    12/06/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis