Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La hostelería factura más del 7% del PIB español
El sector empra a 1.391.950 treballadors en 2011

L'hostaleria factura més del 7% del PIB espanyol

Redacció Interempresas08/11/2012
El sector de l'hostaleria en 2011 va comptabilitzar 358.416 establiments que van donar ocupació a 1.391.950 treballadors i van facturar 121.666 milions d'euros en aquest any, la qual cosa suposa el 7% del PIB nacional. Així es desprèn de les dades que acaba de fer públics la Federació Espanyola d'Hostaleria (FEHR) referents als establiments que formen el conjunt de l'hostaleria.
Imagen

L'estudi ‘Els Sectors de l'Hostaleria en 2011’, que la FEHR elabora tots els anys, realitza una aproximació a la realitat econòmica d'un sector que, per la seva magnitud en termes de facturació, generació d'ocupació, sosteniment de teixit empresarial i per tant aportació al PIB nacional, mereix disposar de fonts rigoroses d'informació sobre la seva estructura, la conjuntura i les tendències al llarg del temps.

Els bars, el sector més important i el més castigat per la crisi

Prop del 90% del total d'establiments correspon a restauració (restaurants, cafeteries, bars i empreses de col·lectivitats) i representa el 6% del PIB nacional. Dins d'aquest subsector, els bars són els més nombrosos amb 222.840 establiments registrats. Només aquest grup, que representa el 46% del total de la producció del sector de l'hostaleria, va tenir una facturació l'any passat de 53.658 milions d'euros i dins del subsector de la restauració va ser l'únic que va sofrir un descens tant en nombre d'establiments com en la seva xifra de negocis, d'un 7% i un 1,4%, respectivament.

El segon grup en importància pel seu volum, amb 88.009 locals, és el dels restaurants que, encara que ha crescut, en els últims anys han ralentit la seva taxa d'augment. En 2011 es van facturar 24.725 milions d'euros, la qual cosa suposa un 3,9% més que l'any anterior. Aquesta mateixa evolució van tenir les cafeteries, que representen el 13% de la facturació de l'hostaleria, amb 15.505 milions d'euros, i van comptabilitzar 17.675 locals. Aquest grup ha crescut de forma similar al de restaurants, a causa del major poder d'adaptació d'aquests establiments a la manera actual de vida, prestant un servei ràpid que s'identifica amb la menor pèrdua de temps en les hores dedicades als menjars.

Els hotels, encara que només representen el 13% de la producció, són també de gran importància per al turisme i el desenvolupament de l'economia del nostre país. I la seva influència es manifesta com un factor decisiu i transcendent del desenvolupament turístic que s'ha produït en els últims quaranta anys. En 2011 es van registrar 16.980 establiments hotelers que van facturar 17.427 milions d'euros, un 7% més que l'any anterior.

Finalment, el grup de col·lectivitats representa el 8%, amb 10.351 milions facturats i 12.912 establiments. Amb un creixement d'un 3,9% en tots dos casos, aquest subsector de menjadors col·lectius i provisió de menjars preparats, va ser el que més va créixer en l'últim any.

L'ocupació en el sector

El nombre total d'empleats en el conjunt del sector de l'hostaleria s'apropa al milió quatre-centes mil persones, concretament 1.391.950 treballadors van estar emprats en 2011. La major part d'ells, 1.032.300, corresponen als establiments de restauració i els 359.650 restants a l'allotjament turístic. Aquests dos subsectores han seguit una evolució diferent al llarg de 2011. En els establiments de restauració el nombre d'ocupats es va reduir un 1,5%, mentre que l'evolució en allotjament va ser més favorable, afavorida per la bona marxa del turisme internacional, produint-se un avanç positiu de prop d'un 12%.

Segons les últimes dades de l'EPA, corresponents al tercer trimestre de 2012, els establiments de restaurants, bars i hotels han perdut en el tercer trimestre 55.300 treballadors ocupats. Això significa un descens del 3,7% respecte al mateix període de 2011 fins a 1.429.700 persones.

La major part del descens correspon al subsector de l'allotjament on entre els mesos de juliol i setembre es van perdre 52.400 ocupacions, la qual cosa suposa una caiguda del 12,6% respecte a l'any anterior, fins a 364.500 persones. Aquesta caiguda es produeix malgrat la bona evolució del turisme internacional, que no ha pogut compensar la debilitat que es ve mostrant pel turisme intern.

En els restaurants i bars l'ocupació pràcticament es va mantenir, igual que succeïa el trimestre anterior, amb un lleuger descens del 0,3% fins a 1.065.200 treballadors.

Comparant amb les dades del trimestre anterior l'evolució ha estat similar a la qual es produïa en anys anteriors per ser aquests mesos els principals de la temporada alta de l'estiu. En el conjunt de l'hostaleria va haver-hi 45.200 treballadors més que en els tres mesos precedents. D'ells els establiments d'allotjament van comptar amb 29.100 persones més, amb un increment del 8,7% respecte al trimestre anterior, mentre que els 16.100 restants pertanyen a restauració, un 1,5% més.

Empreses o entitats relacionades

Federación Española de Hostelería

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Hostelería

    18/09/2024

  • Newsletter Hostelería

    10/07/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis