Maconse - Altres equips per al processament de fruites i hortalisses

Línies de processament de tomàquet: per triturarlo, concentrar-ho, etc

Fotografia de Línies de processament de tomàquet
La seva elaboració s'inicia amb la recepció de la matèria primera i començant la seva selecció. Així s'eliminen peces no aptes que condicionen la qualitat del producte.

Una vegada que el producte està en la planta de procés, després de la seva primera selecció es procedeix al rentat, els tomàquets són rentats per eliminar la brutícia que els acompanya i reduir també la càrrega microbiana, la qual cosa augmenta l'eficàcia en l'esterilització.

El rentat es realitza mitjançant immersió i aspersión en la bassa amb elevador.

El funcionament d'aquesta bassa consisteix en l'entrada a orri del producte en la bassa on és rentat i un elevador amb coll de cigne ho diposita en la següent màquina.

La bassa de de recepció i rentat també està equipada amb un filtre amb bomba que separarà les impureses que es desprendran del producte, deixant l'aigua neta i filtrada, per reutilitzar-la tant temps com sigui possible.

La següent màquina per la qual passa el producte seria una cinta de previatría, en la qual a més de separar el producte de la pell i restes de brutícia que no s'hagin eliminat en la bassa de rentat com, branques, pedres, fulles, etc, es classificarà i si hi ha algun tomàquet excessivament verd o sobremaduro, passarà a un elevador de destríos que finalment ho dipositarà en un box palet.

Seguidament el producte totalment net passarà a un triturador que és l'encarregat de triturar el producte per facilitar el procés. Quan el producte està triturado anirà a una tremuja de recollida composta per una bomba d'impulsió que impulsarà el producte triturado a un cocedor tubular.

En aquest apartat del procés d'elaboració de tomàquet, el producte circula per un circuit de canonades formades per dues camises coaxials. Per una anirà el producte i per una altra circulés aigua presurizada per transmetre calor al producte, de manera que s'aconsegueixi la correcta cocció del producte, a més de reduir considerablement la població de microorganismes.

Una vegada acabada la fase de cocció, el producte és extraido del cocedor tubular per una bomba monosanitaria que ho enviarà a la següent màquina, la quin es denomina amb el nom de turbopasadora. La funció d'aquesta màquina és la de descompondre el producte, deixant-ho en partícules tan petites com es desitgi.

Quan el producte ha passat per la torbo pasadora i és tamizado s'anirà dipositant en un pulmó previ al pasteurizador, per aconseguir una acumulació del producte de tal forma que l'entrada al pasteurizador tubular es realitzi en continu per aprofitar el seu màxim rendiment.

El principi de funcionament del pasteurizador tubular es basa a sotmetre al producte a una elevada temperatura, durant un determinat període de temps, la qual cosa aconsegueix disminuir la població de bacteris evitant la degradació d'algunes propietats del producte com a sabor, olor, color, etc.

Quan el producte està pasteuritzat es realitzarà la labor d'ompliment. Per començar la fase d'ompliment s'enviarà el producte a una llenadora asèptica, que s'encarregarà d'omplir borses asèptiques mantenint l'esterilitat que se li havia aplicat al producte en el procés de pasteuritzat.

L'ompliment es fa en borses asèptiques per a un còmode magatzematge i aprofitar al màxim la campanya de producció.

Amb l'ompliment de les borses asèptiques s'acabarà la primera fase de fabricació.

La segona fase de fabricació començaria en el disc d'alimentació tangencial, on es dipositaran els pots buits, per ser rentats posteriorment en la rentadora volteadora de pots, que deixarà els pots llests per ser omplerts. Aquesta màquina dóna al pot un gir de 180 graus alhora que injecta aigua presurizada a l'interior de l'envàs per a la seva esterilització.

Una vegada acabat el procés de rentat i posicionament de l'envàs, est arribarà a la dosificadora per mitjà d'un transportador. La dosificadora serà l'encarregada d'extreure el producte de la borsa asèptica, abans emmagatzemada, mitjançant una bomba monosanitaria que enviarà el producte a un dipòsit pulmó que s'encarregarà de repartir-ho en les diferents vàlvules de dosatge, per dipositar la quantitat exacta en cada envàs.

Quan els envasos són omplerts passen directament a la cerradora, que tancarà hermèticament els envasos, amb l'objectiu de garantir una llarga conservació del producte i l'envàs. En els diferents tipus de llenadoras, es poden trobar grups d'ompliment equipats amb un mòdul de tancat.

Quan el pot hagi estat tancat, entraria en el pasteurizador-enfriador, amb l'objectiu d'obtenir un esterilitzat del producte i l'envàs. La pasteurització aconsegueix disminuir la població de microorganismes mitjançant l'elevació de la temperatura durant un determinat temps, després es produirà un refredament perllongat amb aigua a temperatura ambienti, això permet conservar les propietats organolépticas del producte en condicions òptimes

El pasteurizador pot anar acompanyat d'un pulmó en la sortida amb l'objectiu d'absorbir aturs en la línia de producció, evitant així la reducció de producció final.

Aquest pulmó estarà connectat a una etiquetadora per posar la corresponent etiqueta a cadascun dels envasos i enviar els pots etiquetats a la zona de magatzematge per a la seva posterior expedició.