Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Control de calidad para el tapón de corcho
El fabricant alemany OCS ha trobat en aquest sector l'oportunitat de demostrar i demostrar-se que els seus equips compten amb la versatilitat que se'ls suposa

Control de qualitat per al tap de suro

Alberto Gómez, Vendes i Màrqueting OCS Checkweighers Ibèrica10/05/2012

10 de maig de 2012

Les solucions tecnològiques dissenyades específicament per als taps de suro han suposat un desafiament el resultat del qual permet assegurar i controlar la qualitat d'aquest producte, de gran importància en la maduració de vins i espumosos. OCS Checkweighers s'ha aliat amb els dos principals productors de suro d'àmbit mundial, Espanya i Portugal, contribuint amb això a l'èxit dels seus clients en els estrictes controls de qualitat.
Quan es tracta de producció i qualitat, i quan el producte a controlar és el tap de suro, l'adaptació a les especificacions del client és crucial. La producció del tap de suro es realitza a alts rendiments –fins a 18.000 unitats/hora– i la seva forma cilíndrica suposa un clar desafiament per a qualsevol sistema control en dinàmic. A la vista d'aquestes característiques, la indústria del suro necessitava optimitzar els seus controls de qualitat, a través d'una solució a la mesura de les seves necessitats: pesar un producte molt lleuger a velocitats altes, evitant moviments no desitjats, turbulències i rebutjos incorrectes.

El fabricant alemany OCS, que acumula més de 20 anys aportant solucions de pesaje dinàmic de qualitat i donant resposta a molt diferents problemàtiques de l'entorn de producció, ha trobat en aquest sector l'oportunitat de demostrar i demostrar-se que els seus equips compten amb la versatilitat que se'ls suposa. Des dels seus inicis la companyia germana s'ha diferenciat per la seva adaptabilitat, flexibilitat i la capacitat d'entendre la necessitat que té davant si, i aquesta posició s'ha capitalitzat en projectes com els desenvolupats per a aquest sector, on les especificacions estan clarament diferenciades respecte d'altres solucions tècniques.

Imagen
El control dels taps de suro planteja una problemàtica directament relacionada amb la pròpia naturalesa del material i del seu procés de producció. El control de pes s'instal·la normalment després d'un vibrador, que alimenta a la pesadora amb els taps. Les vibracions produïdes per aquesta estació han de ser reduïdes pràcticament a zero, ja que la precisió de la pesada ha de ser màxima. Les bandes d'aquest tipus d'equips han estat dissenyades de manera que absorbeixen aquestes turbulències, permetent que el producte faci el recorregut cap a la banda de pesaje de forma totalment estable.

Un altre factor que s'ha aconseguit controlar és el referent a la forma cilíndrica dels taps i el conseqüent difícil control del seu moviment durant el transport. Les bandes utilitzades, que han rebut un tractament especial i a les quals se'ls ha donat forma de bressol, recullen el producte i ho transporten en el centre de la superfície evitant que rodin o es moguin mentre són transportats.

Imagen
El correcte control depèn a més de la precisió i resolució del cor del sistema: la cèl·lula de càrrega. OCS va ser pioner i actualment és productor punter en cèl·lules de càrrega dinàmiques d'alta precisió basades en el principi de compensació de força electromagnètica (EMFR). Aquesta tecnologia permet a les cèl·lules retornar el valor de la pesada en un curtíssim temps de resposta, una extraordinària precisió, i una gran repetibilidad (autotara a 0 per tornar a pesar el següent producte). Això al seu torn permet altes cadències i rendiments (per sobre de 300 productes per minut). Resulta fàcil inferir que aquestes característiques són més que apropiades per a un producte com el tap de suro.
El control dels taps de suro planteja una problemàtica directament relacionada amb la pròpia naturalesa del material i del seu procés de producció

Com treballa l'EMFR?

El principi bàsic de les cèl·lules de pesaje OCS basades en la restauració de la força electromagnètica pot comparar-se amb un balancín. El producte a pesar es col·loca en un costat del balancín, el seu pes arriba a la bobina provocant la seva sortida del camp magnètic (imant permanent). Un sistema òptic detecta fins a les deflexiones més petites i les comunica a un controlador de posició d'alta precisió, que usa el corrent de la bobina per controlar la contrafuerza electromagnètica, la qual cosa equilibra el balancín. Tot això té lloc en mil·lisegons, la qual cosa significa que la deflexión màxima és inferior a uns nanómetros. La força iniciada per la força aplicada es compensa així pel corrent de la bobina. Al mateix temps, la força del corrent de la bobina és proporcional al pes. Aquesta força-corrent es pot mesurar amb una derivació de mesurament, digitalitzada per un convertidor analògic-digital, i se segueix processant fins a aconseguir un resultat directe com a valor de pes digital.

EC-FS-AVC sèries. Cèl·lula de càrrega OCS
EC-FS-AVC sèries. Cèl·lula de càrrega OCS.
També és habitual la classificació del producte segons composició i naturalesa, diferenciant així per qualitats (trefí, aglomerat, bessó, …). Aquí un bon control de pes pot convertir-se en el millor aliat. Aquests equips fan possible establir fins a quatre límits diferents, podent discriminar per qualitats i destinar el producte a diferents produccions. Per a això s'integren en la pesadora dos sistemes d'expulsió per aire comprimit que envien el producte a calaixos de rebot independents habilitats a aquest efecte. A més, la configuració pel client –operador– està pensada per simplificar el treball, permetent crear ràpida i còmodament referències per als diferents moments de producció.

Totes les dades del procés de pesaje són emmagatzemats en el sistema, i el client pot decidir què dades vol mostrar en la pantalla, de manera que les estadístiques poden ser consultades ràpidament i fins i tot extreure's en memòries portàtils per a la seva posterior anàlisi.

Imagen
Quant a l'entorn de producció propi del sector, sol preocupar com responen els equips davant la pols i residus que suren en l'aire i que acaben posant-se sobre les màquines. El fabricant germà resol aquest inconvenient mitjançant la instal·lació de carcasses protectores especialment dissenyades, així com encapsulant les seves cèl·lules i servomotores contra la pols.

Solucionis tecnològiques com les ideades per OCS permeten controlar el 100% de la producció, aprofitant al màxim el producte i optimitzant tot el procés. El més probable és que a curt termini trobar aquest tipus d'equips sigui una mica més que freqüent entre les línies de producció del sector corchero.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades