Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Humita 20: multicorrector de clorosis férrica especial para viñas
La principal propietat que tenen les leonarditas ferrosas és que el Ferro, en forma de sulfat ferroso, està en la seva mateixa composició, reduït per l'acció del carboni orgànic

Humita 20: multicorrector de clorosis fèrrica especial per a vinyes

Sephu

28/02/2014

La clorosis fèrrica és una malaltia ocasionada per la manca del Ferro (Fe) que es manifesta per l'aparició d'amarillez en les fulles joves, romanent inicialment els nervis verds i, posteriorment, l'amarillez arriba també a les fulles velles, fins a assecar-les totalment. El Ferro és molt abundant en gairebé tots els sòls, però normalment es troba en forma fèrrica (Fe+++), que és la seva forma estable, mentre que per ser assimilat per les plantes ha d'estar en forma ferrosa (Fe++). Per a això és necessari reduir-ho mitjançant l'acció del carboni orgànic que conté la matèria orgànica, i especialment pel qual està en forma d'àcid húmic, ja que és l'agent quelatante universal.

Els tipus de sòls de vinyers més propensos a l'aparició de Clorosis Fèrrica per manca de Ferro (Fe++) són els següents:

  • pH bàsic, doncs a partir de pH 6.0 l'assimilació del Ferro és molt baixa i, a partir de pH 8.0, pràcticament nul·la.
  • Alt contingut de calcària activa, ja que és la responsable de l'alt pH del sòl i del bloc del Ferro.
  • Sorrencs, francoarenosos o franc-limosos, a causa que es renten fàcilment amb les pluges i no retenen els nutrients.
  • Molt argilencs, doncs s'entollen.
  • Freturosos de matèria orgànica i d'humus, que són elements essencials en la reducció del Ferro fèrric a ferroso (assimilable).
  • Baixa capacitat d'intercanvi catiónico (C.I.C.) per la qual la planta assimila macro i micro elements.
Símptomes de Clorosis Fèrrica en vinyers
Símptomes de Clorosis Fèrrica en vinyers.

La solució més comuna per corregir la clorosis fèrrica en els vinyers és la d'aplicar quelats de ferro (EDDHA, EDDHSA, EDTA, etc.). Solució bona però molt costosa i que únicament soluciona el problema de la campanya, doncs és necessari aplicar tots els anys i cada vegada més dosis. Una altra de les solucions és l'aplicació de sulfat ferroso en grans dosis, però únicament serveix per baixar el pH, doncs el Ferro (Fe++) que conté pansa immediatament a Ferro (Fe+++), es bloqueja i no és assimilable.

L'aportació de fems o de matèries orgàniques ben compostadas és una altra de les bones pràctiques per corregir els sòls, doncs baixa el pH del sòl i augmenta el contingut de carboni orgànic i humus i, en conseqüència, l'acció reductora del Ferro fèrric a ferroso. Però si aquests productes no estan ben compostados i estabilitzats, poden ocasionar més problemes que beneficis, tals com:

  • Consumo del Nitrogen (N) per continuar el seu procés de compostatge.
  • Deficiències en el desenvolupament de la planta.
  • Formació de Clorosis per deficiència de Nitrogen.
  • Naixement de dolentes bullis per les llavors que puguin contenir.
  • Desenvolupo de malalties patògenes en el sòl.
  • Necessitat d'usar majors dosis d'herbicides i fitosanitaris.

Com a alternativa a les solucions anteriorment esmentades, Sephu disposa de les seves leonarditas especialment riques en Ferro i Sofre en forma de sulfat ferroso heptahidratado (FeSO4+7H2O), amb un contingut del 20% de Ferro (Fe++) i 34% de Sofre (SOTA4), solució més econòmica que l'aportació de quelats i la matèria orgànica dels quals aquesta totalment humificada.

La principal propietat que tenen les leonarditas ferrosas és que el Ferro, en forma de sulfat ferroso, està en la seva mateixa composició, reduït per l'acció del carboni orgànic i, especialment, per l'acció quelatante dels seus àcids húmics, i per tant, en forma de Ferro (Fe++) assimilable per les plantes. A més, la pròpia Leonardita redueix i quelata el Ferro (Fe+++) que pugui existir en el sòl fent-ho igualment assimilable.

Formació de Sulfat Ferroso (Fe++) en la leonardita, per l'acció reductora del carboni orgànic i l'acció quelatante dels àcids húmics...

Formació de Sulfat Ferroso (Fe++) en la leonardita, per l'acció reductora del carboni orgànic i l'acció quelatante dels àcids húmics.

El contingut mitjà de les nostres leonarditas està entre el 2 i el 3%, però en algunes zones de la mina la riquesa pot contenir fins al 6,0% de Ferro, i són aquestes les que s'utilitzen per a la fabricació de la nostra esmena húmica fèrrica Humita•20 (Fe++) especialment recomanada per corregir els problemes de Clorosis Fèrrica en els cultiu de la vinya.

D'altra banda, les leonarditas ferrosas tenen un pH àcid inferior a 3,0, la qual cosa ajuda a corregir els sòls bàsics responsables del bloqueig del Ferro, i tenen un efecte tampó regulador del pH en el sòl. Unes altres de les característiques més importants de les leonarditas ferrosas en el seu alt contingut en micro elements quelatados per l'acció dels àcids húmics i la seva capacitat de quelatar les sals existents en els sòls i fer assimilables els macro i micro-elements que hagués bloquejats.

Finalment, com el procés d'humificació del les leonaditas es va iniciar fa uns 60 milions d'anys, en aplicar-les al sòl no tenen necessitat d'humificarse com les matèries orgàniques compostadas, per la qual cosa no consumeixen gens de Nitrogen (N), ni desenvolupen malalties patògenes que la descomposició de les matèries orgàniques mal compostadas poden ocasionar.

Empreses o entitats relacionades

Sociedad Española de Productos Húmicos, S.A.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades