Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El sistema de estabilización tartárica FreeK+, gran novedad de Agrovin
Pavelló 4, stand A/B 33-44

El sistema d'estabilització tartàrica FreeK+, gran novetat d'Agrovin

Redacció Interempresas01/02/2013
L'estabilitat tartàrica dels vins segueix sent un dels principals problemes que poden afectar a la seva comercialització. Existeix una demanda per part del consumidor de poder degustar vins que siguin biològicament i químicament estables.
El vi conté diverses sals dissoltes, principalment són salis de potassi, calci, ferro, coure, magnesi i unes altres. La majoria d'aquests elements poden donar lloc a fenòmens d'inestabilitat, encara que el més important és l'a causa del catió potassi. Aquest és capaç de formar una unió amb el grup carboxílic de l'àcid tartàric, formant bitartrato potásico. En aconseguir una determinada concentració de bitartrato potásico és possible que precipiti, la qual cosa comporta a una disminució de l'acidesa total i un lleuger augment del pH del vi.

Existeixen processos que el seu objectiu principal és inhibir la precipitació del bitartrato potásico fonamentalment, encara que alguns no són del tot estables en el temps. Dins dels tractaments més estesos en l'actualitat es poden citar: tractament amb fred, tractament amb frio en continu, electrodiálisis, carboximetilcelulosa, o ocupació d'àcid metatártrico.

La tècnica de l'intercanvi catiónico

Autoritzades per l'O.I.V., segons la resolució Oeno 43/2000, i per la UE segons el reglament 606/2009, és necessària una inversió menor que en la resta de tècniques, obtenint-se resultats excel·lents, un lleuger augment de l'acidesa total i una lleugera disminució del pH.

El principi de funcionament es basa en l'intercanvi de cations dissolts en un mig líquid per altres cations (fonamentalment de la mateixa càrrega) suportats sobre un jaç fix. En el cas que ens ocupa, es tracta de capturar cations K+ i substituir-los per protons (H+). D'aquesta manera, s'evita la formació de bitartrato potásico, afavorint la presència d'àcid tartàric. Una característica important de la resina ha de ser la selectivitat, això consisteix a eliminar de manera selectiva el catió que es desitja, respectant al màxim altres cations presents en el mitjà. Quan es treballa amb un mitjà que conté diferents cations, com és el cas del vi, la selectivitat és molt important.

Imagen
Agrovin, després d'un procés de R+D que va començar en 2005 ha disposat d'una resina específica acompanyada d'un procés especial d'activació i un sistema denominat FreeK+, de manera que es garanteix una elevada selectivitat pel catió potassi i una estabilitat tartàrica respectuosa amb el vi.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades