Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El sector del papel apuesta por la sostenibilidad para hacer frente a la crisis
Aspapel presenta l'actualització 2009 de la Memòria de Sostenibilitat del sector paperer

El sector del paper aposta per la sostenibilitat per fer front a la crisi

Font: Aspapel02/11/2009

2 novembre 2009

Les 430.000 hectàrees de superfície arbrada en què es cultiva la fusta per fer paper, la reducció d'emissions totals del sector en un 2,1%, la recuperació del 69% del paper que consumim amb garantia de reciclatge de tot el paper que es recupera, etc. són algunes de les dades, que es recullen en l'actualització 2009 de la Memòria de Sostenibilitat del sector paperer presentada per Aspapel i que recull la situació actual del sector i la seva evolució en l'últim any (disponible a www.aspapel.es ).

El sector de la cel lulosa i el paper, en un moment de crisi en què la societat i els governs estan posant en qüestió aspectes econòmics i mediambientals de l'actual model de desenvolupament econòmic, confia en el futur del seu model de negoci, convençut que només les indústries basades en cicles naturals prosperaran en el futur. De manera creixent, els mercats demanden productes que satisfacin les necessitats amb el mínim cost mediambiental i el major respecte a la natura.

Cultius de fusta per a paper en plantacions

La fusta per fer paper es conrea en 430.000 hectàrees de plantacions, que absorbeixen CO2 i generen ocupació de forma directa (treballs de repoblació i silvicultura dels cultius forestals) i indirecta (maquinària, transports, tallers ...) i afavoreixen el desenvolupament rural .

El 2008 aquestes plantacions donaven feina a 14.558 treballadors (3.640 directes, un 2,8 menys que el 2007, i 10.918 indirectes, un 0,7 més que el 2007).

El CO2 emmagatzemat ascendia a 49,8 milions d'tones de carboni equivalent en el 2006 (últimes xifres disponibles), amb un increment del 5,5% respecte al 2005.

 La fusta per fer paper es conrea en 430.000 hectàrees de plantacions.  Foto: Alfred Borchard

La fusta per fer paper es conrea en 430.000 hectàrees de plantacions.

Foto: Alfred Borchard.

Certificació forestal

El compromís del sector amb la certificació forestal és clar: el 2008 tenien ja certificada la seva cadena de custòdia el 100% de les plantes de cel·lulosa.

El sector va emprar com a combustible el 2008 un 23% de biomassa i un 74% de gas natural, apostant per fonts d'energia primària renovables i més netes

Eficiència energètica i fonts d'energia primària renovables i més netes

El sector va emprar com a combustible el 2008 un 23% de biomassa i un 74% de gas natural, apostant per fonts d'energia primària renovables i més netes.

L'ús de biomassa s'incrementa en volum, encara que no en percentatge, pel fet que l'augment de capacitat del sector en els darrers anys s'ha produït fonamentalment en paper, quan és a la cel lulosa on es dóna un major ús de la biomassa com a combustible .

 El 2008 les emissions totals del sector (4,6 milions de tones de CO2) van disminuir un 2,1%.  Foto: Sándor Balázs...

El 2008 les emissions totals del sector (4,6 milions de tones de CO2) van disminuir un 2,1%.

Foto: Sándor Balázs.

Reducció d'emissions

El 2008 les emissions totals del sector (4,6 milions de tones de CO2) van disminuir un 2,1%.

Augmentar el percentatge d'emissions procedents de la cogeneració, que suposen el 73% de les emissions totals, davant un 69% l'any anterior. I no cal oblidar que l'aposta del sector per la cogeneració, l'energia eficient, suposa una important disminució en el còmput global de les emissions del país.

Valorització dels residus del procés

El 2008 més del 60% dels residus del procés es valoritzar (ús directe agrícola, compostatge, indústries ceràmica i cimentera ...) i el percentatge de residus que va acabar a l'abocador (37,5%) es va reduir en un punt i mig amb respecte al'any anterior.

El 100% de la cel·lulosa produïda a Espanya és TCF (Totalment Lliure de Clor) o ECF (Lliure de Clor Elemental)

Ús d'aigua i abocaments

Només un 5% de l'aigua utilitzada en el procés es consumeix i el 95% restant es torna després de ser depurada en comoditats del sector.

L'ús de clor molecular en la fabricació de cel lulosa a Espanya s'ha eradicat completament: el 100% de la cel·lulosa produïda a Espanya és TCF (Totalment Lliure de Clor) o ECF (Lliure de Clor Elemental).

El 2008 es va recuperar per al seu reciclatge el 69% del paper que es va consumir (enfront d'un 64% el 2007).  Foto: C Glass...
El 2008 es va recuperar per al seu reciclatge el 69% del paper que es va consumir (enfront d'un 64% el 2007).

Foto: C Glass.

El 2008, la desfavorable evolució de l'economia, va obligar a les plantes a realitzar continus ajustaments de producció, amb parades i arrencades que van impedir estabilitzar i optimitzar els processos. Aquesta situació inestable es reflecteix en l'ús d'aigua, que s'incrementa un 2,3%, i en el volum i qualitat dels abocaments: l'abocament unitari per tona s'incrementa un 6% per la celulosa i l'11% per al paper i, pel que fa a la seva qualitat, l'evolució és negativa en la majoria dels indicadors.

Els 5 milions de tones de paper i cartró recuperades i reciclades van suposar un estalvi d'espai en abocador equivalent a 50 grans estadis de futbol

Sistemes de gestió mediambiental certificats

El 2008 el 94% de la producció del sector es va realitzar sota sistemes de gestió mediambiental certificats (SGM), enfront del 75% en 2006.

Increment del reciclatge

El 2008 es va recuperar per al seu reciclatge el 69% del paper que es va consumir (enfront d'un 64% el 2007).

Els 5 milions de tones de paper i cartró recuperades i reciclades van suposar un estalvi d'espai en abocador equivalent a 50 grans estadis de futbol com al Bernabéu o al Camp Nou plens fins a dalt i un estalvi de les emissions en abocador de 4,5 milions d' tones de CO2.

Recollida selectiva municipal en grans ciutats

La recollida selectiva municipal de paper i cartró a les entitats locals amb més de 100.000 habitants se situa en 29 kg per habitant, mentre el sostre segueix creixent fins als 72 quilos per càpita en la Mancomunitat de Sant Marc (Sant Sebastià), segons es desprèn l'Informe Grans Ciutats, recentment elaborat per Recipap.

Dades presents en la Memòria de Sostenibilitat del sector paper

Cultius de fusta per a paper en plantacions

  • 430.000 ha de superfície arbrada gràcies a l'activitat del sector
  • 3640 llocs de treball directes i 10.918 indirectes en les plantacions
  • 49,8 milions d'tones de carboni equivalent emmagatzemades en les plantacions

Certificació forestal

  • 100% de les fàbriques de cel lulosa

Eficiència energètica i reducció d'emissions

  • Ús de combustibles: 74% gas natural i 23% biomassa
  • Cogeneració: 1.075 MW d'energia eficient
  • Les emissions totals del sector disminueixen el 2,1%

Ús d'aigua i abocaments

  • La desfavorable evolució de l'economia, va obligar a continus ajustaments de producció, amb parades i arrencades que van impedir estabilitzar i optimitzar els processos, la qual cosa es reflecteix en un increment de l'ús d'aigua (2,3%) i en la negativa evolució del volum i qualitat dels abocaments

Valorització dels residus del procés

  • Més del 60% dels residus del procés es valoren: ús directe agrícola, compostatge, indústries ceràmica i cimentera...

Sistemes de Gestió Mediambiental certificats

  • 94% de la producció amb SGM certificat

Lideratge en recuperació i reciclatge

  • Recuperat per al seu reciclatge el 69% el paper que es consumeix
  • Estalvi anual d'un espai en abocador igual a 50 estadis de futbol
  • Estalvi anual d'emissió en abocador de 4,5 milions t de CO2

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Fabricantes de Pasta, Papel y Cartón

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades