Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Ricardo Fibla, miembro del Comité Ejecutivo de Asefapi
"La qualitat en els acabats ha de ser un factor rellevant de competitivitat dels productes dels nostres clients"

Entrevista a Ricardo Fibla, membre del Comitè Executiu de Asefapi

Anna Pueyo28/01/2009

28 gener 2009

L'Associació Espanyola de Fabricants de Pintures i Tintes d'Imprimir, Asefapi , és una organització integrada per fabricants de pintures, vernissos i tintes d'imprimir, amb l'objectius de promoure i millorar la indústria nacional dels sectors del seu àmbit. Interempreses s'ha posat en contacte amb Ricardo Fibla, membre del Comitè Executiu de Asefapi, que ens informa sobre la situació d'aquest 'subsector de la fusta' que moltes vegades passa tan desapercebut. I és que els productes per a la cura de la fusta són fonamentals per a tota la indústria.

Parli'ns una mica de la seva associació, Com i quan es va crear? ¿Amb quin objectiu?

Asefapi es va crear el 1977 amb la missió de representar i protegir els interessos de la indústria fabricant de pintures, tintes i vernissos. Actualment agrupa 140 empreses amb més de 9.500 treballadors i una facturació que supera el 85 per cent de les vendes totals del sector.

Per què Asefapi decideix representar a empreses de pintures i tintes per a la indústria de la fusta? Parli'ns de la importància d'aquest sector

La indústria de la fusta és un dels sectors més importants als que al nostre país serveix el nostre sector, amb unes 86.000 tones i 205 milions d'euros de facturació, un 22 per cent del nostre mercat industrial.

Foto: Konrad Mostert
Foto: Konrad Mostert.

Com es troba el mercat de les pintures aplicades a la fusta tenint en compte la situació actual del sector?

Com a proveïdors del sector del moble i la fusta el nostre sector es veu òbviament afectat, sobretot en venir arrossegant un període de competència intensiva en preus, amb la incorporació de molt costoses inversions i costos, en compliment de la rigorosa legislació química que, en la majoria dels casos no s'ha repercutit al client. Si a això afegim l'increment de matèries primeres i tensions financeres, podeu tenir un esbós de la situació.

"Els dos motors d'innovació del sector són l'eficiència i la cura del medi ambient"

Nombroses associades es dediquen a les pintures i moltes d'elles estan especialitzades en nous productes químics com laques, vernissos especials, recobriments aquosos, dissolvents, pastes pigmentades, etc. Quin tipus d'aplicacions d'aquest tipus són les més comuns i quins beneficis aporten per millorar la qualitat de la fusta?

Segueix sent comú l'ús de productes 'al dissolvent' aplicats en pistola. No obstant això és notòria la utilització cada vegada més gran de sistemes i productes més eficients com l'aplicació en màquines de cortina, rodets, alts sòlids, i també més amistosos amb el medi ambient com els productes a l'aigua i alts sòlids.

Foto: Ulrik De Wachter
Foto: Ulrik De Wachter.

Proliferen els productes per millorar la qualitat de la fusta, per fer-la més duradora, més resistent, rejovenir, etc. Quines innovacions per al revestiment de la fusta han llançat al mercat últimament? Estan tenint èxit?

Els dos motors d'innovació del sector són l'eficiència i la cura del medi ambient. Els productes d'alts sòlids i curat per radiació ultraviolada ja estan molt estesos. Els productes a l'aigua van estenent lentament, i ja té una quota molt rellevant en acabats de fusta a l'exterior.

¿Creu que a Espanya ens cal innovar una mica més en aplicacions químiques per tenir més fusta de qualitat?

Per descomptat la qualitat en els acabats ha de ser un factor rellevant de competitivitat dels productes dels nostres clients. En aquest sentit ha d'avançar la innovació, no només limitada al fabricant de laques i vernissos, sinó al llarg de tota la cadena de valor, és a dir, implicant al fabricant i al distribuïdor de mobles.

Parli'ns sobre l'evolució del tractament de la fusta, concretament sobre els productes que fabriquen els seus associats (pintures, vernissos, laques, etc .)...

El gran canvi es va donar en els anys 70 i 80, des dels productes en base nitrocelulosa cap als polièsters i poliuretans, buscant millors resistències i major bellesa. Va seguir en la dècada dels noranta la recerca de l'eficiència a través d'aplicacions de curat UV. Avui en dia el canvi es vincula a la introducció gradual de productes a l'aigua i el motor del canvi és el respecte al medi ambient en l'aplicació i l'ús dels vernissos.

Foto: Zsuzsanna Kilian
Foto: Zsuzsanna Kilian.

Quin pes té la responsabilitat mediambiental tenint en compte que alguns productes químics dels seus associats poden ser contaminants?

Com he comentat, el nostre sector es veu afectat per més de 100 normes que ens són pròpies. És a dir, la regulació i control del sector és exhaustiu. En aquest punt és important que cada peça en la cadena respecti i compleixi les obligacions pròpies del seu ofici i que es transmeti la informació necessària. La nostra associació ens manté al corrent de les obligacions que ens afecten, creiem que tots els gremis han de recolzar-se en la seva associació per romandre al corrent de les seves responsabilitats.

Quines normes s'han de complir aquestes empreses per pertànyer a la Asefapi?

Per convertir-se en soci de Asefapi a més de pertànyer al nostre sector, les empreses han de presentar una documentació que acrediti que compleixen les obligacions essencials i acompanyar la seva petició amb un compromís de la seva Direcció General de vetllar per l'observança de les lleis.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Pinturas y Tintas de Imprimir

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades