Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El material que más se recicla
Les campanyes 'Gràcies paper' i 'El teu paper és important' fomenten l'ús i reciclatge del paper

El material que més es recicla

11/01/2008
El 2007 s'ha recuperat i reciclat el 65 per cent del paper consumit (enfront del 59 per cent del 2006 i al 40 per cent de fa 10 anys). No només es reciclen els envasos i embalatges de paper, sinó tot tipus de papers. La col·laboració ciutadana en la recuperació i el reciclatge és fonamental. Separar el paper usat i dipositar en els contenidors blaus és una de les majors contribucions al consum responsable, ja que es contribueix a reduir el volum dels abocadors i les emissions de gasos d'efecte hivernacle que produeixen.

Cada espanyol utilitza l'any 176 quilos de paper en més de 300 usos relacionats amb l'educació, la cultura, l'art, la comunicació, el comerç, la higiene o la sanitat. D'aquests 176, 114 quilos es recuperen mitjançant la recollida selectiva municipal (contenidor blau, deixalleries i recollida posta porta en el petit comerç i oficines) i de la recollida industrial (grans superficies de distribució, impremtes, empreses, etc.) i s'envien a les fàbriques papereres que compren aquest paper usat per reciclar-lo.

Rècord anual de recollida i reciclatge

Les dades dels primers nou mesos de 2007, amb un creixement del 6,7 per cent, apunten a un nou rècord en el reciclatge de paper i cartró, que l'any passat ja havia superat els 4.600 milions de quilos de paper. En aquest període ja s'han recuperat i reciclat 3.751.000 de quilos de paper usat, pel que no sembla inabastable arribar als 5.000 milions de quilos el 2007, segons dades de Aspapel (Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró).

La recuperació de paper en els últims deu anys s'ha més que duplicat, passant de 2.100 milions de quilos el 1996 als més de 4.600 milions de quilos recollits i reciclats en 2006 i els prop de 5.000 previstos per al 2007. En termes relatius, el creixement ha estat també important. Si el 1997 es recuperava per al seu reciclatge el 42 per cent del paper que es consumia, amb les dades dels primers nou mesos de 2007 el percentatge s'acosta al 65 per cent.

El rècord de recollida selectiva municipal de paper i cartró per al seu reciclatge, a través del contenidor blau, porta a porta en petit comerç i oficines, i punts nets, el té Navarra que, amb 46,36 quilos per habitant, se situa en més del doble de la mitjana nacional (20,89). També superen aquesta mitjana Balears, País Basc, Catalunya, la Rioja, Astúries, Madrid, Ceuta i Cantàbria.

Aquestes xifres rècord situen Espanya ja en la mitjana de la UE (64 per cent) i s'acosta als països en què la recuperació té més tradició com Suïssa amb un 77,2 per cent o Noruega, Alemanya, Holanda i Àustria, que se situen també per sobre del 70 per cent.

A més, en època nadalenca (desembre i gener) es produeix un increment de la recollida de paper i cartró per al seu reciclatge al voltant del 10 per cent respecte a la mitjana anual. Pel que fa al paper i cartró domèstic que es recull a través dels contenidors blaus, l'increment es concentra bàsicament en dos 'dies punta' (Nadal i Reis), que a més són festius. Els ajuntaments dupliquen i fins i tot tripliquen els serveis de recollida en aquesta època per anar donant sortida a la concentració de paper recuperat que de manera excepcional es produeix en aquests 'dies punta'.

'El teu paper és important' potencia la recollida dels contenidors blaus. Foto: Aspapel
'El teu paper és important' potencia la recollida dels contenidors blaus. Foto: Aspapel

El teu paper és important

'El teu paper és important' és un projecte dissenyat per Aspapel per contribuir al desenvolupament sostenible mitjançant la millora contínua de la recuperació de paper i cartró, potenciant la recollida dels contenidors blaus i desenvolupant fórmules complementàries en les àrees en què s'han detectat marges de millora: fonamentalment en oficines i escoles, petit comerç i llars.

Dins d'aquest projecte destaca la línia d'actuació en Ajuntaments: 'El teu paper 21', un sistema de diagnòstic, implantació de millores i certificació de la recollida selectiva municipal de paper i cartró, basat en 21 indicadors i recolzat per models de participació social i comunicació, en línia amb les directrius de l'Agenda 21. Actualment són ja 12 els ajuntaments de tot Espanya que han obtingut la certificació i més de 60 els que es troben en procés de certificació i implantació de millores.

El programa ha rebut l'European Paper Recycling Award, concedit pel Consell Europeu del Paper Recuperat, és un guardó que distingeix iniciatives d'ONGs, autoritats locals, indústries, centres docents, etc., Que desenvolupen projectes innovadors per promoure el reciclatge de paper a europa, reconeixent l'esforç dels promotors d'iniciatives pioneres i amb l'objectiu d'estimular la difusió i implantació d'aquestes innovadores bones pràctiques, contribuint a una Europa més sostenible. El jurat del premi el forma un grup d'experts independents de tot Europa, que inclou representants del Parlament Europeu, la Comissió Europea, associacions (ACR + - Association of Cities and Regions for Recycling and Sustainable Resource Management) i ONG (WWF International).

'Gràcies paper'

El Fòrum del Paper, plataforma de comunicació integrada per les associacions de la cadena del paper, ha posat en marxa una campanya anomenada 'Gràcies paper' per optimitzar la imatge d'aquest material natural, renovable i reciclable i posar de manifest la innombrables aplicacions i la molts avantatges especialment ecològiques d'aquest material natural, renovable i reciclable. Es tracta d'una campanya d'ús lliure, que està disponible en www.graciaspapel.es, de manera que qualsevol mitjà de comunicació, persona o organització interessada en el món del paper pot descarregar els originals per al seu ús i difusió.

La campanya espanyola està inspirada en una iniciativa posada en marxa amb gran èxit a Holanda.

La campanya 'Gràcies paper' intenta optimitzar la imatge d'aquest material
La campanya 'Gràcies paper' intenta optimitzar la imatge d'aquest material.

El paper, magatzem de CO2

El paper es fabrica amb fibra de cel lulosa procedent de plantacions d'espècies de creixement ràpid (pins i eucaliptus) destinades a aquesta finalitat i que d'una altra manera no existirien, pel que no és cert que reciclant paper s'estalvien arbres. Però el reciclatge de paper sí que permet reduir els abocadors i les emissions que produeixen.

Actualment a Espanya, gràcies a l'activitat paperera, hi ha unes 400.000 hectàrees de boscos de plantacions (el 2 per cent de la superfície total arbrada). Segons l'últim informe de l'ONU (UNECE-Fao) sobre la situació dels boscos en el món, els boscos espanyols es compten entre els que més creixen i han passat d'ocupar 13,5 milions d'hectàrees en 1990-16400000 d'hectàrees el 2000 i 17,9 milions d'hectàrees el 2005.

En aquests moments en que tant preocupa el canvi climàtic i les seves conseqüències, és important saber que el paper és un magatzem de CO2: un quilo de paper emmagatzema 1,3 quilos de diòxid de carboni. Durant la fotosíntesi, els arbres utilitzen la llum solar, l'aigua i el CO2 que absorbeixen de l'atmosfera per alimentar-se i créixer. Aquest diòxid de carboni que els arbres de creixement ràpid absorbeixen, queda emmagatzemat en el paper.

Els 4,6 milions de tones de paper usat que es reciclen anualment suposen un estalvi de superfície en abocador equivalent a més de 45 grans estadis de futbol com al Bernabéu o al Camp Nou, plens fins dalt, i eviten l'emissió en abocador de 4 , 1 milions de tones de CO2 (més de l'1 per cent de les emissions totals que produeix el país).

Per cada 10 quilos de paper que fabrica utilitza com a matèria primera 8,5 quilos de paper usat. Foto: Aspapel
Per cada 10 quilos de paper que fabrica utilitza com a matèria primera 8,5 quilos de paper usat. Foto: Aspapel

Què passa després del contenidor blau?

El paper usat es recupera per al seu reciclatge a través de la recollida industrial, i la recollida municipal. La recollida industrial és la que es porta a terme en empreses, editorials i impremtes i grans superfícies comercials. La recollida municipal es realitza a través dels contenidors blaus per al paper de les llars, a través de la recollida 'porta a porta' dels petits comerços, ia través de les recollides en oficines, en escoles, en edificis d'organismes i institucions públiques.

La indústria de la recuperació recull el paper usat i el condiciona a través de processos altament mecanitzats de neteja, classificació i empaquetat. Els recuperadors classifiquen tot aquest material de tan diversa procedència en més de cinquanta qualitats, segons les especificacions de la llista europea de qualitats normalitzades de paper i cartró recuperat (norma UNE-EN 643). I a continuació torna a les fàbriques papereres, que compren aquest paper usat per convertir-lo en paper nou.

La indústria paperera espanyola garanteix el reciclatge de tot el paper i cartró que es diposita al contenidor blau i és líder en reciclatge a la Unió Europea: per cada 10 quilos de paper que fabrica utilitza com a matèria primera 8,5 quilos de paper usat.

 

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Fabricantes de Pasta, Papel y Cartón

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades