Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El Ayuntamiento de León recibe la certificación “Tu Papel 21”de Aspapel

L'Ajuntament de Lleó rep la certificació "El teu paper 21" de Aspapel

26/10/2007

26 octubre 2007

L'alcalde de Lleó, Francisco Fernández, ha rebut de mans del director de Reciclatge de Aspapel , David Barri, el certificat "El teu paper 21" que s'atorga a l'Ajuntament per la bona gestió que realitza en la recollida selectiva de paper i cartró.

L'avaluació ambiental de la recollida de paper i cartró a Lleó, realitzada per l'Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró, confirma la idoneïtat dels seus sistemes i l'existència de mesures de sensibilització i foment del reciclatge. Lleó es converteix així en un dels primers municipis en rebre la certificació a Espanya i el primer a la Comunitat de Castella i Lleó

La recollida de paper i cartró a Lleó

L'any 2006 la recollida selectiva de paper i cartró a Lleó va ascendir a 4.398 tones, entre el dipositat pels ciutadans en els contenidors de paper i cartró i el recollit pel servei porta a porta de cartonatge comercial. Aquestes quantitats de paper i cartró recollides suposen un estalvi d'espai en abocador equivalent a 33 piscines olímpiques plenes fins a dalt de paper i cartró.

Aquestes xifres donen un notable ràtio de recollida per càpita: 32 quilos per habitant i any, molt per sobre de la mitjana nacional. Entre gener i setembre d'aquest any s'han recollit 3.662.550 quilos de paper i cartró el que suposa un increment d'un 16,4 per cent respecte al mateix període de l'any passat. La previsió de la Regidoria és que en acabar l'any se superin els 37,7 quilos per habitant.

La certificació

"El teu paper 21" és un sistema d'avaluació, assessorament i certificació de la recollida selectiva de paper i cartró per a ajuntaments, promogut per Aspapel en el marc del projecte "El teu paper és important", amb l'objectiu de desenvolupar el reciclatge de paper i cartró en l'àmbit municipal i contribuir al desenvolupament sostenible i la qualitat de vida dels ciutadans.

L'objectiu del projecte és la millora contínua de la recuperació de paper i cartró, potenciant la recollida dels contenidors blaus i desenvolupant fórmules complementàries en les àrees en què s'han detectat marges de millora: fonamentalment en oficines i escoles, petit comerç i llars.

Dins d'aquest projecte, s'inscriu "El teu paper 21", un sistema de diagnòstic, implantació de millores i certificació de la recollida selectiva municipal de paper i cartró, basat en 21 indicadors i recolzat per models de participació social i comunicació, en línia amb les directrius de l'Agenda Local 21.

El procés de certificació del Programa "El teu paper 21" és un sistema dinàmic i implica una millora contínua en la recollida del paper i cartró. Per tant, en certificar, l'entitat local es compromet a desenvolupar un Pla de millores consensuat entre l'entitat local i Aspapel per seguir avançant.

Augment de la dotació de contenidors

Lleó compta actualment amb 387 contenidors en via pública per al paper i cartró, la qual cosa suposa una ràtio de 354 habitants per contenidor. En el marc d'aquest pla de millora contínua, l'Ajuntament de Lleó dotarà les vies urbanes de les noves àrees residencials de la ciutat amb els suficients contenidors que garanteixin una distància adequada dels nous habitatges a les àrees de reciclatge.

Recollida del cartonatge del petit comerç

Lleó disposa d'un sistema específic de recollida de cartró porta a porta per al petit comerç que es realitza diàriament de dilluns a dissabte a partir de les 20 hores.

El servei per a recollida de cartró comercial té efectes molt positius sobre el conjunt de la recollida de residus, ja que aconsegueix que els contenidors situats al carrer no es vegin saturats pel voluminós cartonatge comercial i estiguin més disponibles perquè els ciutadans dipositin els seus diaris , revistes i envasos de cartró. S'aconsegueix més la millora substancial de la neteja dels carrers de major concentració comercial.

Millora de la recollida en oficines i centres educatius

L'Ajuntament de Lleó, va posar en marxa l'abril d'aquest any un servei específic de recollida porta a porta del paper i cartró dels centres d'oficines de l'administració i altres institucions, amb l'objectiu de recuperar per al reciclatge el paper de rebuig d'aquests centres, ja que, segons les estadístiques, es podrien assolir els 50 quilograms per empleat i any. El servei té caràcter setmanal, és gratuït, i es presta, entre altres, en diferents dependències del propi ajuntament.

D'altra banda, l'Ajuntament de Lleó es proposa ara ampliar aquest servei als centres educatius, inclosos els edificis universitaris. Els centres escolars del municipi de Lleó tenen cubs destinats a la recollida de paper a les seves instal·lacions que són recollits periòdicament. Entre les mesures previstes en aquest àmbit, l'Ajuntament abordarà la millora de la dotació de cubells i contenidors a les instal·lacions d'aquests centres, campanyes informatives a professors i alumnes i optimització del sistema de recollida. Per donar suport al servei de recollida municipal, Aspapel facilitarà ecopaperera de cartró 100 per cent reciclable així com material didàctic i divulgatiu sobre el cicle del paper i el reciclatge. D'aquesta manera, les aules de Lleó seran dotades amb ecopaperera que els escolars d'identificar com el lloc destinat a recollir el paper i cartró per al seu posterior reciclatge. Així, sota l'estímul i la supervisió del seu professor, el nen es familiaritza amb el costum de dipositar el seu paper i cartró ja utilitzat i pren consciència de la seva capacitat per contribuir amb un gest senzill i quotidià a la millora del medi ambient i al desenvolupament sostenible.

Polígons industrials i mercats

En el marc del pla de millora contínua, l'ajuntament establirà les mesures necessàries per exigir la obligatorietat que tant a les empreses ubicades en polígons industrials i empresarials com en el mercat central i els mercats municipals, es separi i reculli selectivament el paper i cartró , bé a través d'una gestió privada bé desenvolupant una solució municipal.

Seguiment de resultats

Finalment l'Ajuntament de Lleó preveu l'optimització del sistema de seguiment i control estadístic de les dades de recollida selectiva de paper i cartró, desglossant la informació estadística per canals de generació (contenidor blau, porta a porta, deixalleries, oficines i escoles).

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Fabricantes de Pasta, Papel y Cartón

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades