Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La producción y el consumo de papel y su recogida para el reciclaje se incrementan en 2006
L'Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró va celebrar la seva assemblea anual el passat 22 de març

La producció i el consum de paper i la seva recollida per al reciclatge s'incrementen el 2006

Redacció QU27/04/2007
La producció de paper a Espanya va ascendir a 6.353.300 tones el 2006, superant la barrera històrica dels sis milions de tones, segons dades fetes públiques per Aspapel (Associació Espanyola de Fabricants de Pasta, Paper i Cartró) en ocasió de la seva assemblea anual . Aquesta xifres suposen un increment de la producció del 11,5 per cent, mentre la mitjana de la UE creixia al voltant del 3,9 per cent. L'any passat es van recollir i reciclar a Espanya 4.637.700 tones de paper i cartró, fet que suposa un creixement del 7 per cent, gràcies a l'esforç col·lectiu dels ciutadans, les administracions públiques i la pròpia indústria paperera.
El comportament del sector en els diferents països de la Unió Europea, segons dades provisionals, va ser molt divers: des de creixements de la producció importants, encara que per sota de l'espanyol, a Bèlgica (7,2 per cent) i Àustria (5,6 per cent) fins significatius descensos com a França (-2 per cent) i Noruega (-6,1 per cent). En el cas espanyol, el fort creixement es deu a la posada en marxa d'inversions en noves instal·lacions, fonamentalment en subsectors com paper premsa, papers per a cartró ondulat i papers higiènics i sanitaris. Els majors creixements de la producció corresponen efectivament a papers per cartró ondulat (15,1 per cent), paper premsa i impressió i escriptura (14,8 per cent) i papers higiènics i sanitaris (12,3 per cent).

La incertesa dels mercats energètics

Davant d'aquesta tendència expansiva del sector, la persistència de la incògnita sobre l'evolució dels mercats energètics segueix sent una de les majors preocupacions del sector, ja que condiciona fortament la rendibilitat de les empreses que el componen. La compra d'energia davant la desaparició de les tarifes industrials, el nou marc legal i econòmic de la cogeneració i els reptes i oportunitats que planteja la biomassa per al sector, són elements que definiran el futur del sector i la seva capacitat de competir en els mercats internacionals.

El sector paperer és una indústria fortament cogenerador, que s'ha vist molt afectada pel catastròfic balanç d'aquest sistema el 2006, i que reclama un marc legal estable i propici que permeti el desenvolupament d'un sistema de generació considerat com un dels més eficients i mediambientalment més correcte. En aquest sentit el sector espera que el Reial Decret que prepara l'executiu vingui a donar la volta a una catastròfica situació que ha portat a una caiguda del 20 per cent en l'energia abocada a la xarxa per la cogeneració en 2006.

Així mateix, el sector de cel lulosa i paper és el productor més important d'energies renovables a partir de biomassa: representa el 50 per cent de l'energia renovable de biomassa a Espanya. L'esborrany de RD no recull una remuneració que permeti el desenvolupament de l'energia procedent de la fusta. Aquesta energia derivada de la lignina és la més barata de totes les energies de biomassa i, per això, la primera que hauria d'interessar potenciar. No obstant això, la remuneració proposta és menor que l'actual (-24 per cent), no cobreix ni els costos, i deixaria amb rendibilitats negatives les instal·lacions existents. Això suposaria una clara discriminació amb el tractament donat als residus agrícoles. El sector està a l'espera que des del Ministeri s'estableixi la remuneració adequada, imprescindible per al desenvolupament de l'energia procedent de la lignina. Si no és així perillarien moltes de les inversions previstes per a la cogeneració a partir de biomassa en el sector paperer.

Imagen

El teu paper és important

La indústria paperera espanyola, que està desenvolupant l'ambiciós projecte de promoció de la recollida de paper usat El teu paper és important (www.tupapelesimportante.com), amb el qual ja col·laboren més de 50 d'Ajuntaments de tot Espanya, ratifica el seu compromís de reciclar tot el paper usat que es recuperi i anima els ciutadans a batre nous rècords.

Els 4,6 milions de tones de paper usat recuperats suposen un estalvi de superfície en abocador equivalent a més de 45 grans estadis de futbol plens fins a dalt. El paper és el material que més es recicla a Espanya: ja recuperem i reciclem el 60 per cent del paper que consumim. El creixement de la recuperació de paper en els darrers ha estat molt important, passant de 1,4 milions de tones el 1986 a 2,1 milions d'tones el 1996 fins arribar als actuals 4,6 milions d'tones

El paper usat es recupera per al seu reciclatge a través de la recollida industrial, i la recollida municipal. La recollida industrial és la que es porta a terme en empreses, editorials i impremtes i grans superfícies comercials. La recollida municipal es realitza a través dels contenidors blaus per al paper de les llars, a través de la recollida "porta a porta" dels petits comerços, ia través de les recollides en oficines, en escoles, en edificis d'organismes i institucions públiques.

La complexitat del procés pel qual passa el paper usat, des que el recuperador ho recull fins a la seva entrada a la planta paperera com a matèria primera, és poc conegut. El paper usat es classifica en més de 50 qualitats diferents, adequades per a la fabricació de molt diferents tipus de papers nous. La indústria de la recuperació recull el paper usat i el condiciona a través de processos altament mecanitzats de neteja, classificació i empaquetat. A continuació el paper usat torna a les fàbriques papereres per convertir-se en paper nou, per reciclar-se.

Quatre llegendes de paper

La sessió oberta que va tenir lloc després de l'assemblea anual de Aspapel dedicada a la imatge del paper i el sector paperer, amb el títol 4 Llegendes de Paper, va reunir a Madrid a unes 250 personalitats, representants de les empreses del sector de la celulosa i el paper, impressors, editors, fabricants d'embalatges de cartró i cartronet, clients, proveïdors, administracions públiques, sindicats, ONG, universitats, centres docents i de recerca, mitjans de comunicació...

L'acte va integrar vídeos sobre el tema i testimonis gravats d'un ampli ventall de representants que van analitzar a fons la imatge del paper, trencant idees preconcebudes:

  • Davant de les associació que de vegades es realitza entre la desforestació i la producció i consum de paper les plantacions on es conrea la fusta amb la qual es fabrica el paper, que incrementen la superfície arbrada i són eficients embornals de CO 2 (a Espanya gràcies a l'activitat paperera existeixen i es mantenen 400.000 hectàrees, el 2 per cent de la superfície arbrada total-de boscos de pi i eucaliptus que fixen l'any 7,5 milions de tones de CO 2, el 2 per cent de les emissions totals que produeix el país).
  • Davant les incerteses i reticències sobre el reciclatge que encara té la ciutadania, la garantia de la indústria paperera espanyola, líder en reciclatge a la UE que tot el paper que es recupera a Espanya es recicla.
  • Enfront de la suposada obsolescència d'una indústria a la qual alguns acusen de ser fortament contaminant i fins i tot depredadora del medi ambient, la revolució tecnològica i ambiental del sector, que compta amb algunes de les més modernes fàbriques d'Europa i ha aconseguit uns nivells d'ecoeficiència pel que fa a estalvi d'aigua i energia i reducció de la contaminació, que la situen a l'avantguarda del sector a la UE.
  • Davant els vaticinis sobre la desaparició del paper desplaçat per les noves tecnologies, la versatilitat i el continu desenvolupament de nous usos d'un material omnipresent en les nostres vides i que per les seves característiques mediambientals està cridat a ser el material del futur en una societat cada vegada més compromesa amb el desenvolupament sostenible.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Fabricantes de Pasta, Papel y Cartón

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades