Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Josep Tey, director técnico de Akzo Nobel y presidente de la Comisión Técnica de ASEFAPI (Asociación Española de Fabricantes de Pinturas y Tintas de Imprimir)

Entrevista a Josep Tey, director tècnic de Akzo Nobel i president de la Comissió Tècnica de ASEFAPI (Associació Espanyola de Fabricants de Pintures i Tintes d'Imprimir)

Redacció QU01/06/2006

"No és cert que siguem el sector que més contamina l'atmosfera"

Josep Tey comenta en la següent entrevista en quina mesura va a afectar el sector espanyol de pintures i tintes d'imprimir la nova Directiva de la Unió Europea que restringeix l'emissió de Compostos Orgànics Volàtils a l'atmosfera i defensa un sector que-assegura-no és poc respectuós amb el medi ambient, tot i la imatge que té en la societat.
Imagen

Recentment la UE ha emès normes per a restringir l'emissió de VOC. Com afecten aquestes normatives al sector de pintures i tintes d'imprimir? I què exigeix concretament la nova Llei?

El que regula la Directiva 2004/42/CE de la Unió Europea és el contingut màxim de compostos orgànics volàtils en la pintura, el que coneixem comunament com COV o en les seves sigles en anglès, VOC. I les limitacions vénen determinades segons l'ús a que vagi destinada la pintura i també en funció del dissolvent base de la pintura, ja sigui aigua o dissolvent orgànic.

El sector de les pintures es veurà afectat depenent de quina pintures parlem. Per exemple, les pintures en base dissolvent utilitzar resines amb major contingut en sòlids o es substituiran algunes pintures amb base dissolvent per altres amb base aigua i per descomptat cobren una total actualitat i principal paper dels esmalts acrílics base aigua que no necessiten cap tipus de dissolvent . Els esmalts d'última generació com Bruguer Acrylic compleixen els requisits de COV 2010.

"Hi ha dos terminis per al compliment de la Directiva, els anys 2007 i 2010"
D'altra banda, el futur de les pintures de dos components no és clar, ja que algunes d'elles tenen data de caducitat. Altres, per contra, com les pintures en pols-malgrat el seu caràcter exclusivament industrial-van guanyant terreny.

Així mateix, quines conseqüències, tant positives com negatives, tindrà l'aplicació?

Per descomptat, un aspecte favorable és la reducció d'emissions a l'atmosfera per part d'un sector secundari de transformació com és el nostre. No obstant això, moltes vegades es té la impressió que som el sector que més contaminem i això no és cert del tot. No som dels sectors més contaminants, però és veritat que aquesta directiva ens afecta i crec que s'estan fent els passos necessaris des de les pròpies empreses amb el suport que des Asefapi (Associació Espanyola de Fabricants de Pintura) es brinda a les mateixes.

En aquest aspecte, complir la Directiva pot suposar, a curt i mig termini, uns costos més elevats, originats per la recerca bàsica que requereix la implantació de noves matèries primeres de la mateixa manera que el desenvolupament i aplicació de noves tecnologies.

Imagen
"El futur de les pintures de dos components no és clar, ja que algunes d'elles tenen data de caducitat"

Estan les empreses preparades per al seu compliment?

De fet, hi ha justament dos terminis per al compliment de la Directiva, 2007 i 2010, amb la finalitat que totes les empreses de matèries primeres i els fabricants de pintures disposin del temps necessari per adaptar-se a la llei. Per exemple, en Akzo Nobel complim ia les exigències que imposa la Directiva per al 2007 i pensem que la majoria de les empreses també estan o estaran en disposició del seu compliment.

Quins beneficis va a aportar aquestes limitacions d'emissions de VOC per als consumidors en particular i per a la societat en general?

Hem de tenir en compte que és una directiva que no neix amb la pretensió de millorar la qualitat tècnica dels productes, sinó l'efecte de les pintures en el medi ambient. I això repercutirà positivament a tota la societat en general. Així, des del punt mediambiental els beneficis són clars, però no des del punt de vista del cost dels productes, que de ben segur seran més alts.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Fabricantes de Pinturas y Tintas de Imprimir

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades