Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a En marcha una guía para mejorar la ergonomía en el sector de la madera
Amb l'objectiu d'informar sobre els riscos ergonòmics en els llocs de treball del sector

En marxa una guia per millorar l'ergonomia en el sector de la fusta

Redacció Interempresas30/08/2012
El juliol passat va tenir lloc a Madrid la reunió de seguiment del projecte ‘Guia per a la millora de les condicions ergonòmiques en llocs de treball del sector de la fusta i el moble’ on participa la Confederació Espanyola d'Empresaris de la Fusta, Confemadera. En el projecte, finançat per la Fundació per a la Prevenció de Riscos Laborals (FPRL IS-0125/2011), també participen l'Institut de Biomecànica de València, IBV, la Federació Estatal de Construcció, Fusta i Afins de CC OO (Fecoma-CC OO) i Metall, Construcció i Afins, Federació Estatal (MCA-UGT).

A pesar que els avanços tecnològics han fet que la maquinària i els processos productius aconsegueixin un alt grau d'automatització de la producció, que s'estén a tots les branques d'activitat d'aquest sector, les màquines tradicionals segueixen conservant un espai important en les empreses que treballen la fusta. D'altra banda, el tipus de producció de les micropymes, on en la majoria dels casos no existeixen grans lots i es treballa baixa comanda, no fa possible ni viable l'automatització. Altres característiques que propicien, encara més si cap, aquesta situació són: l'alt grau de flexibilitat, l'heterogeneïtat dels productes (sent fins i tot en alguns casos productes únics-singulars), la rapidesa de resposta necessària en alguns casos, etc.

Els treballadors d'aquestes empreses han de desenvolupar moltes tasques diferents, amb una alta variabilitat al llarg d'una mateixa jornada laboral, donant-se un alt grau de rotació entre màquines i tasques. Els treballadors no estan assignats a una operació o màquina, sinó que han de conèixer i operar en gairebé totes les màquines. Un altre aspecte és la mobilitat, de vegades són els propis treballadors del taller els que surten a realitzar tasques de mesura i muntatges fos del centre de treball.

Pel que fa al tipus de càrrega física es tracta en la majoria dels casos de llocs de treball dempeus amb requisits de mobilitat i requeriment d'aplicació de forces. La majoria comporta la manipulació manual de càrregues, el pes de les quals varia en funció del producte i empresa, i en molts casos també es donen desplaçaments amb transport de material. Els sobreesfuerzos ocasionats per la càrrega física a la qual és sotmès el sistema musculoesquelético suposen un alt percentatge de baixes.

Imagen

Aquesta nova guia té com a objectiu principal desenvolupar instruments preventius dirigits a informar dels riscos ergonòmics presents en llocs de treball del sector de la fusta i el moble, així com les mesures de prevenció més adequades.

Concretament, es va a desenvolupar aquesta guia per a la prevenció de riscos ergonòmics en el sector de la fusta i el moble, dirigida a millorar les capacitats d'actuació preventiva dels empresaris, tècnics de prevenció i treballadors, gràcies a la identificació dels riscos ergonòmics del sector.

Imagen

D'altra banda, també es va a elaborar un CD amb continguts informatius dirigits a promoure la participació dels treballadors en les activitats preventives. D'aquesta forma, s'aconseguirà promoure la cultura de la prevenció en les empreses del sector de la fusta i el moble i entre els agents de mercat relacionats amb la prevenció de riscos.

En la reunió es va fer una revisió del pla de treball i les tasques realitzades fins al moment, entre les quals s'inclouen les visites a les diferents empreses del sector que han col·laborat en el projecte. Els llocs analitzats són:

Escatat manual

Vernisso, lacado i pintat a pistola

Tapizado

Muntatge de mobles en premsa

Embalatge, flejado, paletizado i magatzematge

Com a resultat de les visites s'han pogut identificar els riscos ergonòmics presents en aquests llocs de treball, tasca necessària per a l'anàlisi dels mateixos i la posterior elaboració de les propostes de millora.

D'altra banda, en la reunió, es va abordar la fase que ara dóna començament, que és l'elaboració dels materials de formació i sensibilització (guia i CD).

‘Guia per a l'avaluació de riscos ergonòmics en pimes del sector de la fusta i el moble. Metodologia QEC’

Confemadera, també en col·laboració amb l'IBV, Fecoma-CC OO i MCA-UGT, ja va editar anteriorment la ‘Guia per a l'avaluació de riscos ergonòmics en pimes del sector de la fusta i el moble. Metodologia QEC’, que posava a la disposició d'empresaris i treballadors una eina preventiva senzilla, basada en una metodologia orientada a la resolució de problemes de tipus ergonòmic. La guia facilitava la realització de les accions preventives en les empreses mitjançant la identificació dels factors de risc que poden ser causa del desenvolupament de lesions musculoesqueléticas. Tot això amb l'objectiu final de millorar les condicions de treball en el sector i disminuir els accidents de treball per sobreesfuerzo. Per a això es planteja la metodologia QEC (Quick Exposure Check), un mètode d'avaluació ràpid de trastorns musculoesqueléticos (TME) basat en la utilització d'un qüestionari que implica tant a l'avaluador (o observador) com al treballador. El mètode requereix de la participació d'aquest últim en la identificació de riscos laborals.

foto

Empreses o entitats relacionades

Confemadera Hábitat - Confederación Española de Empresarios de La Madera
Fundación Española de La Madera

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Clavadora 2 en 1: estructural y conectores sobre madera - Paslode Combi Xi

    Clavadora 2 en 1: estructural y conectores sobre madera - Paslode Combi Xi

  • Homag España - 50 años

    Homag España - 50 años

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Madera

    02/10/2024

  • Newsletter Madera

    25/09/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis