Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Ángel Nevado, presidente de la Associació Catalana d'Industrials del Parquet (Acip) y vicepresidente de la Federación Española del Pavimento de Madera (FEPM)

“Creo, realment, que és el moment d'apostar”

Entrevista a Ángel Nevat, president de l'Associació Catalana d’Industrials del Parquet (Acip) i vicepresident de la Federació Espanyola del Paviment de Fusta (FEPM)

Mar Martínez28/07/2011

28 de juliol de 2011

Espanya és una de les excepcions quan es parla de la millora de la producció del parquet a Europa. El frenazo en obra nova va impactar amb duresa entre els seus fabricants. La lectura en positiu és que ara només queda pujar. Diu Ángel Nevat, president de Acip i vicepresident de la FEPM que és el moment d'invertir, para quan vengen temps millors —augura que a partir de l'any que ve—, d'explorar altres mercats, com el Marroc, el continent americà o, per què no, el sud d'Espanya mateix.
Ángel Nevat, president d'Acip
Ángel Nevat, president d'Acip.

Segons la Federació Europea del Parquet (FEP), durant 2010 l'evolució de la producció va ser favorable, amb un augment del 4,1% respecte a 2009 i un total de 70,3 milions de metres quadrats. Però aquest augment en alguns països europeus, va anar a costa del descens en uns altres, entre els quals Espanya…

El consum intern d'Espanya s'ha desaccelerat més que en la unió Europea. Sobretot en la gamma baixa, que és la que feia volum. En fusta, per exemple, la qual cosa més fabrica Espanya és parquet multicapa, en què la capa superior ve vernissada i porta una base en fusta de pi. D'aquests tipus de parquet, el més barat és el format en taula petita i els més cars són els de taules de metre i mitjà o dos metres de llarg.

El que s'ha posat habitualment en obra nova, en edificis, era el parquet més senzill, el de taula petita. Com ara l'obra nova ha baixat moltíssim, el consum de parquet de gamma baixa ha disminuït bastant i és el que ha provocat la baixada a Espanya. A nivell residencial particular ha baixat també, però es manté una mica, no ha estat una baixada molt forta. A nivell de preus, hi ha diversos fabricants a Espanya que venien parquets molt bé de preu, i aquests han notat molt la disminució de l'obra.

No obstant això, segons la FEP, Espanya va tenir un nivell destacat de producció (10,8%). Gairebé és contradictori amb l'anterior…. Quines eines té el país per superar el sot, tenint en compte que la seva producció és bona?

El futur passarà per l'exportació, ara incipient, sobretot al mercat americà i en el continent europeu. També hi ha empreses fabricadores que abans no exportaven al Marroc i ara ho estan fent. Fins i tot hi ha hagut alguna fira al Marroc i diversos fabricants espanyols han anat cap enllà; és un mercat incipient i, a més, amb poder adquisitiu. A nivell d'Estats Units, hi ha diverses empreses que exporten ja des de hace anys i, així com aquí ha baixat bastant la producció, allí s'ha mantenido. A Sud-amèrica s'ha entrat poc, però hi ha alguns ntes que estan apostant i cada vegada exporten més.

D'altra banda, per a les instal·ladores sortir no és una solució enfront de la crisi, doncs estan molt atomitzades i són competitives a nivell regional, però no més enllà.

I Àsia? El saló Construmat aposta per Pequín l'any que ve...

No hi ha amb prou feines exportació de parquet a països asiàtics. Pensa que el principal país mundial exportador és Xina. Fa uns anys venia molt producte sencillo i barat, però ara toca tots els mercats, també el de el producto bé i car. Hi ha més de mil fabricants de parquet, quan aquí gairebé es poden explicar dits de la mà. Si a tot això li afegeixes que a importar parquet de Xina es triga dos mesos i a exportar-ho, el mateix, hi ha una gran d'entrada...

En aquests països de cultura i clima tan diferents que comentava, el que s'exporten són productes molt determinats?

El parquet multicapa és el principal que s'exporta des d'aquí, i també alguna cosa en tarima massissa. Són productes, en definitiva, d'alt poder adquisitiu. El producte molt barat, molt senzill, no té tanta sortida fora. Jo diria que tant fora com aquí ha desaparegut la gamma mitjana. El que estava en la gamma mitjana, o s'ha anat a l'alta o a la gamma baixa, pero la mitjana pràcticament ha desaparegut.

El que es porta…

…a Espanya és el parquet multicapa. La base és de fustes de conífera i la capa noble la tria el consumidor. “És fruit d'un aprofitament de les fustes frondoses que evita l'encariment de les mateixes, garanteix un subministrament futur i, en ser un parquet de diverses capes, proporciona gran estabilitat al sistema”, explica Nevat.

Torna la moda del roure “de tota la vida”, blanquejat, agrisado i marró; i queden a un costat les fustes exòtiques. “Es permet la intrusió de nusos en la fusta, i això no es considera un defecte (de fet, mai ho ha estat), sinó una característica pròpia de la fusta que la fa més natural i autèntica”, afegeix el president d'Acip. Predominen els acabats naturals, mats, sense lluentor, “fins i tot oliats en llocs de prestigi”.

Quant als formats, es tendeix cap al gran, taules d'un metre o més.

El més...

Ángel Nevat explica que, en parquet, el més nou és la fusta termotratada i amb relleus. En cues ho és l'aplicació de cues de silano, “més netes i d'espectre ampli d'ús”. I en vernissos, la reducció dels components orgànics volàtils en tot el cicle del vernís.

Imagen

Explorant el sud

Qui consumeix parquet a Espanya?

És un consumidor amb cultura de fusta, que valora les seves qualitats, i que posseeix una economia sense tensions transitòries per la crisi. El consumidor de parquet és fidel, no canvia a altres paviments. Ara s'ha de buscar obrir mercat cap al consumidor habituat a sòls ceràmics.

I el perfil geogràfic?

En la parteix nord d'Espanya s'utilitzen molt més les tarimes massisses que en el sud. La seva aplicació també és més genèrica, i no es limita a habitatges particulars, sinó que es realitza també en tendes, hotels, bars, etc… Però la veritat és que, si ben com deia abans, exportar és difícil, hay distribuïdors que estan obrint delegacions per Andalusia, a o Extremadura per ampliar el mercat. En aquests llocs abans no se tocava el parquet, i ara s'està col·locant una miqueta més que ntes, però el tema encara està molt verd.

El parquet, i la construcció amb fusta en general, estan molt associats als països nòrdics, al fred. En canvi, utilitzem fusta com a solució de disseny per a exteriors, tarimes ecològiques i integradores, en ciutats mediterrànies…

Als països nòrdics està molt més implantat el parquet per a interiors, però en països com el nostre, d'aire mediterrani, la tarima exterior ha pres molta força. Prenen força fustes fins ara poc utilitzades, com el pi termotratado, l'acàcia, i altres fustes tropicals que aniran substituint a poc a poc a l'ipé, doncs el seu elevat consum està disparant el seu preu. Hi ha molt producte per a tarimes que es compra a Sud-amèrica, com a tarimas tropicals, per exemple. O a Àfrica. Algunes vénen ja mecanizadas i acabades. En altres casos, la fusta arriba en brut i desprésl fabricant les mecanitza aquí. No hi ha una xifra oficial ni de producción ni de consum.

En interior, el 70-80% del que es ven és parquet multicapa. Gairebé tot el que es produeix és parquet multicapa i la tarima d'interior és d'un 6-7% en relació amb tot el parquet que s'està comercialitzant. Però és un percentatge molt estable en anys, es ve mantenint.

Consumim parquet espanyol, o ho importem d'altres països?

Se segueix important, si bé les marques espanyoles han agafat bastant prestigi en els últims anys. Abans, era molt difícil identificar fabricants espanyols entre els paviments que es col·locaven.

Més enllà de la fusta

Què caracteritza a les empreses que es dediquen a fabricar parquet?

En l'Associació Nacional de Fabricants de Parquet (ANFP), la gran majoria d'empreses que fa parquet només fa aquest producte. Solen ser empreses molt tradicionals, que fabricaven parquet abans i ho segueixen fent. Sí que és cert que algunes abans només fabricaven un tipus de parquet i ara han diversificat.

Independentment d'això, hi ha distribuïdors que abans portaven només una marca i ara estan adoptant noves marques. En Construmat, per exemple, es va veure molt l'entrada del PVC, o la tarima tecnològica per a exteriors, que és una barreja de fusta i polietilè. És a dir, s'està apostant per diversificar.

L'Acip organitza el Concurs d'instal·ladors de parquet de Construmat. Foto: Fira de Barcelona
L'Acip organitza el Concurs d'instal·ladors de parquet de Construmat. Foto: Fira de Barcelona.

Els fabricants de parquet no veuen com una intrusió aquesta entrada dels composites?

Pel qual només fabrica parquet, es tracta d'una competència pura i dura. Per al distribuïdor no; és un complement. No hi ha moltes empreses instal·ladores que comprin directament a fàbriques, sempre es passa per distribuïdor. Ull!, que aquest també selecciona i, dels productes que tenen menys salida, ja no fa estoc. Fa un any, tenies una tarifa amb gairebé tot k, i ara solament hi ha en estoc els productes de major rotación. Qui fa ara estoc, ja no és el distribuïdor, sinó el nte.

Per què SÍ?

“El parquet és natural, únic. És l'únic sòl que ve de gust sentir, a més d'amb la vista, amb el sentit del tacte. No està fred a l'hivern, no està calent a l'estiu. Té una fàcil neteja i un manteniment que, amb els últims avanços en vernissos, perllonga la vida del parquet i el seu bon estat.

La fusta envelleix amb gust, adoptant tonalitats i matisos propis que eleven la seva atenció davant el consumidor. Són sòls ‘autèntics’ al que altres paviments intenten imitar (laminatges, ceràmiques…).

Un sòl de fusta s'escull normalment amb el cor més que amb la raó. Però, amb la tecnologia actual, la fusta atén també a un servei d'ús raonable sense grans molèsties, ni en la instal·lació, ni en el manteniment”.

Fins a quin punt és un element d'eficiència energètica?

El parquet requereix molta menys energia en la seva producció que qualsevol altre element (alumini, pedra…). És renovable. Emmagatzema CO2 en la seva producció. Funciona com a aïllant acústic i, amb sistemes adequats de instalación, és eficient en combinació amb sòls radiants. En aquest sempre cal seguir les instruccions de l'instal·lador, doncs un mateix parquet pot o no ser més o menys eficient en funció de com es faig instal·lat.

Parlem de competència…

El que està fent molt dany és el paviment laminat, sintètic. És bastant més barat i s'està venent com a sòl ‘de molta batalla’. Així que hi ha gent que, davant el temor que la fusta es taqui o es ralle o canviï de color, doncs posa el paviment laminat, l'aparença del qual és cada dia més semblant a la fusta.

Com ho estan fent fabricants de parquet i distribuïdors abans la crisi que arrosseguem?

Alguna fàbrica de les més importants d'Espanya està passant una situació de dificultats i, fins i tot, ha arribat a concurs de creditors… Els fabricants estan lluitant per exportar, al Marroc hi ha moltes empreses que han estat en la fira per intentar entrar allí, i alguna ho està aconseguint.

Potser, fora s'estan fent esforços però, per exemple, en Construmat, fabricadors de parquet pràcticament no hi havia cap. El que no hauria de fer-se en una crisi, que és reduir la inversió en màrqueting, és la realitat que ens estem trobant. Dels expositors que va haver-hi, bona part eren de tarima tecnològica, composite, i quatre o cinc de PVC.

Llavors, els fabricants de parquet haurien d'evolucionar també cap a aquest tipus d'oferta?

No hi ha cap fabricant de parquet, ni un solament, que fabriqui tarima tecnològica. És un altre món.

Arquitectura i parquet. Deme un exemple que li agradi…

El Museu de la Ciència de Barcelona —Cosmocaixa—. Compta amb parquet de roure industrial, un parquet poc conegut, de grans prestacions i reduït preu.

Durant la XVIII Convenció de la FEPM, celebrada al juny a Sant Sebastià, va posar en relleu la lluita de la federació contra l'intrusisme i el repte de la rehabilitació. Parli'ns d'això…

Volem que el consumidor associï la professionalitat tant a les fustes i materials auxiliars utilitzats, com al professional que els utilitzi. L'intrusisme es dóna, sobretot, en la instal·lació de formats preacabados i parquets de preus reduïts. En la gamma alta o parquets que requereixin una instal·lació professional, l'intrusisme no està tan estès.

El bricolatge ha fet mal en aquest aspecte?

Menys que en la resta d'Europa, on hi ha fabricants que canalitzen els seus productes tant cap al consumidor com el professional.

Acip va organitzar, una vegada més, el concurs d'instal·ladors de parquet de Construmat, i va aprofitar per insistir en la seguretat de l'instal·lador…

Cada vegada ens exigeixen més. El problema és que s'exigeix molt i es fan inspeccions en obra nova, però en obra residencial hi ha molt poc control. El que cal fer és formar a la gent perquè realment no es posi només els guants i el casc si fos necessari en una gran obra i per por de que venja una inspecció, sinó que realment els utilitzi en el dia a dia. Això és: usar les genolleres, les botes, la mascarilla, unes ulleres a l'hora de tallar.

No és que sigui un sector molt ruïnós quant a accidents, però sí que és cert que vas per obres i molta gent no està usant totes aquestes mesures.

Com està el consum avui?

Hi ha molt altibajo, hi ha molt nervi, molta empresa que està reduint plantilla i inversions, i creo realment que és el moment d'apostar. Això és com la borsa, no cal esperar al fet que hagi pujat per comprar. Quan el mercat ja està al punt més baix, és quan cal començar les inversions per després agafar la remuntada. I crec que el moment aquest està en arribar. No ha arribat encara però està en arribar.

Eleccions, punt d'inflexió?

Preveges quan pot ser?

És difícil, però jo vull pensar que quan passin les eleccions hi haurà un impuls per a dalt, guanyi el partit que guanyi. Però ara hi ha molta incertesa, hi ha moltes inversions que estan parades, o s'estan reduint… Crec que a la qual hi hagi un canvi o una renovació política, s'animarà una miqueta el consum.

Allò de tocar fons per després pujar…

El problema gros que anem a tenir és que hi ha moltes empreses que estan reduint tant la seva capacitat que, quan s'animi el consum, no van a poder assumir-ho.

Animaria llavors als empresaris —encara que sigui arriscat— al fet que no esperés a millors temps per invertir?

Miri, el treball del parquet és molt estacional. A l'estiu augmenta molt, i a l'hivern normalment afluixa. Jo preveig un últim trimestre que va a ser bastant dur per falta de treball, i potser succeeixi el mateix el primer trimestre de 2012. Fins i tot, a nivell de morositat pot haver-hi bastants novetats, perquè hi ha algunes empreses molt tocades. Però, a partir d'aquí, a mi m'agradaria pensar que 2012 va a ser un any molt millor que 2011, que va a ser semblat a 2010. Encara que hi haurà empreses, com deia, que no estaran preparades i unes altres que sí…

Bé, doncs acabem parlant una mica en positiu…

No gaire a curt termini, però en un termini d'un any, jo crec que tots estarem millor que ara. Amb la crisi hem acumulat un estoc enorme d'habitatges i aquest estoc ara s'està reduint, els pisos estan baixant de preu. A mesura que aquest estoc es vagi reduint i es torni a iniciar de nou la construcció d'habitatges i si el banc (vulgui Déu) obre una miqueta l'aixeta, jo crec que la demanda pujarà, i forta.

Potser en sis mesos, o un any, o un any i mitjà. Jo crec que passades les eleccions, alguna inversió d'aquestes que estan parades podria tornar a engegar-se. Hi haurà una recuperació de la demanda important. Recordo una conversa que vaig tenir amb el president de la Càmera de o de Barcelona. Deia que com la gent té memòria de curt jorno, si 2012 ho compares amb 2011, serà un al·licient que animi a el sector.

Empreses o entitats relacionades

Federación Española de Pavimentos de Madera

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Línea de aserrado para fabricacion de tablas de palets - Wood-Mizer TVS HD

    Línea de aserrado para fabricacion de tablas de palets - Wood-Mizer TVS HD

  • Lijadora para superfícies no planas - Format4 Finebrush

    Lijadora para superfícies no planas - Format4 Finebrush

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Madera

    04/09/2024

  • Newsletter Madera

    31/07/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis