Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La salud laboral y el medio ambiente, en el punto de mira del sector de la madera
Confemadera desenvolupa el projecte `Ecosalud Laboral dirigida als empresaris de la indústria de la fusta '

La salut laboral i el medi ambient, en el punt de mira del sector de la fusta

Redacció Interempreses27/01/2010

27 gener 2010

La Confederació Espanyola d'Empresaris de la Fusta ( Confemadera ) ha desenvolupat el projecte: 'Ecosalud laboral adreçada a empresaris de la Indústria de la Fusta' per tal de donar compliment als objectius continguts en l'Estratègia Espanyola de Seguretat en el Treball 2007 - 2010. El projecte ha estat finançat per la Fundació per a la Prevenció de Riscos Laborals i promocionat per l'Organisme Paritari Sectorial en matèria de prevenció de riscos laborals, constituït per Confemadera, Fecoma-CCOO. I MCA-UGT
Imagen

Entre els materials d'aquesta acció, dirigits als empresaris del sector, s'ha desenvolupat la 'Guia Informativa sobre el Reglament REACH', que pretén orientar sobre les obligacions legals del REACH (registre, avaluació, autorització i restricció de les substàncies i preparats químics ) per facilitar la seva adequada execució, per aconseguir una millora de la seguretat i salut dels treballadors, millora ambiental i augment de la competitivitat empresarial a través d'una apropiada fabricació i comercialització dels productes que faciliti la seva posterior utilització i manipulació en condicions segures.

Imagen

A més s'ha editat la guia 'Fitxes de dades de seguretat i etiquetatge dels productes químics segons el reglament REACH i reglament CLP (classificació, etiquetatge i envasament de substàncies i mescles)', amb l'objectiu d'oferir informació bàsica sobre les novetats legislatives aportades pel Reglament CE n º 1272/2008 sobre classificació, etiquetatge i envasament de substàncies i mescles a les principals eines de comunicació de perill.

D'altra banda s'ha publicat la guia 'Prevenció d'accidents en la manipulació de productes químics' amb la finalitat que les empreses implementin actuacions per evitar accidents i, a llarg termini, malalties professionals. Actuacions que s'han de sotmetre a un seguiment i millora contínua per integrar la seguretat dels treballadors, qualitat i protecció del medi ambient a través d'instruccions i procediments de treball adequats.

Imagen

Per ampliar la informació sobre el desenvolupament el projecte 'Ecosalud laboral dirigida als empresaris del la indústria de la fusta', el secretari general de Confemadera, Francesc de Paula Pons ha concedit a Interempreses Indústria de la Fusta la següent entrevista.

En l'actualitat, l'empresari de la fusta té suficient informació sobre els perills de les substàncies químiques en el seu dia a dia?

Els canals d'informació en matèria de prevenció de riscos laborals en el nostre sector són variats ja que la Confederació està compromesa amb la salut laboral en la indústria en totes les seves àrees, des de la seguretat en el treball, passant per l'ergonomia i psicosociologia i la higiene industrial. Totes les tasques que emprenem des de la Confederació persegueixen com a objectiu últim fomentar una autèntica cultura de la prevenció, i això només es pot assolir amb una estratègia de formació i informació que arribi a empresaris i treballadors.

No obstant això, no n'hi ha prou amb transmetre a les empreses informació teòrica, cal facilitar en la mesura del possible eines didàctiques pràctiques que facilitin l'aplicació de la legislació i les normatives que els siguin d'aplicació en cada cas. No oblidem que el sector de la fusta i el moble està constituït per una àmplia varietat d'empreses de diferent tipologia i amb característiques pròpies, des del serradora fins a la fabricació del moble.

En aquest sentit, s'havia detectat que el de les substàncies químiques era un camp on havíem de centrar-nos, atès que la seva ocupació és freqüent en molts dels processos productius dels subsectors de la fusta.

"En Confemadera hem de seguir apostant per desenvolupar un paper significatiu en el foment de la prevenció al voltant de tres eixos: formació, informació i conscienciació"

Actualment, l'empresari i el treballador del sector estan més conscienciats i interessats per la Prevenció de Riscos Laborals?

Sens dubte la Prevenció de Riscos Laborals ha fet un gir importantíssim. En matèria legislativa s'han regulat i es regulen cada vegada més aspectes relatius a la seguretat i la salut laboral, el que porta associats uns deures i obligacions que han de complir tant empresaris com treballadors. De les últimes dades de sinistralitat en el sector de la fusta i el moble podem deduir que sí s'estan posant mitjans perquè la gestió de la prevenció deixi de ser quelcom teòric i salti a un pla pràctic: segons l'informe elaborat en el marc del Observatori Industrial de la Fusta, constituït per Confemadera, els sindicats Fecoma-CCOO i MCA-UGT, la Federació d'Entitats d'Innovació i Tecnologia (FEDIT) i el Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç (MITYC), els accidents han experimentat una constant tendència a la baixa des de 2005:

Font 2005 2006 2007 2008
Nombre total d'accidents laborals MTIN 15.660 16.026 15.261 11.565
Accidents lleus MTIN 15.386 15.775 15.011 11.407
Accidents greus MTIN 260 237 242 152
Accidents mortals MTIN 14 14 8 6

Com respon el sector a iniciatives com aquesta?

En general aquesta i totes les iniciatives que duem a terme des Confemadera tenen una gran acollida. Aquest projecte i alguns altres com la 'Guia de Prevenció de Riscos Laborals en el Sector de la Fusta', la 'Guia per a l'Adaptació al RD 1215/97 al Sector de la Fusta', 'Condicions de l'espai de Treball en el Sector del Moble 'i' Millora de la prevenció del soroll en la indústria de la fusta i el moble ', a més de diversos materials audiovisuals: Prevemad i Fusta sense Riscos! han estat materials impulsats des de la Comissió de Salut Laboral del Conveni estatal de la fusta, integrada per Confemadera i les centrals sindicals més representatives en el nostre sector, Fecoma-CCOO i MCA-UGT. Es tracta per tant de projectes paritaris que confereixen rigor i que tenen un gran impacte entre empresaris, treballadors i altres agents relacionats amb la prevenció.

Què li falta a la indústria espanyola de la fusta pel que fa a prevenció de riscos laborals? (Interès, coneixement, conscienciació...)

En general en la indústria espanyola, no només en la fusta i el moble, cal seguir treballant a favor de la prevenció de riscos laborals. Falta molt per fer i no podem conformar-nos amb un descens de la sinistralitat, encara que sens dubte ens ajudi a seguir endavant. El nostre objectiu ha de ser minimitzar els riscos per eradicar els accidents laborals. Per això hem de seguir apostant per desenvolupar, com a patronal de la fusta i el moble, un paper significatiu en el foment de la prevenció al voltant de tres eixos: formació, informació i conscienciació.

Francesc de Paula Pons, secretari general de Confemadera
Francesc de Paula Pons, secretari general de Confemadera.

Empreses o entitats relacionades

Confemadera Hábitat - Confederación Española de Empresarios de La Madera

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Clavadora 2 en 1: estructural y conectores sobre madera - Paslode Combi Xi

    Clavadora 2 en 1: estructural y conectores sobre madera - Paslode Combi Xi

  • Homag España - 50 años

    Homag España - 50 años

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Madera

    02/10/2024

  • Newsletter Madera

    25/09/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis