Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a No hay madera española certificada en el mercado
Les indústries forestals reclamen tant a l'Administració com als propietaris que s'involucrin seriosament en aquesta certificació

No hi ha fusta espanyola certificada en el mercat

Font: Aspapel, ANFTA i Confemadera29/09/2009

29 setembre 2009

Les indústries pastero-paperera, del tauler i de la fusta i el moble, representades per Aspapel, ANFTA i Confemadera han subscrit un 'Manifest de Compromís ambiental amb la Certificació Forestal', fet públic durant la celebració del V Congrés Forestal Espanyol, celebrat a Àvila del 21 al 25 de setembre.

El manifest denuncia la manca de fusta espanyola certificada en el mercat i urgeix a l'Administració i als propietaris forestals a comprometre's seriosament en el procés de certificació, com ja ho han fet les indústries forestals.

Cal destacar que els consumidors demanen productes forestals certificats i la pròpia Administració contribueix a aquesta demanda a través de la seva política de compres públiques, però les indústries forestals espanyoles-que ja han realitzat un gran esforç per certificar les cadenes de custòdia en les seves fàbriques-no ara poden atendre aquesta creixent demanda social a causa de la falta de fusta espanyola certificada en el mercat. Per això, es veuen obligats a importar, amb el consegüent deteriorament de l'aprofitament forestal i de l'ocupació derivat del mateix a les muntanyes espanyols, a més del sobrecost i la pèrdua de competitivitat que suposa per a la indústria, especialment en una situació de greu crisi econòmica com l'actual.

La manca de fusta certificada obliga a importar gran quantitat d'ella...
La manca de fusta certificada obliga a importar gran quantitat d'ella, amb el sobrecost que això suposa i la falta de competitivitat de la indústria espanyola. Foto: Yali Shi.

Tot just un 7% de la superfície forestal espanyola està certificada

En el cas de la indústria de la pasta i el paper, el 100% de les cadenes de custòdia de les fàbriques pasta de papereres estan certificades almenys per un dels dos grans sistemes de Certificació Forestal que operen a Espanya (PEFC i FSC), però ara es troben amb que no hi ha fusta certificada espanyola en el mercat, de manera que només el 9% de la fusta espanyola que utilitzen està certificada. A Europa, però, el percentatge de fusta certificada que té actualment el sector-que sí que disposa de fusta certificada en els seus respectius mercats nacionals-és del 59%.

El cas de les indústries de la fusta i el moble, les indústries de fabricació de taulers tenen, per exemple, certificat per almenys un sistema de certificació el 100% de les cadenes de custòdia de les seves plantes de producció, i la resta de subsectors, (fabricants de parquet, importadors, xapes o mobiliari urbà i / o de jardí, per exemple, fent una menció especial al Aserrí, l'esforç per convertir-se en una baula de la cadena que permeti circular la fusta certificada cap a la segona transformació), posseeixen un elevat percentatge d'instal·lacions certificades. No obstant això, totes aquestes empreses que han adquirit un compromís mediambiental amb la muntanya, amb un gran esforç, veuen que els percentatges de fusta certificada que poden utilitzar són mínims, a causa d'aquest greu dèficit de fusta nacional certificada.

A Espanya, malgrat comptar amb els instruments-els propis sistemes de certificació-i amb una legislació que recomana la seva aplicació, el fet és que la certificació forestal no avança: amb prou feines un 7% de la superfície forestal espanyola està certificada i no tot correspon a muntanya productiu, mentre que per al conjunt d'Europa la ràtio se situa prop del 30%.

Per comunitats autònomes, la situació és molt diversa, i cal destacar el cas paradoxal de Galícia, d'on procedeix el 50% de la fusta que s'extreu a Espanya i on amb prou feines el 7% de la superfície arbrada està certificada.

Mentre tot just un 7% de la superfície forestal espanyola està certificada, al conjunt d'Europa la ràtio se situa prop del 30%. Foto: Amanda Toy...
Mentre tot just un 7% de la superfície forestal espanyola està certificada, al conjunt d'Europa la ràtio se situa prop del 30%. Foto: Amanda Toy.
Distribució per comunitats autònomes
Distribució per comunitats autònomes.

L'absència d'instruments de gestió àgils i eficaços és-segons Aspapel, ANFTA i Confemadera-l'escull fonamental que impedeix el desenvolupament de la certificació forestal a Espanya. La proporció de muntanyes amb instrument de gestió vigent és molt minsa-menys del 20% -, els instruments de gestió per a les propietats fragmentades són inadequats i confusos i els estàndards o indicadors amb els quals s'ha d'auditar la gestió forestal són de difícil aplicació .

Les indústries forestals proposen, per impulsar la certificació forestal, les següents mesures:

  • Que la propietat forestal i l'Administració preparin amb urgència plans de gestió per a les masses productives.
  • Que el sector forestal i l'Administració dissenyin plans simples de gestió adaptats a la realitat espanyola, amb moltes propietats molt fragmentades.
  • Que els sistemes de certificació s'ajustin dels estàndards per fer compatibles els aspectes ecològics amb els econòmics i els socials.
  • Que l'Administració arbitri ajuts públics per als propietaris disposats a implantar la certificació forestal.

Les indústries forestals reconeixen l'eficàcia i utilitat de la certificació forestal com a eina que millora i fomenta la gestió forestal, com a instrument de mercat, com a requisit en compres verdes i com a mesura col·laboradora contra la tala il legal, però sostenen que el certificat no tindrà èxit si l'actual compromís de la indústria no va acompanyat d'un compromís conjunt de la indústria, la propietat forestal i l'Administració.

Per a aquestes associacions...
Per a aquestes associacions, la manca d'instruments de gestió àgils i eficaços és el principal escull que impedeix el desenvolupament de la certificació forestal a Espanya. Foto: Patrick Bürglen.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Nacional de Fabricantes de Pasta, Papel y Cartón
Asociación Nacional de Fabricantes de Tableros
Confemadera Hábitat - Confederación Española de Empresarios de La Madera

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Clavadora 2 en 1: estructural y conectores sobre madera - Paslode Combi Xi

    Clavadora 2 en 1: estructural y conectores sobre madera - Paslode Combi Xi

  • Homag España - 50 años

    Homag España - 50 años

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Madera

    02/10/2024

  • Newsletter Madera

    25/09/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis