Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La madera, un material excelente para la construcción
Per què utilitzar fusta en la construcció?

La fusta, un material excel lent per a la construcció

Confemadera i 'Construir con Madera'23/04/2009
Podem afirmar, sense por d'equivocar-nos, que la fusta, element central de la nostra activitat, no només és part de la natura, sinó que la seva utilització és beneficiosa per a ella. A més de ser un material ecològic, reuneix una altra sèrie de propietats, com resistència, durabilitat, adaptabilitat, versatilitat, etc., Que la converteixen en un dels referents de l'hàbitat, la decoració, la construcció i els envasos i embalatges del segle XXI.
Manuel García Barbero, Consultor tècnic de Proholz, durant la seva intervenció en la jornada de Construmat sobre construcció amb fusta...
Manuel García Barbero, Consultor tècnic de Proholz, durant la seva intervenció en la jornada de Construmat sobre construcció amb fusta.

Algunes raons funcionals per a utilitzar fusta:

La fusta aporta confort

Les cases de fusta proporcionen una agradable sensació de confort als seus habitants i que aquest material:

- Manté l'equilibri higroscòpic amb el medi, prenent o cedint humitat. Per això, la presència de fusta en un habitatge regularitza la humitat del medi interior.

- Gràcies a la seva porositat i elasticitat, presenta una bona absorció de les ones acústiques, el que es tradueix en una reducció de la reverberació de les ones sonores i en una millora del confort acústic intern dels edificis.

- És un bon aïllant tèrmic, el que redueix el consum d'energia, en moderar les fluctuacions tèrmiques de l'interior.

Donant pas a la intervenció de Juan Ignacio Fernández Golfín Sec, coordinador del departament de productes forestals. CIFOR. Inia...
Donant pas a la intervenció de Juan Ignacio Fernández Golfín Sec, coordinador del departament de productes forestals. CIFOR. Inia.

Un estudi desenvolupat recentment per l'Institut de Biotecnologia de València (BV) centre concertat de la Universitat Politècnica de València (UPV), per al projecte 'Viure amb Fusta' ha tret a la llum nombroses evidències científiques que permet demostrar que la habitatges amb fusta en el seu interior i estructura contribueixen de manera eficaç a millorar la salut dels habitants a l'optimitzar les condicions de clima interior (regulació de clima interior (regulació de temperatura i humitat relativa), acústiques (en reduir les reverberacions) i fins psicològiques dels habitants (derivades de la sensació de contacte amb productes naturals, absorció de radiacions electromagnètiques, etc).

A Construmat diversos expositors van demostrar les qualitats de la fusta en la construcció
A Construmat diversos expositors van demostrar les qualitats de la fusta en la construcció.

La fusta és un material reciclable

Biodegradable, procedent de fonts de subministrament sostenibles, atractiu i tècnicament avançat.

Durabilitat

Amb un disseny i posada en obra correctes, les solucions constructives amb fusta poden arribar a ser molt durables. Aquest fet és fàcilment constatable a través de l'observació de les nombroses obra que, amb centenars d'anys d'antiguitat a l'esquena, han arribat fins als nostres dies en perfecte estat de conservació. D'altra banda, la fusta, és un material resistent a l'acció d'un gran nombre de compostos químics, presentant un millor comportament que el ferro i els acers normals a l'acció dels àcids i de les solucions de sals d'àcids. En aquests ambients, la fusta és un excel lent material constructiu ja que evita les sempre costoses laborals de manteniment. Aquest fet, per si sol, explica el notable increment del seu ús en piscines i poliesportius coberts, en recintes industrials (per exemple, magatzems de sal i altres productes químics gasosos) i fins a, més recentment, en recintes comercials.

Nombrosos beneficis per a les cases i els seus habitants
Nombrosos beneficis per a les cases i els seus habitants.
Tot i que la fusta és combustible i inflamable, té la virtut de posseir un comportament predictible al llarg del desenvolupament de l'incendi, ja que la pèrdua de secció es pot considerar constant en el temps

Noble comportament davant del foc

Tot i que la fusta és un material combustible i inflamable, té la virtut de posseir un comportament predictible al llarg del desenvolupament de l'incendi, ja que la pèrdua de secció es pot considerar constant en el temps. Quan la fusta o qualsevol material derivat d'ella es troben sotmesos a un incendi generalitzat, la superfície exposada al mateix s'inflama creant ràpidament una capa carbonitzada aïllant que incrementa la seva protecció natural (el carbó vegetal és un gran aïllant tèrmic). Com que la fusta un mal conductor de la calor, la transmissió cap a l'interior de les altes temperatures és molt baixa, pel que es pot considerar que la fusta que no ha estat carbonitzada manté les seves característiques resistents en condicions normals, pesa a l'actuació d'incendi. Aquest comportament és la base d'una notable resistència estructural al foc.

És un material lleuger amb una relació elevada entre resistència i pes. Aquesta reacció, en tracció i compressió paral·lela a les fibres, és similar a la de l'acer però superior, en el cas de tracció, a la del formigó

La fusta aporta resistència

És un material lleuger amb una relació elevada entre resistència i pes. Aquesta reacció, en tracció i compressió paral·lela a les fibres, és similar a la de l'acer però superior, en el cas de tracció, a la del formigó. D'altra banda, presenta alta resistència a la tracció i la compressió paral·leles, així com una elevada capacitat per absorbir energia, el que fa que les estructures de fusta suportin eficaçment els sismes i les càrregues d'impacte.

La fusta té un notable comportament davant del foc
La fusta té un notable comportament davant del foc.
Per la seva lleugeresa i fàcil ajustament d'obra, les estructures de fusta permeten disminuir els temps de muntatge amb respecte a altres materials

La fusta aporta avantatges constructives:

- Adaptabilitat. S'adapta a pràcticament qualsevol estil, permetent i fomentant l'originalitat dels dissenys. Permet salvar grans llums, l'obertura de grans buits, l'adaptació a l'entorn i una enorme varietat de textures, formes i colors. La possibilitat de triar, com acabat exterior, entre diversos tipus de taulers i fustes tractades multiplica les seves possibilitats.

- Temps de muntatge. Per la seva lleugeresa i fàcil ajustament d'obra, les estructures de fusta permeten disminuir els temps de muntatge amb respecte a altres materials. L'ús d'elements estructurals normalitzats ia la prefabricació a taller permeten disminuir dràsticament els temps d'execució de l'obra. A més l'ús de sistemes constructius amb fusta propicia la construcció seca, la qual cosa redueix els problemes associats a la presència d'aigua i els temps d'execució.

Construmat 2009 va ser el marc de presentació de la 'Guia de la fusta'
Construmat 2009 va ser el marc de presentació de la 'Guia de la fusta'.

Versatilitat

L'adaptabilitat i versatilitat de la fusta com a matèria primera, i també dels seus productes, fan d'ella un material idoni per als nous dissenys i necessitats de l'hàbitat actual.

Aquest text està extret del dossier, presentat a Construmat, de Confemadera i 'Construir con Madera' en què també s'inclouen aspectes econòmico-socials i ambientals que recollirem en un altre article.

Empreses o entitats relacionades

Confemadera Hábitat - Confederación Española de Empresarios de La Madera

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Línea de aserrado para fabricacion de tablas de palets - Wood-Mizer TVS HD

    Línea de aserrado para fabricacion de tablas de palets - Wood-Mizer TVS HD

  • Lijadora para superfícies no planas - Format4 Finebrush

    Lijadora para superfícies no planas - Format4 Finebrush

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Madera

    04/09/2024

  • Newsletter Madera

    31/07/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis