Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a La madera de tulipwood hace posible la construcción del pabellón ‘Sclera’ presentado en el Festival de Diseño de Londres
David Adjaye i la AHEC promouen l'ús de tulipwood per al seu ús en exteriors

La fusta de tulipwood fa possible la construcció del pavelló 'Sclera' presentat al Festival de Disseny de Londres

Redacció Interempresas27/10/2008
Amb motiu de l'edició de setembre 2008 del Festival de Disseny de Londres, David Adjaye, un dels arquitectes més destacats i innovadors del Regne Unit, ha dissenyat 'Sclera', un pavelló exterior de fusta de forma elíptica i amb unes dimensions de 12 x 8 metres. Situat a prop del Tàmesi, 'Sclera' ha estat obert al públic des del 13 de setembre fins al 12 d'octubre.

El pavelló 'Sclera' està construït íntegrament amb fusta de tulipwood nord-americà, una de les frondoses nord-americanes de major altura i més abundant a la zona est dels Estats Units. Gràcies a la gestió sostenible dels recursos forestals nord-americans, el seu volum en creixement sempre supera el volum enderrocat en els aprofitaments forestals. Amb un 'pedigrí' que inclou el seu ús per cartel de xemeneia i motllures en el Palau de Buckingham, actualment s'utilitza fonamentalment per a la indústria de la fabricació de mobles, per a aplicacions de fusteria interior i per a la fabricació d'armaris de cuina i per a portes .

El pavelló 'Sclera' està construït íntegrament amb fusta de tulipwood nord-americà, una de les frondoses nord-americanes de major altura i més abundant a la zona est dels Estats Units
David Adjaye en el seu pavelló 'Sclera' presentat al Festival de Disseny de Londres
David Adjaye en el seu pavelló 'Sclera' presentat al Festival de Disseny de Londres.

David Adjaye es va sentir fascinat pel color clar de la fusta de tulipwood. També li va atreure la seva disponibilitat i, tenint en compte que s'utilitza fonamentalment per a aplicacions interiors, va mostrar un gran interès per treballar amb l'American Hardwood Export Council (AHEC) amb la finalitat d'estendre el seu ús a aplicacions exteriors mitjançant un projecte totalment innovador. Aquesta valenta decisió ha pogut molt bé marcar el començament d'una nova etapa per al tulipwood nord-americà com un nou i interessant material per a aplicacions exteriors com ara, revestiments arquitectònics. Com a resultat del projecte 'Sclera', AHEC ha treballat estretament amb osmos, una empresa especialitzada en el tractament de la fusta, per tal de desenvolupar programes comercials per al tractament del tulipwood.

Per David Adjaye, a més de la definició anatòmica del terme (membrana blanquinosa que cobreix l'ull, amb una obertura anterior que encastar la còrnia), el nom 'Sclera' (escleròtica en anglès) fa lusió a un "espai des del meu punt de vista ". Així doncs, no resulta sorprenent la rellevància i abundant presència d'àrees obertes en el disseny del pavelló, la sensació d'amplitud i llibertat es veuen potenciades per la lleugeresa i la transparència de la construcció en fusta.

L'entrada lateral d'aquest pavelló líptic de fusta condueix a la primera de les dues cambres circulars. La segona cambra, de majors dimensions, crea una forta sensació d'espai. Tot l'interior ofereix al visitant una experiència d'espacialitat transmesa mitjançant la forma líptica de la paret i el terra i les suaus corbes del sostre tridimensional. La claredat de la fusta i les formes i espais dissenyats per l'arquitecte proporcionen una intensa experiència sensorial a mesura que el visitant de desplaça a través del pavelló.

Elements serrats cargolats cobreixen la totalitat de la superfície del sòl del pavelló (12 metres x 90 centímetres). 370 pals, de diferents seccions i de fins a 4,50 metres de longitud, suporten el revestiment vertical de la lipse. Sobre aquests pals se situen 68 biguetes de sostre, cadascuna d'elles amb una secció de 6 x 24 centímetres. 910 taulers, de longituds aparentment aleatòries, pengen del sostre creant una forma ondulant i, sent els responsables, juntament amb les biguetes del sostre a les quals estan discretament fixats, l'efecte tridimensional.

La càmera més gran constitueix el centre del pavelló. Presenta una obertura en la paret que ofereix una vista 'emmarcada' de l'exterior lliure d'obstacles. Aquesta perspectiva explica la segona interpretació de 'Sclera' com el terme utilitzat per designar la 'membrana amb una obertura anterior que encastar a la còrnia'.

Si bé podria semblar un disseny senzill, tant la construcció del pavelló a base d'elements de dimensions exactes com el seu muntatge van requerir un gran mestratge. Tot i que el tulipwood nord-americà és una espècie estable, totes les seccions, excepte en els elements del paviment, s'han fabricat amb dues taules serrades enganxades de cara (Duo-Balkan). S'ha utilitzat un adhesiu de resorcina ja que ofereix millors encolats que altres adhesius i una bona resistència a la intempèrie.

Per aconseguir una eficaç protecció contra els agents meteorològics, es va procedir a ruixar els components de fusta amb una primera imprimació de Primer GN. Les superfícies es van tractar a continuació, en un tanc d'immersió, amb un oli d'imprimació fabricat per osmos. En el cas dels elements de major mida, l'aplicació es va efectuar amb un pinzell.

Per al muntatge es van col·locar sobre la base horitzontal del carrer, nou suports a terra i el sòl elevat de fusta. A continuació, es va procedir a aixecar els 370 pals, fixats a la base mitjançant passadors, juntament amb l'element del sostre. Un total de cinc sistemes d'arriostrament s'encarreguen d'absorbir les càrregues laterals de les forces horitzontals.

Construcció del pavelló
Construcció del pavelló.
Per a la construcció de 'Sclera' a Londres es van necessitar uns 50 metres cúbics de fusta de tulipwood nord-americà, subministrada per l'American Hardwood Export Council, amb un pes de 25 tones

Hess Wohnwerk també prefabricats el sostre a partir de nou elements essencials. Com que els 910 taulers suspesos del disseny espacial interior formaven part dels elements prefabricats, el seu posicionament havia d'efectuar amb gran exactitud. La seva fixació havia de ser segura i permanent. Es va utilitzar una unitat control numèric especial per marcar automàticament i amb un alt grau de precisió les posicions en les que finalment es empernarían els taulers suspesos.

Per a la construcció de 'Sclera' a Londres es van necessitar uns 50 metres cúbics de fusta de tulipwood nord-americà, subministrada per l'American Hardwood Export Council, amb un pes de 25 tones.

Des del 13 de setembre fins al 12 d'octubre, aquest impressionant pavelló 'ocular' fabricat en tulipwood nord-americà, resultat d'una col·laboració única entre David Adjaye i l'American Hardwood Export Council, amb la seva il luminació interior, s'ha exposat al Festival de Disseny de Londres.

Sostre del pavelló 'Sclera'
Sostre del pavelló 'Sclera'.

El tulipwood és una espècie inusual. Inusual perquè és una fusta nativa d'Amèrica del Nord, on està àmpliament distribuïda, encara que va desaparèixer d'Europa durant l'última glaciació, tal com evidencien les troballes de pol len fossilitzat. En ser un dels productors de llavors més prolífics d'entre totes les espècies de frondoses, el nivell de sostenibilitat del tulipwood no és inferior al de cap altra espècie dels Estats Units. No és estrany trobar-se amb produccions de llavors de 741.000-1.482.000 per arbre o de 300.000 a 600.000 per acre. Com a resultat d'això, les existències en peu d'aquesta espècie han experimentat un increment continu des de 1963, any en què van començar a efectuar mesuraments d'acord amb el que exigeix la legislació federal dels Estats Units.

El tulipwood ('Liriodendron tulipifera' de la família de les magnoliáceas) rep diverses denominacions confuses. Denominat normalment Álamo Groc o Álamo Tulipa als Estats Units, a nivell internacional l'hi coneix com tulipwood per tal de diferenciar de les espècies del gènere Populus com, per exemple, el Álamo Europeu o el trèmol, que són molt menys dures. Es tracta de la tercera espècie més abundant dels Estats Units, on representa el 9 per cent de la producció de fusta de frondoses, després de les espècies de roure.

El tulipwood ofereix grans avantatges quan els aspectes que prevalen són la resistència, lleugeresa, treballabilitat mecànica i grans longituds de fusta totalment lliure de nusos. Una altra important avantatge d'aquesta fusta rau en la seva capacitat per acceptar tractaments per a l'ús en exteriors.

'Sclera' ha estat obert al públic durant el festival
'Sclera' ha estat obert al públic durant el festival.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Línea de aserrado para fabricacion de tablas de palets - Wood-Mizer TVS HD

    Línea de aserrado para fabricacion de tablas de palets - Wood-Mizer TVS HD

  • Lijadora para superfícies no planas - Format4 Finebrush

    Lijadora para superfícies no planas - Format4 Finebrush

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Madera

    04/09/2024

  • Newsletter Madera

    31/07/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis