Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los bosques con mayor diversidad de árboles producen más madera

Els boscos amb major diversitat d'arbres produeixen més fusta

22/02/2013

22 de febrer de 2013

Els boscos amb major varietat d'espècies d'arbres produeixen de mitjana un 24% més de fusta que aquells que presenten un sol tipus d'arbre. És una de les conclusions a les quals ha arribat un estudi liderat pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) en el qual s'han analitzat més de 55.000 parcel·les en 11 tipus de boscos diferents a Espanya, França, Països Baixos, Suïssa i Suècia. Els resultats han estat publicats en la revista Plos One. Les dades recopilades en aquest treball mostren un augment en la producció de fusta conforme incrementa la riquesa d'espècies arbòries en gairebé tots els tipus de boscos estudiats. A més, aquesta relació es manté quan també es tenen en compte les diferències climàtiques entre parcel·les. Es tracta de la primera anàlisi empírica que tracta de descobrir l'existència d'una relació positiva entre riquesa d'espècies arbòries i producció de fusta per a tot un continent.

Foto: Ángela Ribas
Foto: Ángela Ribas.
“Molts dels boscos europeus tenen una estructura d'edat desigual, han estat històricament molt manejats, són joves i l'àrea basal per individu no ha aconseguit encara el seu màxim. Per tant, un major nombre d'espècies arbòries, amb arrels a diferents profunditats i múltiples capes de fullatge, podria comportar un augment en l'eficiència per l'ús dels recursos en d'ecosistema”, explica la investigadora del CSIC Montserrat Vilà, de l'Estació Biològica de Doñana.

Altra de les causes probables d'aquest fenomen, afegeix l'estudi, és que en les parcel·les més riques en espècies sol predominar almenys una espècie arbòria molt eficient en l'ús dels recursos, que és la responsable de la major part de la productivitat del bosc. Tots dos mecanismes podrien actuar simultàniament, així com alternar-se al llarg del temps, amb transicions de diverses dècades de durada.

Absorció de carboni

Els boscos tenen una gran capacitat per absorbir el carboni atmosfèric i són considerats el major embornal terrestre d'aquest element. La producció de fusta és un dels principals agents de l'absorció de carboni. Els resultats de l'estudi suggereixen que la preservació dels boscos amb alta diversitat d'espècies arbòries podria augmentar aquest fenomen. “La importància de la biodiversitat, encara que poc considerada fins ara, hauria de ser incorporada en tot tipus de pla de gestió i de política forestal”, afegeix la investigadora del CSIC. Aquest treball s'engloba dins del projecte europeu Biodiversitat i canvi climàtic: una anàlisi de risc (Baccara).

Empreses o entitats relacionades

Consejo Superior de Investigaciones Científicas

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Clavadora 2 en 1: estructural y conectores sobre madera - Paslode Combi Xi

    Clavadora 2 en 1: estructural y conectores sobre madera - Paslode Combi Xi

  • Homag España - 50 años

    Homag España - 50 años

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Madera

    02/10/2024

  • Newsletter Madera

    25/09/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis