Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Riesgos ergonómicos en el sector de la madera y el mueble
Article publicat en la ‘Revesteixi Biomecànica’ nº 59 (gener 2013), editada per l'Institut de Biomecànica de València

Riscos ergonòmics en el sector de la fusta i el moble

Purificació Castelló Mercé, Alicia Piedrabuena Cuesta, Pablo Pagán Castany, Alberto Ferreras Remesal, Institut de Biomecànica de València (IBV); Alfonso Oltra Pastor, Grup de Tecnologia Sanitària de l'IBV, Ciber de Bioingeniería, Biomaterials i Nanomedicina (Ciber-BBN); Beatriz del Castillo Parra, Miriam Pinto Lomeña i Pablo Cubillo Manzanero, Confemadera; Mª Jesús Mora Paniagua, Ana Isabel Simancas Benito, Santiago Cubero Llastra, Fecoma – CC OO; i Secretaria de Salut i Medi ambient de MCA-UGT21/02/2013
La Confederació Espanyola d'Empresaris de la Fusta (Confemadera), la Federació Estatal de la Construcció, Fusta i Afins de Comissions Obreres (Fecoma – CC OO), i Metall, Construcció i Afins, Federació d'Indústria (MCA-UGT), en col·laboració amb l'Institut de Biomecànica (IBV), han realitzat un projecte que ha permès l'adaptació d'una metodologia senzilla per a l'avaluació dels riscos ergonòmics en pimes del sector de la Fusta i el Moble. Fruit d'aquest projecte s'ha publicat la ‘Guia per a l'avaluació de riscos ergonòmics en pimes del sector de la fusta i el moble. Metodologia QEC’.

Un aspecte preocupant, des del punt de vista de l'ergonomia aplicada a l'àmbit laboral, és l'increment percentual dels accidents de treball per sobreesfuerzo enfront de la resta d'accidents. De l'anàlisi de les dades de sinistralitat es desprèn que, en el sector de la fusta i el moble, han sofert un increment percentual pel que fa al total d'accidents de treball en els últims anys, sent, a més, la categoria més important d'accidents. Els accidents per sobreesfuerzo físic suposen el 35,6%, estant aquests directament relacionats amb els factors de risc ergonòmic com la manipulació manual de càrregues, l'adopció de postures de treball inadequades, l'elevada repetitividad de moviments, etc.

El sector de la fusta i el moble és un sector que es compon fonamentalment de pimes. En aquest tipus d'empreses, l'empresari pot assumir l'activitat preventiva, amb serioses dificultats per usar les metodologies disponibles per a l'avaluació de riscos ergonòmics, per falta de recursos, de formació, de personal, de temps, etc.

Aquest context evidencia la necessitat de crear eines senzilles i ràpides que permetin als empresaris, tècnics i treballadors del sector, identificar les situacions de risc existents en les seves empreses i llocs de treball.

L'objectiu principal d'aquest projecte ha estat el desenvolupament d'una eina senzilla per a l'assistència tècnica i l'assessorament en l'avaluació de riscos ergonòmics per a empreses del sector de la fusta i el moble. La metodologia d'avaluació que es recull en la guia, està orientada a la resolució de problemes ergonòmics mitjançant la identificació dels factors de risc que poden ser causa del desenvolupament de lesions musculoesqueléticas.

Desenvolupament

A fi d'aconseguir els objectius del projecte s'ha seguit un pla de treball estructurat en una sèrie de fases que ens han permès la consecució dels resultats que aquí es presenten (figura 1).

Figura 1: Fases de desenvolupament del projecte
Figura 1: Fases de desenvolupament del projecte.

Les eines i tècniques empleades (revisió bibliogràfica, preparació de materials formatius, elaboració de qüestionaris, estudi de camp, enquestes d'usabilidad, etc.) han facilitat entre altres aspectes:

  • El coneixement més profund del sector i la seva problemàtica ergonòmica.
  • La posada a punt i validació de la metodologia QEC en micropymes del sector de la fusta i el moble.
  • La valoració de la metodologia per part de les empreses.
  • L'elaboració d'una guia destinada a les empreses del sector.

Resultats

Com a principal resultat del projecte s'ha elaborat la ‘Guia per a l'avaluació de riscos ergonòmics en pimes del sector de la fusta i el moble. Metodologia QEC’.

Per facilitar la lectura i trobar la informació de manera ràpida i senzilla, la guia s'ha estructurat en els següents apartats:

  • El sector de la fusta i el moble. Inclou dades generals i característiques del sector i dels llocs de treball.
  • Informació prèvia. En aquest apartat es recullen els coneixements bàsics per posteriorment abordar l'avaluació ergonòmica dels llocs de treball.
  • QEC (Quick Exposure Check). Aquest apartat descriu detalladament la metodologia QEC.
Figura 2: Aspectes importants de la Metodologia QEC
Figura 2: Aspectes importants de la Metodologia QEC.
  • QEC en el sector de la fusta i el moble. Inclou un exemple d'aplicació de la metodologia QEC a un lloc de treball del sector, així com una anàlisi de les dades obtingudes en l'estudi de camp i validació de la metodologia en les empreses.
  • Recomanacions generals i bones pràctiques. En aquest apartat es proporcionen recomanacions generals per a les condicions de treball més comuns que poden generar riscos ergonòmics.
  • Recomanacions per a tasques concretes. En aquest apartat s'ofereixen recomanacions ergonòmiques per a alguns dels llocs de treball seleccionats i analitzats durant l'estudi: planejadora, escuadradora, moldurera, serra de cinta i tupí (figura 3).
Imagen
Imagen
Figura 3:Imatges de llocs de treball visitats
Figura 3:Imatges de llocs de treball visitats.

Conclusions

L'estudi realitzat posa a la disposició de tots els agents responsables de la prevenció de riscos en les empreses una guia que inclou una eina senzilla i ràpida per a l'avaluació de riscos ergonòmics, amb l'objectiu de donar resposta a dues dels principals problemes existents en el sector: la importància dels riscos ergonòmics per sobreesfuerzos i l'hándicap de les pimes i micropymes en el seu tractament.

Per a això, mitjançant un estudi de camp, s'ha validat l'aplicabilitat de la metodologia QEC (Quick Exposure Check) en pimes i micropymes del sector de la fusta i el moble, la qual cosa ha permès:

  • Definir el procediment a seguir per a la correcta aplicació de la metodologia QEC en el sector.
  • Adaptar el qüestionari d'avaluació establint, per algunes de les preguntes plantejades, aclariments que millorin la seva comprensió i facilitin l'avaluació.
  • Confeccionar els continguts adequats que han d'incloure els materials d'assessorament dirigits a les empreses del sector.
  • Dotar els continguts d'exemples reals i específics del sector on les empreses vegin reflectida la seva problemàtica en matèria d'ergonomia.
  • Comprovar la utilitat d'aquesta eina preventiva senzilla i ràpida per a les empreses.
  • Tot això amb l'objectiu principal de millorar les condicions ergonòmiques laborals dels treballadors en el sector i millorar la seva qualitat de vida mitjançant la prevenció de lesions i accidents per sobreesfuerzo físic.

La guia pot consultar-se i descarregar-se des de la següent adreça web: http://laboral.ibv.org/guia_qec.

Agraïments

Expressem el nostre agraïment a totes les empreses que han col·laborat en el projecte, facilitant informació i brindant-nos l'accés a les seves instal·lacions durant l'estudi de camp: Baranes Escalfusta, S.L., Confort 2000, S. a., Fustería Mes del Jutge, S.L., Hegoval, S.L., Fustes García Gns., S.L., i Motllures López, S. a. Així mateix, donem les gràcies per la seva col·laboració a la mútua d'accidents de treball i malalties professionals Unió de Mútues.

El projecte ha estat desenvolupat amb el finançament de la Fundació per a la Prevenció de Riscos Laborals (Convocatòria d'assignació de recursos de l'exercici 2010). Projecte IS-0081/2010 ‘Assessorament a pimes del sector de la fusta i el moble en l'aplicació de metodologies per a la prevenció ergonòmica’.

Empreses o entitats relacionades

Confemadera Hábitat - Confederación Española de Empresarios de La Madera
Instituto de Biomecánica de Valencia

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Clavadora 2 en 1: estructural y conectores sobre madera - Paslode Combi Xi

    Clavadora 2 en 1: estructural y conectores sobre madera - Paslode Combi Xi

  • Homag España - 50 años

    Homag España - 50 años

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Madera

    02/10/2024

  • Newsletter Madera

    25/09/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis