Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Raúl Calleja, director de Matelec
“Volem reinventar Matelec per convertir-la en una fira a mesura per a expositors i visitants”

Entrevista a Raúl Calleja, director de Matelec

David Muñoz20/07/2012
Del 23 al 26 d'octubre de 2012, Fira de Madrid (Ifema) acull el Saló Internacional de Solucions per a la Indústria Elèctrica i Electrònica – Matelec, que en aquesta edició presenta una imatge i una estructura completament renovades per adaptar-se a les noves necessitats del mercat. Matelec 2012 obrirà les seves portes amb el principal objectiu de mostrar-se com una òptima eina comercial que contribueixi a la dinamització del sector.

Com es presenta la propera edició de Matelec? Quins seran els principals atractius del certamen d'aquest any?

Matelec 2012 serà una fira única per la seva temàtica i contingut expositiu. Serà una edició centrada a buscar i ajudar a les empreses en tot el relacionat amb l'eficiència energètica quant a rehabilitació i reforma es refereix. Matelec és un esdeveniment sectorial que només tenim l'oportunitat de gaudir cada dos anys. Per això, hem d'aprofitar-ho per poder aportar al sector dinamisme i oportunitats comercials allà on les hi hagi.

Raúl Calleja, director de Matelec
Raúl Calleja, director de Matelec.

Matelec 2012 és una oportunitat amb forma d'eina comercial que pot ajudar a moltes empreses participants a complir els seus objectius de negoci particulars, en un context en el qual la tornada d'inversió és absolutament necessari i requerit, i en un any molt difícil. Es tracta de buscar eines eficaces amb les quals, en molt poc temps, es pugui oferir a molts clients els productes i serveis propis.

Per convertir-la en una eina comercial fa falta, en primer lloc, transformar el seu contingut i els objectius dels seus participants en objectius comercials, convertir els quatre dies de fira en 365 dies d'oportunitats comercials. Tenim com a repte adaptar l'eina comercial que, encara en època de crisi, tants èxits ha donat a empreses en altres fires que manegem en el grup (com Fruit Attraction i Motortec Automechanika Ibèrica), a Matelec, als seus sectors i a les seves empreses.

No busquem un objectiu de superfície expositiva, no és quantitatiu; busquem un objectiu qualitatiu. La fira ha de funcionar comercialment per a les empreses que estiguin, estigui qui estigui. Creguem esdeveniments comercials a mesura per a cada empresa, dins del marc de Matelec.

Des de l'organització s'assenyala que “Matelec s'està reinventant”. En quin sentit? Quins canvis van a apreciar els assistents?

El renovat Saló Internacional de Solucions per a la Indústria Elèctrica i Electrònica, Matelec 2012, s'ha reinventat amb un sol objectiu: ser una eina comercial integral a mesura de cada empresa participant dels sectors elèctric, electrònic i de telecomunicacions; un nou concepte firal que funciona.

Hem canviat la seva imatge i la seva estructura perquè sigui reflex de la realitat sectorial, que va donant pas a una oferta de solucions completes i no ja tant de productes aïllats. Es tracta de reinventar Matelec per convertir-la en una ‘fira a mesura’ per a expositors i visitants. La idea és que els professionals vegin a Matelec com una eina generadora d'oportunitats de negoci, a través d'una major especialització del seu contingut.

Les quatre grans línies estratègiques de treball són el posicionament purament comercial i rendible del certamen, l'àmbit geogràfic internacional d'actuació (amb un programa de més de 650 convidats internacionals clients dels propis expositors amb potencial de compra, i més de 3.500 nits d'hotel gratuïtes a la disposició dels expositors de la fira per als seus clients, i rutes d'autobusos gratuïtes des de tota Espanya per acudir a la fira), l'ampliació del perfil del visitant de la fira (prescripció) i noves àrees de negoci (rehabilitació, sector terciari, hostaleria, comerç, arquitectures, administradors de finques, obra pública…), la potenciació i major identitat de cadascun dels sectors presents, i la reinversió de tots els recursos de la fira en cada expositor perquè compleixi els seus objectius.

L'organització de Matelec 2012 treballa a construir una fira a mesura de les necessitats de cada empresa participant
L'organització de Matelec 2012 treballa a construir una fira a mesura de les necessitats de cada empresa participant.

Això s'aconsegueix orientant a tot el conjunt cap a la mateixa adreça, definint clarament el full de ruta per construir una eina comercial, i reinvirtiendo tots els recursos de Matelec a garantir la tornada de la inversió de cada empresa participant. Per a això, és necessari un vot de confiança per part de les empreses i del sector, buscant la unió sectorial a través del treball, esforç, contingut, creativitat i fermesa.

Volem construir una fira a mesura de les necessitats de cada empresa participant i invertir en totes i cadascuna d'aquestes per garantir la consecució de resultats, convertint així a Matelec a la gran festa del sector.

En resum, Matelec 2012 s'ha marcat l'ambiciós objectiu de transformar-se en una potent eina comercial que ofereix solucions i enforteix el sector.

Quines mesures estan prenent per potenciar el contingut expositiu de Matelec? Busquen una major especialització o més diversificació?

Creiem que la nova estructura de Matelec respon a una cuidada i estudiada sectorización, adaptada a les necessitats del sector i que ajudarà i facilitarà als visitants la consecució de les seves expectatives sobre l'oferta expositiva presentada, amb esdeveniments a mesura de cada sector.

Matelec és una marca paraigua dins de la qual hi ha cinc grans fires complementàries i sinèrgiques: Tecnologia de la Instal·lació Elèctrica, Energia Elèctrica, Lightec: Solucions d'Il·luminació i Enllumenat, Integradors de Sistemes de Telecomunicacions i Llar Digital, i Building Automation-Electrònica-Control Industrial.

Anem a especialitzar molt més cada sector, perquè tingui major profunditat i contingut específic. Cada sector ha d'aprofitar el seu esdeveniment al màxim, i la suma del tot especialitzat té major capacitat d'atracció que les parts independents. Lògicament, les tendències del mercat són les que necessàriament van definint rumbs. La integració és una realitat del mercat, i l'oferta unida permetrà ajudar als empresaris a tenir un nombre major de solucions per al seu treball.

Els responsables de les empreses demanden un Matelec on, més enllà de la mera exhibició dels seus productes en un espai determinat, puguin obtenir resultats quantificables que amortitzin la seva inversió; més si cap en els difícils temps que corren. Aquesta és l'essència de la nova orientació del Saló Internacional de Solucions per a la Indústria Elèctrica i Electrònica, Matelec 2012. Volem transformar la fira en una eficaç eina comercial que ajudi a aconseguir els seus objectius a moltes de les empreses participants.

“Matelec 2012 s'ha marcat l'ambiciós objectiu de transformar-se en una potent eina comercial que ofereix solucions i enforteix el sector”

També anuncien un nou perfil professional, amb una major presència de visitants internacionals. Van a seguir, en aquest sentit, la mateixa línia empresa en la I Setmana Internacional de la Construcció?

En el que afecta a la internacionalització de Matelec, com avançava prèviament, contemplem un ambiciós programa de més de 450 compradors internacionals convidats amb viatge i allotjament pagat, amb un alt perfil decisor, i tematizando els dies de fira per mercats, amb xerrades sobre com exportar i amb rondes de negocis amb agendes tancades: primer i segon dia de fira amb els mercats del nord d'Àfrica i Orienti proper, dijous de fira amb països d'Europa de l'Est i últim dia amb compradors llatinoamericans.

També treballem en altres línies d'esdeveniments per atreure a enginyeries, i grans projectes internacionals. En aquesta línia, comptarem amb la nova zona expositiva ‘Spain Xport Technology’ un espai de la fira on podran exposar aquelles empreses espanyoles i desenvolupadors de tecnologia amb potencial exportador.

Matelec 2012 ha de ser una fira internacional que se celebra a Madrid, i que genera oportunitats comercials internacionals en l'àmbit geogràfic natural de negoci, i exportacions i importacions.

Les fires busquen oferir un valor afegit als assistents a través de jornades tècniques i esdeveniments complementaris a l'exposició. Podria indicar-nos alguns de trobades que ja tinguin tancats?

Hem engegat un complet programa d'esdeveniments i jornades a fi d'atreure als decisores dels àmbits de negoci per participar i gaudir comercialment de la part expositiva.

Per nomenar activitats que ja estan organitzades, podem citar l'I Congrés de Smart Grids, l'II Congrés d'Eficiència Energètica de la Comunitat de Madrid, el primer Fòrum sobre Solucions d'Eficiència Energètica SEE4 (un espai de conferències i debats oberts, a peu de fira, i amb continguts específics per a perfils diferents de demanda/client final), el Fòrum de Productivitat Industrial, l'IV Congrés KNX, l'IX Congrés Nacional d'empreses Instal·ladores i Integradores de Telecomunicació, la primera edició dels Premis Matelec a la Innovació i l'Eficiència Energètica i, per descomptat, la gran Setmana de l'Eficiència Energètica.

Quines associacions professionals han donat el seu respatller a Matelec? Quina importància tenen aquestes en l'organització del certamen?

Valorem enormement la col·laboració i participació de tots els col·lectius professionals que, a través de les seves respectives federacions i associacions, contribueixen de forma activa a enriquir els continguts de Matelec.

L'Associació de Fabricants de Material Elèctric (Afme), la Federació Nacional d'Empresaris d'Instal·lacions Elèctriques i Telecomunicacions d'Espanya (Fenie), l'Associació de Distribuïdors de Material Elèctric (Adime), l'Associació Espanyola de Fabricants d'Il·luminació (Anfalum), l'Associació Espanyola de Domòtica (Cedom), la Federació Nacional d'Instal·ladors de Telecomunicacions (Fenitel) i l'Associació Madrilenya d'Industrials Instal·ladors de Telecomunicació (Amiitel), l'Associació Nacional d'empreses de Serveis Energètics (Anese), l'Associació KNX Espanya, la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (Femp), l'Institut Tecnològic Hoteler (ITH), l'Associació Nacional d'empreses de Rehabilitació i Reforma (Anerr), són algunes de les organitzacions empresarials amb les quals Matelec ha coordinat la celebració de diverses trobades en el marc de la fira.

Moltes solucions destinades a millorar l'eficiència energètica dels edificis, tindran una presència física i destacada en Matelec 2012...
Moltes solucions destinades a millorar l'eficiència energètica dels edificis, tindran una presència física i destacada en Matelec 2012.

Les solucions d'il·luminació i enllumenat tenen un pes específic en la fira a través de Lightec. Què podrà trobar el professional en aquest saló?

Lightec: Solucions d'Il·luminació i Enllumenat és una fira en si mateixa. A més de convertir-se en un espai amb protagonisme i identitat pròpia i addicionalment a les seves propostes expositives, Lightec comptarà amb una sèrie d'esdeveniments, accions formatives, rondes de negocis, etc., adaptades i que donin resposta a les noves necessitats i transformació que està experimentant el sector d'il·luminació i enllumenat.

Això suposarà una ampliació de l'espectre de visitants del sector d'il·luminació per donar entrada a nous nínxols de visitants professionals altament qualificats, com són els arquitectes, proyectistas, directors de compres i logística de cadenes hoteleres, hospitals, gran distribució, edificis institucionals, gestors d'intervencions urbanes, lighting designers, etc.

Matelec s'enquadra dins de la Setmana de l'Eficiència Energètica. En què consisteix realment aquesta iniciativa? Quins actes s'han organitzat per a ella?

És una gran campanya de conscienciació a l'usuari final i sector terciari, que contempla diferents activitats a la ciutat destinades a conscienciar als mitjans de comunicació i a l'usuari final sobre la importància de l'eficiència energètica.

El teixit industrial està implementant progressivament solucions d'eficiència energètica, com un factor prioritari en l'estalvi i la millora de la productivitat. Especialment en l'entorn econòmic dels últims anys, aquestes mesures són clau per a la rendibilitat de moltes empreses.

Quan parlem d'eficiència energètica, en Matelec parlem des de dos grans punts de vista: un punt de vista professional, d'oportunitats de negoci en conèixer, oferir i atreure nous nínxols de mercat als quals se'ls pot oferir solucions d'eficiència energètica. Estem parlant doncs de nous nínxols de demanda i generar negoci en fira. I d'altra banda, des d'un punt de vista social i de responsabilitat, creant entre tots la Setmana de l'Eficiència Energètica, tota una campanya mediàtica nacional que pretendre conscienciar a la societat sobre la importància de l'EE i mostrant les solucions existents del dia a dia des d'un punt de vista professional i particular, parlant d'estalvi, confort, seguretat i medi ambient. Volem recolzar al sector vestint a Madrid durant tota aquesta Setmana d'Eficiència Energètica; hi haurà rutes a Madrid obertes al públic, professionals i per als mitjans, d'espais, edificis, habitatges, hotels eficients i mostrant els seus “budells” tecnològics...

Tota aquella empresa que ofereixi solucions d'eficiència energètica al sector, trobarà en Matelec i en la Setmana de l'Eficiència Energètica un aliat comercial.

“Tota aquella empresa que ofereixi solucions d'eficiència energètica al sector, trobarà en Matelec i en la Setmana de l'Eficiència Energètica un aliat comercial”

Quins elements podrà trobar el professional de la construcció en Matelec que li permetin incidir en l'eficiència energètica dels edificis?

En l'actualitat, són nombrosos els elements que, tant de forma activa com a passiva, contribueixen a millorar l'eficiència energètica dels edificis.

Entre els primers i en l'àmbit elèctric, cal destacar la il·luminació (sobre la qual, actuant adequadament, es poden logara estalvis de fins a un 80%), les solucionis domòtiques i d'automatització, els sistemes elèctrics de calefacció i ACS, la integració de sistemes, els sensors i detectors, els captadors solars i, fins i tot, els elements de transport vertical (ascensors, escales i rampes mecàniques) d'última generació, poden aportar notables estalvis energètics als edificis, tant en obra nova com en rehabilitació.

Moltes d'aquestes solucions tindran una presència física i destacada en Matelec 2012.

Finalment, com pot contribuir Matelec a dinamitzar el sector d'Elèctric, Electrònic i de Telecomunicacions a Espanya? Passa aquest pel seu pitjor moment?

Al no existir obra nova, ens anem a focalitzar en aquells àmbits de negoci que puguin generar oportunitats comercials en els propers anys: rehabilitació, indústria hotelera, espais comercials, retail, domotización, solucions d'il·luminació i enllumenat, grans projectes internacionals...

Volem sumar esforços perquè, entre tots, siguem capaços de generar el contingut que el col·lectiu professional necessita per al seu negoci. Matelec és un facilitador i com a tal, com a gestors d'esdeveniments a mesura, hem de construir l'esdeveniment que el professional necessiti, i facilitar motivant la seva assistència a la fira. Per això, adaptar el contingut de la fira a les seves particulars necessitats és fonamental. Objectius com l'aposta per la internacionalització o globalització de l'activitat de les nostres empreses en mercats com Llatinoamèrica o Nord d'Àfrica, la formació, les noves tendències empresarials, etc., han de ser tractats aquest any en Matelec.

En definitiva, la nova eina comercial de Matelec 2012 té com a principal objectiu ser un espai d'oportunitats comercials allà on les hi hagi i l'organització d'aquest tipus de convocatòries per a agents decisores, prescriptores, demanda industrial, ens públics, grans projectes, pimes, comerç i hotels, totes dins del Fòrum SEE4 i emmarcades en la reforma i rehabilitació de tots els sectors que toca el nou Matelec, permetrà mitjançant l'eix de l'eficiència energètica dinamitzar l'activitat comercial i promocional del sector participant en el saló.

Volem que els professionals trobin en Matelec les solucions que els puguin ajudar a ser més competitius i contribuir a dinamitzar la seva activitat comercial.

Empreses o entitats relacionades

Digicom - IFEMA
Ferremad - IFEMA
Iberzoo - Propet - IFEMA
Matelec - IFEMA

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Sellador Madera 698

    Sellador Madera 698

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Ferretería

    09/10/2024

  • Newsletter Ferretería

    02/10/2024

Enllaços destacats

Taiwan External Trade Development Council TAITRA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis