Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Aecoc muestra prácticas de sostenibilidad en el transporte urbano de mercancías
Madrid va acollir el 28 de juny l'III Fòrum TUM d'Aecoc

Aecoc mostra pràctiques de sostenibilitat en el transport urbà de mercaderies

Redacció Interempresas29/06/2012

29 de juny de 2012

Sis de les principals ciutats espanyoles i empreses usuàries del transport urbà de mercaderies han compartit les seves experiències en l'III Fòrum TUM de Aecoc que s'ha celebrat a Madrid. Algunes fórmules donades a conèixer durant aquesta jornada són capaces de reduir a la meitat la contaminació acústica, i suposen estalvis en combustible de fins a un 28%.

La utilització del gas natural com a combustible alternatiu, de micro-plataformes urbanes de distribució o el sistema de lliurament únic integral han estat algunes de les fórmules engegades al nostre país i en altres ciutats europees a fi de contribuir a fer realitat un transport urbà de mercaderies (TUM) eficient i sostenible des del punt de vista social, mediambiental i econòmic. Totes elles han estat analitzades en l'III Fòrum TUM d'Aecoc, que ha reunit a Madrid a un centenar d'experts en aquest àmbit.

Intervenció dels investigadors Paulus T. Aditjandra i Simon Hayes
Intervenció dels investigadors Paulus T. Aditjandra i Simon Hayes.

El Punt de Trobada d'Aecoc, l'associació empresarial que agrupa a prop de 25.000 companyies, ha reunit als responsables de mobilitat de sis de les principals ciutats espanyoles (Madrid, Barcelona, València, la Corunya, Bilbao i Sevilla) al costat de representants de companyies usuàries del transport urbà de mercaderies, a fi de detectar i engegar pràctiques sostenibles en aquest àmbit.

Així mateix, el programa ha comptat amb la participació dels investigadors de la Universitat de Newcastle, Paulus T. Aditjandra, i de l'European Urban Logistics, Simon Hayes, experts coneixedors del funcionament de les UCC (Urban Consolidations Centers), micro-plataformes de distribució logístiques engegades en algunes ciutats europees. En la seva opinió, aquest tipus de plataformes poden ajudar molt a millorar la distribució urbana de mercaderies, si bé convé adaptar cadascuna a les peculiaritats del seu territori i exigeixen el compromís real de tots els actors involucrats en el seu desenvolupament (empreses i administracions).

L'III Fòrum TUM d'Aecoc va dedicar al seu programa un apartat específic a analitzar les particularitats del sector de l'Hostaleria, Restauració i Catering (Horeca)

Múltiples estalvis

Les companyies participants en l'III Fòrum TUm d'Aecoc van tractar de van demostrar com les fórmules engegades per a la distribució urbana dels seus productes no només permeten reduir contaminació, soroll i tràfic, sinó que a més resulten bones pràctiques d'eficiència, productivitat i rendibilitat.

Participants en el taller ‘Els ajuntaments responen’
Participants en el taller ‘Els ajuntaments responen’.

Així, el director de Logística de Supermercats Sabeco, Antonio Rueda, confirma que van decidir usar vehicles a gas en la distribució als supermercats Simply per l'autonomia i capacitat de càrrega que representava, en comparació d'altres energies alternatives. Amb això, segons afirma, han aconseguit estalvis de fins a un 28% en combustible respecte al dièsel, 15% en consum, 20% en emissions de gasos contaminants i efecte hivernacle i fins a un 50% en potència acústica. I és que la distribució a aquesta cadena de supermercats aconsegueix els 291 km diaris, dels quals 152 es produeixen en casc urbà.

També Benito Erm, responsable de Projectes de Transport de Gas Natural Fenosa, ha destacat els avantatges del Gas Natural Vehicular com a alternativa per millorar el problema de qualitat d'aire a les ciutats, reduir les emissions de CO2, millorar les emissions acústiques enfront dels combustibles tradicionals i proporcionar estalvis econòmics als usuaris.

Segons Erm, la utilització de Gas Natural suposa estalvis de fins a un 30% per quilòmetre en comparació del consum de gasoil, i fins a un 52%/km recorregut en el cas de la gasolina. En la seva opinió, a més, a pesar que aquesta tecnologia està implantada i contrastada a nivell mundial tant en vehicles com en estacions de càrrega, i tant per al servei públic com en el transport pesat per carretera, és necessari desenvolupar adequadament el mercat. Alguna cosa pel que cal aprovar ajudes a la utilització d'aquests vehicles i a la infraestructura de càrrega.

El cas Horeca

L'III Fòrum TUM d'Aecoc va dedicar al seu programa un apartat específic a analitzar les particularitats del sector de l'Hostaleria, Restauració i Catering (Horeca), que juga un paper fonamental en el transport urbà de mercaderies. Per a això, comptava amb la participació del director general de Fedishoreca, José Manuel Fernández Echevarría, del seu director comercial, Juan Cuberas, del director d'Operacions de Guzmán Gastronomia, Juanjo Soliman, i el responsable de Transport Delivery de Makro, Félix Blanco.

Imatge general dels assistents a l'III Fòrum TUM d'Aecoc
Imatge general dels assistents a l'III Fòrum TUM d'Aecoc.

Aquest últim defensava el sistema engegat per aquesta companyia per al lliurament únic integral dels seus productes als diferents clients. D'aquesta manera, redueixen el parc de distribució en circulació, al mateix temps que redueixen emissions de CO2, la qual cosa suposa una disminució a la meitat de l'impacte mediambiental de la distribució urbana de mercaderies.

El Punt de Trobada d'Aecoc, que se celebrava per primera vegada a Madrid, es tancava amb la participació de l'investigador de l'Institut del Fred Manuel Domínguez Alonso, que analitzava el potencial dels contenidors isoterms i de tritemperatura (que permeten transportar productes peribles al costat d'aliments secs en un mateix vehicle) en el transport urbà de mercaderies, especialment en els lliuraments a domicili.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Codificación Comercial

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Sellador Madera 698

    Sellador Madera 698

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Ferretería

    02/10/2024

  • Newsletter Ferretería

    25/09/2024

Enllaços destacats

Taiwan External Trade Development Council TAITRA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis