Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Javier Blanco, responsable de desarrollo de EPC de AECOC
"El codi de barres i el xip d'identificació tenen per davant un llarg futur de convivència"

Entrevista a Javier Blanco, responsable de desenvolupament de EPC d'AECOC

Mónica dalús10/07/2008

9 juliol 2008

El futur del codi de barres en l'alimentació és a dubte per l'aparició d'una nova tecnologia que podria relegar. Interempreses ha parlat amb Javier Blanco, responsable de desenvolupament Electronic Product Code (ECP-Codi Electrònic de Producte) de l'Associació Espanyola de Codificació Comercial (Aecoc), sobre aquesta situació i altres qüestions vinculades al futur dels sistemes d'identificació en els envasos.
Javier Blanco, responsable de desenvolupament de EPC d'AECOC
Javier Blanco, responsable de desenvolupament de EPC d'AECOC.

El codi de barres cridat a desaparèixer, o conviurà, en un futur, amb el EPC?

Al AECOC, GS1 Espanya, l'organització que impulsa el desplegament i la promoció l'EPC al nostre país, estem convençuts que el codi de barres tradicional i la nova xip d'identificació de productes tenen al davant un llarg futur de convivència.

No en va, el codi de barres tradicional, que AECOC també gestiona al nostre país, s'empra amb èxit a tot el món i en els més diversos sectors professionals i és un sistema d'identificació veritablement útil que continua aportant valor a la gestió de les empreses.

En quin tipus de productes es justifica aplicar aquesta nova tecnologia?

l EPC (Electronic Product Code) és un sistema estàndard d'identificació d'articles que utilitza la tecnologia de radiofreqüència d'identificació i que permet accedir a la informació sense necessitat d'establir contacte físic amb el producte. En aquest sentit amplia encara més les possibilitats del codi de barres tradicional.

Es tracta d'un sistema veritablement útil per a qualsevol tipus d'articles. Pot emprar-se en productes d'alimentació, drogueria i perfumeria, tèxtil però també és útil més enllà de l'entorn comercial en aplicacions com la identificació de maletes en els aeroports, en pacients en hospitals per a l'assignació de medicació, localització d'obres d'art en exposicions itinerants etc.

Evidentment ens trobem davant d'un sistema de gran potencial, si bé és cert que hi ha sectors o articles en els que la introducció del sistema pot ser més ràpid, en la mesura que poden suportar millor el cost addicional que, a dia d'avui, suposa la utilització del xip. Per exemple, en el sector de l'alimentació és senzill entendre que té molt més sentit incorporar un xip a un pernil de gla que a un iogurt i, en el tèxtil, pot suportar millor el cost addicional un abric de visó que un parell de mitjons .

Ara bé, d'igual manera que ha passat en altres desenvolupaments tecnològics, l'abaratiment progressiu del "xip" ho farà accessible cada vegada a més sectors i articles.

Què hi ha del sector de l'alimentació? En quins productes començarem a veure incorporada aquesta tecnologia a la botiga? Quan?

Com en el seu dia va passar amb el codi de barres, el sector de l'alimentació ha estat el primer a interessar-se pel potencial i el desenvolupament d'un sistema d'identificació que òbviament els ofereix bon nombre d'avantatges (retirada selectiva de productes en cas de crisi, òptima gestió de gran nombre de referències i promocions etc.). Per això, els majors distribuïdors mundials com Wal Mart o Sam 's Club als Estats Units, Tesco a Gran Bretanya o Metro i Rewe a Alemanya han demanat ja als seus principals proveïdors que incorporin el xip en els palets de mercaderies i, en alguns casos, en les caixes. És a dir que existeixen ja casos molt destacats a nivell mundial d'utilització real d'aquesta tecnologia sempre en l'entorn logístic, no en el punt de venda.

Aquesta introducció del xip en l'entorn logístic resulta del tot lògica si pensem que l'EPC té una enorme utilitat en les rebotigues-per les seves grans possibilitats i avantatges en matèria de gestió-i que a més les caixes i els palets de mercaderies poden suportar amb major facilitat que els productes el cost addicional del "xip".

També a Espanya destacades empreses del sector d'alimentació com Llet Pascual o García Vaquero tenen ja en marxa interessants projectes d'EPC en els seus entorns logístics i moltes altres empreses (embotits Noel, per exemple) han sotmès a prova el "xip" en els seus productes en el centre de competència de radiofreqüència que AECOC té a Barcelona.

Ara bé, poder predir quan l'EPC farà el salt des dels magatzems als punts de venda resulta realment complicat tenint en compte que entren en joc nombrosos factors com ara l'evolució del preu del "xip", l'aposta per aquest sistema d'algun destacat distribuïdor, etc.

L'aposta dels grans distribuïdors està permetent reduir molt ràpidament el preu del xip. En aquest sentit, és important destacar el fet que fa uns 5 anys el xip rondava un euro de cost i que avui en dia poden adquirir-depenent del volum de la comanda-per uns 10 cèntims d'euro. En qualsevol cas sembla molt poc probable que vegem un bon grau d'implantació del xip en els punts de venda en els propers 5 o 10 anys, una altra cosa és que fins llavors puguin donar-se aplicacions concretes en petits entorns.

Quins són els beneficis d'aquest sistema tant per al fabricant d'envasos que l'adopti com per al consumidor?

L'adopció d'un sistema com el EPC aporta avantatges per a tots els agents de la cadena de subministrament-fabricants, distribuïdors-i, per descomptat, per al consumidor en la mesura que permet agilitzar la majoria de processos. A més, en permetre identificar el article a distància i de manera unitària (distingint entre dos productes de la mateixa marca i característiques-mesura, composició ... -) és un gran aliat en matèria de traçabilitat i seguretat alimentària.

En alguns àmbits hi ha la percepció que aquesta tecnologia es troba encara immadura ¿Què els diria vostè als escèptics?

En AECOC estem convençuts que encara que té encara molt camí per recórrer, el EPC és, sens dubte, el sistema d'identificació del futur. Cal no oblidar que perquè un sistema d'aquestes característiques funcioni cal que sigui estàndard, és a dir que s'utilitzi a tot el món. En aquest sentit és important destacar que el projecte que AECOC lidera a Espanya està tutelat en l'àmbit internacional per EPC Global, un organisme format per al desenvolupament i la promoció d'aquest estàndard en el qual participen les 108 organitzacions amb què GS1 compte repartides per tot el món.

¿Quan l'etiqueta intel ligent? Com serà el procés d'implantació, suposo que són molts els actors implicats ...?

Poder predir quan l'etiqueta intel ligent tindrà un bon nivell d'implantació és realment complicat. En qualsevol moment pot sorgir un projecte motor que arrossegui a tota la indústria o un avanç tecnològic que doni l'empenta final a totes les empreses que estan a l'expectativa. Inicialment, les empreses comencen a utilitzar la tecnologia en els seus processos interns, d'aquí extreuen les seves conclusions i és quan comencen a intentar aconseguir socis comercials que vulguin intercanviar mercaderia etiquetada amb RFID, es produeix així un l'efecte 'taca d'oli' que es va expandint en totes les direccions, que simbolitza com augmenta el nombre d'empreses que implanten la tecnologia.

El tema de freqüències ¿està solucionat?

Sí La tecnologia RFID va ser inclosa en l'esborrany del Quadre Nacional d'assignació de freqüències del Ministeri d'indústria, comerç i turisme, que recentment ha estat publicat. Això vol dir que, actualment, es poden utilitzar els equips RFID a la freqüència UHF lliurement.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Codificación Comercial

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Sellador Madera 698

    Sellador Madera 698

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Ferretería

    02/10/2024

  • Newsletter Ferretería

    25/09/2024

Enllaços destacats

Taiwan External Trade Development Council TAITRA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis