Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Principales retos del transporte urbano de mercancías
IV Fòrum Aecoc del Transport Urbà de Mercaderies

Principals reptes del transport urbà de mercaderies

Redacció Interempresas01/07/2013

Durant la quarta edició del Fòrum Aecoc del Transport Urbà de Mercaderies, destacats professionals del sector van analitzar els models de distribució en nuclis urbans actuals i com dotar-los de major eficàcia i sostenibilitat. Les principals empreses del sector privat i administracions públiques van abordar els aspectes més destacats del transport de mercaderies amb la finalitat d'aportar major competitivitat al sector.

Aconseguir un bon pla de mobilitat que millori el benestar de la ciutadania, així com la competitivitat de les empreses s'ha convertit en un dels reptes a curt termini per al transport interurbà. En aquest sentit, Ferran Sanchís -ambientòleg de BCNecología- va ser l'encarregat d'obrir el Fòrum presentant el projecte de les Supermanzanas, guanyador del premio iniciativa BMW 2011 i que proposa un nou model de mobilitat i d'espai públic amb la finalitat de millorar la funcionalitat i la qualitat urbana. Segons Sanchís, l'estructuració de la ciutat en supermanzanas pot resoldre la major part de les disfuncions urbanes lligades a la mobilitat i a l'ús de l'espai públic ja que “l'ordenació de l'espai públic a través de la supermanzana possibilita la integració de diferents actuacions per a una ciutat més sostenible”.

Aconseguir un bon pla de mobilitat que millori el benestar de la ciutadania...
Aconseguir un bon pla de mobilitat que millori el benestar de la ciutadania, així com la competitivitat de les empreses s'ha convertit en un dels reptes a curt termini per al transport interurbà.

Durant la seva presentació, el responsable de BCNecología va detallar el projecte mostrant que el canvi fonamental que introdueix aquest esquema consisteix a reestructurar la mobilitat establint una xarxa diferenciada per a cada manera de transport. I és que el model de supermanzanas té com a principal missió reduir al mínim el conjunt d'impactes negatius associats a l'hegemonia del tràfic motoritzat a les ciutats.

Gran distribució

La gran distribució europea va ser un dels focus d'aquesta edició del Fòrum. Monoprix, companyia amb una forta implantació a la regió parisenca (França), va presentar els avantatges d'aplicar les noves tecnologies com els motors a gas natural, l'optimització de rutes, el control de vehicles i el subministrament des de plataformes intermodales a l'estratègia global de la companyia. De la mà de Cedric de Barbeyrac, director de Samada del Grup Monoprix, els assistents al Fòrum TUM d'Aecoc van poder comprovar com aquesta companyia ha aconseguit reduir en més d'un 50% les emissions contaminants locals, així com la congestió dels grans eixos d'accés a les ciutats a través del sistema intermodal -ferroviari i per carretera- amb el qual 250 trens redueixen a 12.000 camions a l'any. Amb el desenvolupament de sistemes “inèdits” com són el prototip de camió de bioetanol amb combustible a força de residus, els camions híbrids amb motor elèctric, o l'ús de tecnologies més clàssiques com la Norma Piek -que permet equipar i aïllar la caixa frigorífica per reduir el soroll-, Monoprix està desenvolupant una estratègia logística “sostenible, multimodal i perdurable”. Cedric de Barbeyrac no va posar fi a la seva presentació sense abans reconèixer que tots aquests sistemes encara suposen sobrecostes importants per al Grup, si bé ha assegurat que “aquest sobrecoste global està compensat per les relacions amb les administracions locals que afavoreixen al desenvolupament del negoci” i ha destacat la importància de comptar amb “un compromís real amb la innovació i l'eficiència”.

Avançar cap a un model més sostenible és una prioritat per a les grans ciutats. Per això, l'Ajuntament de Madrid aposta per un pla d'ús sostenible. Mario Ángel Elipe, sotsdirector general de Regulació de Circulació d'aquest Consistori, va mostrar les noves mesures que pretenen dur a terme per reduir les ineficiències en aquesta matèria. Segons Elipe, amb prou feines el 30% de les operacions es realitzen amb més del 75% de la càrrega, amb el que assegura que “tenir moltes operacions amb un escàs volum ens fa ineficients”. Així mateix, el sotsdirector general de Regulació de Circulació de l'Ajuntament de Madrid assegurava que “només el 14% de les operacions de repartiment es desenvolupen en zones de càrrega i descàrrega” destacant que dades com aquest suposen importants costos en la mobilitat. Durant la seva participació en el Fòrum, Mario Ángel Elipe va assegurar que el nou model vol fomentar la col·laboració amb els diferents agents del transport urbà; ajustar l'oferta de places segons la densitat de cada zona monitorizando les reserves; engegar la nova Ordenança prevista per aquest any; intensificar el control de les operacions de càrrega i descàrrega; impulsar i promoure les millores des del propi sector; així com fomentar la càrrega i descàrrega nocturna. Finalment, Elipe animava tant a les empreses com a les administracions públiques a “gestionar l'espai de manera eficient”.

Casos d'èxit

Al programa d'aquesta edició, també va pertocar para casos concrets de destacades empreses. Serhs Distribució és una plataforma de distribució integral de productes per al sector de la restauració, col·lectivitats i hostaleria que atén a més de 30.000 clients amb un portfolio de 6.000 productes, 250 venedors, capacitat per portar productes a 3 temperatures i una flota de més de 500 vehicles. Xavier Camps, director de Finances i Logística de la companyia, va anar l'encarregat de presentar el seu nou enfocament de repartiment basat en els camions multitemperatura i l'aplicació de noves tecnologies per optimitzar les rutes. El nou enfocament de Serhs es fonamenta que el sistema d'optimització de rutes proposa a partir dels recursos disponibles (camions, xofers) i de les comandes a servir, per la qual cosa el responsable de tràfic revisa, ajusta i accepta la proposta. Cada xofer disposa d'un dispositiu al que li arriba la informació del repartiment a realitzar. El sistema informa al xofer del recorregut òptim i, una vegada lliurat el material, es realitza la recollida d'envasos, les correccions en l'albarà i la gestió del cobrament amb el terminal de mà. En tornar al magatzem, s'inicia el procés de descàrrega dels envasos, recollides i gènere no servit. Amb tots dos projectes, Serhs ha aconseguit tenir 12 vehicles menys transitant i reduir 600 hores d'estacionament al carrer. Així, amb el nou enfocament la companyia ha aconseguit minorar, a més, tant l'impacte ambiental com reduir costos econòmics.

Per la seva banda, José Manuel Fernández -director general de Fedishoreca- va analitzar la gestió dels envasos al canal Horeca, una part fonamental de la distribució urbana posat que el nombre total d'establiments d'hostaleria és de 358.416. El responsable de la Federació Espanyola d'empreses de Distribució a Hostaleria i Restauració assegurava que “aquest alt nivell d'atomització i capil·laritat dels establiments Horeca provoca un alt cost de comercialització i distribució”. Segons José Manuel Fernández, el volum mitjà de lliurament diari a cada establiment és de 150 a 200 kg, per la qual cosa existeix una important incidència en la distribució urbana de mercaderies de la distribució del canal Horeca. Així mateix, el directiu va voler matisar que en “aquest canal destaca l'ús d'un alt percentatge d'envasos reutilitzables en begudes” i assegurava que més del 60% de les begudes consumides en Horeca són envasos reutilitzables si bé l'evolució de les polítiques comercials dels fabricants de begudes en els últims anys està reduint l'ús d'envasos reutilitzables de forma significativa. Per tot això, Fedishoreca proposa el foment de l'ús d'envasos reutilitzables per a les begudes al canal d'Horeca.

Avançar cap a un model més sostenible és una prioritat per a les grans ciutats
Avançar cap a un model més sostenible és una prioritat per a les grans ciutats.

Administracions públiques: claus per al desenvolupament sostenible del transport de mercaderies

Amb l'avantprojecte de llei de Garantia de la Unitat de Mercat damunt de la taula del Govern, són moltes els dubtes per la variació de les normatives a nivell autonòmic i els reglaments entre les ciutats. Per això, l'IV Fòrum Aecoc de Transport Urbà de Mercaderies va comptar amb els responsables de mobilitat de diferents ajuntaments per analitzar com afecten els nous aspectes que contempla la llei que unifica els criteris a nivell estatal. Joan Mediavilla, cap de Servei de Mobilitat de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat; José Luis Morato, regidor de l'Ajuntament de Getafe; Ferran Ángel García, cap de Servei de Mobilitat de l'Ajuntament de Mataró; i Mario Ángel Elipe, sotsdirector general de Regulació de Circulació de l'Ajuntament de Madrid, van protagonitzar la taula debat en la qual es van analitzar qüestions que afecten al transport urbà de mercaderies com la MMA, la descàrrega nocturna, la sostenibilitat i les operacions de càrrega i descàrrega.

Pere Padrosa, director general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, va clausurar la quarta edició del Fòrum TUM d'Aecoc assegurant que “seria necessari que, des dels organismes més globals, fóssim capaços de dur a terme plans de mobilitat per posar d'acord a les diferents administracions locals amb la finalitat de reduir els costos de la distribució urbana i millorar la seva eficiència”. Així mateix, destacava la importància de “treballar per a una distribució urbana més eficient, multimodal i menys contaminant”, afegint que “les diferents maneres de transport han de conviure amb la mobilitat i la sostenibilitat”.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Codificación Comercial

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Sellador Madera 698

    Sellador Madera 698

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Ferretería

    02/10/2024

  • Newsletter Ferretería

    25/09/2024

Enllaços destacats

Taiwan External Trade Development Council TAITRA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis