Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Mónica Soler, responsable de Salud de Aecoc
“Aecocdata evita els errors en els processos, des de la comanda fins a la factura”

Entrevista a Mónica Soler, responsable de Salut d'Aecoc

Irene Relda27/02/2013
L'associació empresarial Aecoc compta amb una eina útil per evitar l'intercanvi de dades errònies de productes en el sector farmacèutic. Aecocdata és un catàleg “únic i centralitzat” que permet als diferents actors de la cadena de subministraments del sector, segons explica Mónica Soler, responsable de Salut d'Aecoc, intercanviar per mitjans electrònics estàndards les dades de producte que s'utilitzen en diferents processos. “Aecocdata aporta clars beneficis tant a laboratoris i proveïdors com a majoristes i distribuïdors farmacèutics”, sosté.
Mónica Soler, responsable de Salut d'Aecoc
Mónica Soler, responsable de Salut d'Aecoc.

En què consisteix el projecte Aecocdata per al sector farmacèutic?

L'intercanvi de dades errònies sobre productes i la utilització de solucions particulars de catàleg estan introduint costos innecessaris en la cadena de subministrament i fent-la menys eficient. Amb objectiu d'eradicar aquesta mala pràctica i presentar una alternativa a la reducció de la despesa, Aecoc està treballant en l'actualitat en la implantació d'Aecocdata, un sistema de sincronització de dades estàndard entre els interlocutors de la cadena del sector salut.

Es tracta d'un catàleg únic i centralitzat que permet als diferents actors de la cadena de subministraments del sector intercanviar per mitjans electrònics estàndards les dades de producte que s'utilitzen en diferents processos.

Quines dades i camps pot contenir cada registre?

Són els propis proveïdors i els seus clients els qui acorden la informació necessària a intercanviar. En aquest model concret de dades, els atributs són de diferent naturalesa: identificació, descripcions, informació logística, informació tècnica, preus i impostos, etc. En algunes ocasions és necessària la col·laboració de diferents àrees de l'organització.

En quins idiomes està disponible?

Si ben Aecocdata forma part una xarxa global de catàlegs estàndard que pot operar en diferents idiomes, la informació definida per al mercat farmacèutic espanyol està íntegrament en castellà. No obstant això, les empreses que carreguin informació en Aecocdata podran triar fer-ho també en altres idiomes.

Apareixeran totes les referències i fabricants del mercat?

Idealment hauran de publicar-se totes aquelles referències del catàleg que cada proveïdor ven als seus clients. La participació en aquest projecte és voluntària, si bé, atenent als beneficis que aporta a ambdues parts, s'espera una bona resposta d'adhesió per part dels laboratoris farmacèutics.

Quin tipus de recerques permet realitzar el sistema?

Aecocdata disposa d'un motor de recerca flexible que permet buscar i filtrar per tots i cadascun dels camps informats. Per exemple, es pot buscar per codi GTIN (EAN), marca, cadenes de text, diferents dates, etc., podent combinar diversos criteris.

Aecocdata disposa d'un motor de recerca flexible que permet buscar i filtrar per tots i cadascun dels camps informats
Aecocdata disposa d'un motor de recerca flexible que permet buscar i filtrar per tots i cadascun dels camps informats.

Qui pot tenir accés a les dades registrades en Aecocdata? Qui i com es controla la seva gestió?

Quan una empresa es registra en Aecocdata pot fer-ho amb perfil de proveïdor d'informació o de receptor d'informació. Són les empreses proveïdores d'informació les que trien en tot moment quin receptors d'informació van a poder accedir a les seves dades. Es pot arribar a privatitzar tant una fitxa de producte completa (hi ha proveïdors que treballen articles exclusius amb alguns dels seus clients) com a diferents camps d'una mateixa fitxa de producte.

En què pot beneficiar al sector farmacèutic? I a l'usuari final?

De forma directa, l'ús d'Aecocdata aporta clars beneficis tant a laboratoris i proveïdors com a majoristes i distribuïdors farmacèutics. Per posar un exemple, que un majorista tingui informació correcta i actualitzada és bàsic per evitar errors en comandes, discrepàncies en lliuraments de mercaderia i litigis en factures, entre altres aspectes.

A més, aquesta informació de qualitat també arriba a l'oficina de farmàcia, per la qual cosa el farmacèutic tens més i millor informació per atendre al consumidor final.

El concepte d'Aecocdata ja existia per a altres sectors. Quins?

Aecocdata està preparat per poder donar cobertura a pràcticament qualsevol sector. Des d'Aecoc comencem a treballar en temes relacionats amb la sincronització de dades automàtica fa més de 10 anys i Aecocdata, tal com existeix avui dia, porta 6 anys funcionant.

En aquest temps el primer sector que va començar a utilitzar Aecocdata va ser el de Gran Consum, per a l'intercanvi de dades d'articles d'alimentació i begudes, higiene i cura personal i cosmètica, majoritàriament. Posteriorment va ser el sector de música i cinema el que es va sumar a la utilització del catàleg. Aquest any hem ho hem engegat en el sector farmacèutic.

Quin ha estat la resposta per part dels usuaris?

En general la resposta ha estat positiva. Aconseguir els nivells de qualitat que demanem a les empreses usuàries d'Aecocdata va ser alguna cosa que al principi pensem que podia arribar a ser una barrera. Fins i tot en aquest apartat, que és el que més esforç requereix a l'hora de començar a treballar amb Aecocdata, la resposta general ha estat positiva, ja que ha servit a moltes empreses per realitzar una tasca pendent que causava errors en els processos que van des de la comanda fins a la factura.

Quina incidència i repercussió ha tingut al mercat?

Si mirem en l'àmbit nacional, Aecocdata està sent utilitzat per més de 400 empreses, que estan sincronitzant informació de més de 90.000 articles i agrupacions logístiques. A nivell internacional, Aecocdata permet per defecte l'accés a la xarxa de catàlegs GDSN, que a dia d'avui utilitzen més de 20.000 empreses a tot el món i per la qual circulen més de 10.000.000 de fitxes de producte.

Qui pot adquirir o beneficiar-se d'aquest catàleg? Té algun cost? Com es promociona i comercialitza?

Els beneficis poden arribar a bona part de la cadena de subministrament del sector farmacèutic, ja sigui de forma directa o indirecta. No obstant els usuaris directes que podran carregar i rebre informació d'Aecocdata seran laboratoris, proveïdors, distribuïdors i majoristes farmacèutics.

D'altra banda, Aecocdata té un cost que, seguint la mateixa política que en altres serveis d'Aecoc s'ajusta a la grandària de cada empresa. D'aquesta forma, Aecocdata és un servei que no està únicament pensat per a grans corporacions, sinó que pot ser perfectament utilziado per pimes. De fet, en altres sectors en els quals Aecocdata ja té més recorregut hem vist que més del 50% dels usuaris són petites i mitges empreses.

Tenen previst introduir algun tipus de millora o noves prestacions en un futur immediat?

Seguint una política d'evolució contínua, el següent aspecte en el qual anem a introduir millores és en el de control de la qualitat de la informació. Encara que Aecocdata disposa un mòdul de control automatitzat de qualitat de dades, el sector farmacèutic requereix validar certa informació específica que no era necessari validar en altres sectors. És aquí on anem a treballar a curt termini.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Codificación Comercial

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Sellador Madera 698

    Sellador Madera 698

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Ferretería

    02/10/2024

  • Newsletter Ferretería

    25/09/2024

Enllaços destacats

Taiwan External Trade Development Council TAITRA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis