Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Ante el hurto comercial, medidas para que tenga “los días contados”
A més de l'Avantprojecte de Reforma del Codi Penal, aprovat fa unes setmanes, existeixen nombrosos dispositius de seguretat contra aquestes pràctiques al mercat

Davant el furt comercial, mesures perquè tingui “els dies explicats”

Anna León30/10/2012
El passat 11 d'octubre es va aprovar l'Avantprojecte de Reforma del Codi Penal en el Consell de Ministres. Tan sol un dia després ja es van produir les primeres reaccions. Des de la Associació de Fabricants i Distribuïdors (AECOC) es van mostrar satisfets que es donés llum verda a aquesta mesura que consideren necessària per frenar els furts que, cada dia, sofreixen grans i petits comerços de tot el país. Delictes que s'acreixen amb l'arribada de les festes nadalenques. Des d'Interempresas hem aprofundit en les solucions que existeixen en protecció i seguretat en els punts de venda de la mà de Checkpoint Systems, punters en solucions antihurto.
En la imatge, consola amb solució antihurto Spider (aranyes) de Checkpoint Systems
En la imatge, consola amb solució antihurto Spider (aranyes) de Checkpoint Systems.

Les empreses de distribució perden prop del 1% de la seva facturació a l'any, és a dir, 1.200 milions d'euros, a causa dels furts que es produeixen en els establiments. Des de l'Associació de Fabricants i Distribuïdors (AECOC) celebren l'aprovació de l'Avantprojecte de reforma del codi penal en el Consell de Ministres, el passat 11 d'octubre. En la seva opinió, l'esborrany d'aquest projecte de llei és necessari per frenar els furts que, cada dia, suporta qualsevol establiment, sigui quin anàs la seva dimensió.

Segons AECOC, els empresaris consideren que la reincidència és un dels problemes principals; així com la “professionalització” d'els qui duen a terme aquests delictes. Més del 54% dels empresaris reconeixen que els furts són a càrrec de bandes organitzades. Una opinió que recolza Iván Baquero, director de Vendes i Màrqueting per a la Península Ibèrica: “La delinqüència organitzada ha experimentat un increment important en els últims anys. Com reflecteix el Baròmetre Mundial del Furt en la Distribució 2011, a causa d'aquest increment de la delinqüència, Espanya es posiciona com el quart país mundial en el qual més han augmentat les pèrdues i el vuitè en el qual més es roba en xifres totals. En aquest context, cal tenir present també la durada que té la situació econòmica actual”.

Una situació que empitjora durant les festes nadalenques

Durant el Nadal, els comerciants utilitzen tàctiques de venda que atreuen l'atenció d'una clientela més abundant que en altres èpoques de l'any. Una d'aquestes estratègies consisteix a col·locar els productes en lliure exposició. Per posar-les en pràctica sol·liciten solucions apropiades a empreses com Checkpoint Systems, especialitzada en solucions de gestió de la pèrdua desconeguda per a detallistes (antenes, etiquetes antihurto, etc.). Iván Baquero ens detalla alguns exemples: “Les begudes alcohòliques són un dels articles més vulnerables i susceptibles de furt, sobretot en aquesta època de l'any. Existeixen algunes solucions idònies per a aquest tipus de producte com són els collets d'ampolles, així com unes altres que adapten perfectament a l'estètica de l'article alhora que li doten de la màxima protecció”.

“Com reflecteix el Baròmetre Mundial del Furt en la Distribució 2011, a causa d'aquest increment de la delinqüència, Espanya es posiciona com el quart país mundial en el qual més han augmentat les pèrdues i el vuitè en el qual més es roba en xifres totals”
En la imatge, keeper o caixa de policarbonat de Checkpoint Systems. S'aprecia com protegeix el producte però manté l'atractiu del mateix...

En la imatge, keeper o caixa de policarbonat de Checkpoint Systems. S'aprecia com protegeix el producte però manté l'atractiu del mateix. 


En el sector tecnològic, els articles amb major índex de furt, durant l'època nadalenca, són els jocs electrònics, reproductors, smartphones, mòbils i càmeres digitals. Articles que des de Checkpoint Systems protegeixen a través de la línia 'Spider Wrap' (aranyes), que permet al consumidor lliure accés a l'article. “Per al sector d'electrònica –continua el director de vendes de la signatura–comptem amb solucions intel·ligents per a la lliure exposició de productes. Aquestes permeten llibertat total a l'hora de tocar els articles i, alhora, es troben totalment protegits. La nostra gamma de productes ShowSafe també aporta informació instantània sobre els articles”.

Un altre dels segments de mercat més atractius, en aquesta època de l'any, és el sector cosmètic. Les majors pèrdues es registren en productes com els perfums, fragàncies, pintalabios, lluentors i perfiladores de llavis, segons Iván Baquero. “Alpha presenta una completa gamma de ‘keepers’, caixes de policarbonat, que protegeixen l'article alhora que permet el seu accés al mateix per part del consumidor”.

Els furts tenen com a objecte la revenda en mercats paral·lels

Dades del Comitè de Prevenció de Pèrdua d'AECOC posen de manifest que el 47% d'aquestes pràctiques tenen com a destinació final la revenda en mercats paral·lels. Així ho demostra tant el valor dels articles furtats com la seva tipologia (begudes alcohòliques, perfums, cosmètics…) entre la qual no figuren productes alimentosos de primera necessitat. “Sí –afirma rotund Iván Baquero– aquest tipus d'articles és el que presenta major índex de robatori. Les majors pèrdues sobre vendes del sector cosmètic es registren en productes d'afaitat (3,80%), perfums i fragàncies (2,95%) i pintalabios, lluentors i perfiladores de llavis (2, 3%). Quant a les begudes alcohòliques el percentatge és del 2,25%.

En general, els furts, i les pèrdues econòmiques que comporten, solen ser comunes a tot tipus d'establiments (grans magatzems, establiments de luxe, comerços minoristes i/o especialitzats, grans superfícies, etc…), encara que la resposta, o solució en cadascun d'ells, pot ser diferenciada. “Estudiem la situació dels nostres clients per desenvolupar un projecte a mesura i així cobrir les necessitats de protecció. Des de les antenes antihurto bàsiques fins a la nostra gamma EVOLVE que ens facilita informació online indispensable per al negoci, com per exemple el comptador de persones o la possibilitat de realitzar el manteniment de les antenes a distància (telemantenimiento)”, explica.

“Els sistemes antihurto no solament protegeixen els productes; també prevenen els furts i dissuadeixen als possibles delinqüents. Així ens dediquem a atendre als nostres clients i aconseguim vendre més”
En la imatge, keeper o caixa de policarbonat de 3 alarmes, també de Checkpoint Systems
En la imatge, keeper o caixa de policarbonat de 3 alarmes, també de Checkpoint Systems.

Existeix un ampli ventall de solucions i en funció dels productes a protegir s'adapta una protecció o una altra. Per exemple, en el sector de la cosmètica s'utilitzen els ‘keepers’ d'Alpha, que protegeixen i conserven l'atractiu de l'article alhora. Si es tracta de protegir joguines, des de Checkpoint Systems aposten per implementar etiquetes adhesives antihurto de radiofreqüència (RF); mentre que en tendes de roba col·loquen etiquetes dures.

A la pregunta de si es pot arribar, realment, a reduir el nombre de furts i articles per pèrdua desconeguda arran de la instal·lació de dispositius de protecció i seguretat, ens asseguren que sí. “L'objectiu dels sistemes antihurto no és només protegir els productes sinó també prevenir els furts i dissuadir als possibles delinqüents. No hem d'oblidar, que amb ells deixem de vigilar a possibles delinqüents i ens dediquem a atendre als nostres clients. Així, aconseguim vendre més”.

Un esborrany de projecte de llei que compta amb el beneplàcit de tots

Un dels aspectes en els quals fa èmfasis l'Avantprojecte de Reforma del Codi Penal és la reincidència, ja que castiga especialment la professionalització i l'organització. D'igual manera, l'avantprojecte suprimeix el concepte de falta determinant que el furt sempre sigui delicte, amb independència de quin sigui el valor econòmic del producte o mercaderia sostrets. Es tracta, segons les empreses associades del sector, d'un important pas avanci pari frenar un problema d'extrema serietat que ocasiona importants pèrdues econòmiques i que fins i tot, en un escenari com l'actual, pot arribar a posar en risc la continuïtat dels petits negocis.

Cada any, es registren en els supermercats espanyols un total de 130.000 incidents, dels quals només es denuncien 18.000. La raó principal d'aquest baix percentatge és la consideració generalitzada que exigeix massa esforç per a les compensacions que s'obtenen (indulgència del codi penal, elevada pèrdua de temps en la gestió de denúncies, excessiva pèrdua de temps en judicis/declaracions, desprotecció dels denunciants…).

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Codificación Comercial

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

VÍDEOS DESTACADOS

  • Sellador Madera 698

    Sellador Madera 698

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Ferretería

    02/10/2024

  • Newsletter Ferretería

    25/09/2024

Enllaços destacats

Taiwan External Trade Development Council TAITRA

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

OTRAS SECCIONES

Serveis