Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Internacionalización y especialización, factores clave para ‘escapar de la crisis’
“Ibergrúas es troba en un moment de creixement i forta inversió”, assenyala Antonio Bell Díaz de Figueroa, director de Màrqueting d'Ibergúas

Internacionalització i especialització, factors clau per ‘escapar de la crisi’

David Muñoz11/03/2014

Abans fins i tot que a Espanya se sentissin els primers símptomes de la crisi econòmica, Ibergrúas, distribuïdor exclusiu al nostre país de les grues Potain (Grup Manitowoc), va emprendre l'estratègia de la internacionalització, obrint-se pas inicialment a Perú i estenent posteriorment la seva presència a altres mercats llatinoamericans. Una de les seves últimes iniciatives en aquest sentit ha estat assumir també la distribució en exclusiva de Potain a Mèxic. Mentre, al nostre país, la companyia segueix amb la seva clara aposta per un servei diferencial, mantenint-se com una de les principals referències de les empreses constructores a l'hora d'escometre grans infraestructures. Repassem amb Antonio Bell Díaz de Figueroa, director de Màrqueting d'Ibergúas, les últimes iniciatives de l'empresa.

L'any 2006 Ibergrúas va detenir les seves inversions a Espanya i va començar la seva expansió internacional. “La present crisi, per tant, ens ha presentat més oportunitats que amenaces”, assenyala a Interempresas Antonio Bell Díaz de Figueroa, director de Màrqueting d'Ibergúas.

Grua torre Potain muntada a Lima (Perú) per Ibergrúas

Grua torre Potain muntada a Lima (Perú) per Ibergrúas.

El primer país on va desembarcar la companyia va ser Perú, en la delegació de la qual treballen ja avui prop de 30 persones. Allí disposa d'oficines a Lima (Camí ral) i d'un complet parc de maquinària a escassa mitja hora de la capital, en Lurin. A Perú, Ibergrúas ofereix venda d'usat, servei d'assistència tècnica i, per descomptat, lloguer, podent muntar els seus equips en qualsevol punt del país. A dia d'avui, per exemple, en Arequipa, reconeguda com la ‘capital jurídica de Perú’, i molt prop de les fronteres de Xile i Bolívia, Ibergrúas té llogades dues de les seves grues més grans al consorci Puente Chilina, la major infraestructura que s'està construint actualment en aquest país.

Però… difereix molt el tipus de grues que sol·liciten a Ibergrúas a Perú respecte a les quals li demanen tradicionalment a Espanya? “La demanda de màquines és alguna cosa diferent, doncs el sistema de telescopaje és allí el que més ens sol·liciten a causa de l'alt cost de la grua mòbil. També sol ser més demandada amb cabina i les grues automontantes no estan molt esteses”, indica Antonio Bell Díaz de Figueroa.

Entrada a Mèxic

Consolidada la seva presència a Perú, Ibergrúas ha entrat també amb força a Mèxic com a distribuïdors en exclusiva per a aquell país de les grues Potain (Grup Manitowoc). Ja compta amb presència directa en Mexico DF i Monterrey i amb diversos subdistribuidores i punts de servei en la resta del país. Com confirma el director de Màrqueting d'Ibergúas, “aquesta sub-xarxa no deixa de créixer, podent oferir avui una completa oferta de serveis com és la venda en exclusiva de grues noves i recanvis Potain, en tots els seus models i versions, així com el lloguer, la reparació i el muntatge de grues”. Actualment ja té projectes a Mèxic per muntar unitats de gran tonatge, de la MD 1100 per a dalt.

El procés d'internacionalització emprès per la companyia no es deté aquí i com reconeix Antonio Bell Díaz de Figueroa, “Ibergrúas estarà present allí on els nostres clients ens ho sol·licitin, si bé a Llatinoamèrica desitgem ser el número u. Per a això, establerta ja el full de ruta i les bases en altres països, hem iniciat ja les gestions necessàries per iniciar les operacions a Colòmbia i a Xile”.

Evidentment, coneguda la situació que travessa el mercat de la construcció i l'obra pública a Espanya, són moltes les empreses que volen emprendre la via de la internacionalització però no sempre s'actua de la millor manera. “L'obertura a nous mercats no és la panacea, al final no deixa de ser un increment de risc i d'inversió que no totes les empreses estan en posició de realitzar. En els meus nombrosos viatges m'he trobat amb empresaris que em comenten que necessiten sortir per poder subsistir, aquestes empreses no faran més que accelerar la seva desaparició. Per poder sortir a l'exterior s'han de tenir importants recursos ociosos i dels quals no depengui l'empresa, doncs les tornades no apareixeran fins a passat el segon any d'activitat donant-se tot bé”, analitza el director de Màrqueting.

Potain segueix ampliant la seva gamma. En Conexpo 2014 ha mostrat la seva major grua automontante, el model Igo T130...

Potain segueix ampliant la seva gamma. En Conexpo 2014 ha mostrat la seva major grua automontante, el model Igo T130.

Situació a Espanya

En aquest 2014 Ibergrúas celebra el seu 30 aniversari, tres dècades aportant solucions d'elevació d'alt valor afegit a obres de rellevància. Per les característiques de la seva representada, Potain, i també per la seva voluntat d'oferir un servei diferencial, fins i tot durant el boom immobiliari, Ibergrúas s'ha especialitzat a participar amb les seves solucions en grans projectes d'infraestructures. Així ho confirma el propi Antonio Bell Díaz de Figueroa: “Efectivament, Ibergrúas, al mercat espanyol, està molt present en aquest tipus d'obres. A dia d'avui, podem dir que estem participant amb les nostres grues en dos ponts del traçat de l'AVE a Càceres, així com en altres llocs com la Sagrada Família de Barcelona. Tant per maquinària (Potain és el líder mundial de grua torre) com per servei d'enginyeria, reparació i muntatge, unit al fet que som una empresa estable i financerament potent, Ibergrúas és el soci perfecte per a aquest tipus de projectes en els quals l'import d'un mes de lloguer no és el més important i un dia amb la grua parada, una mala definició tècnica o una mala previsió, poden suposar un desastre quant a rendibilitat”.

Encara que Ibergrúas ha acompanyat als seus clients allí on l'han necessitat i malgrat sentir-se orgullosa de tots i cadascun dels projectes en els quals ha participat, hi ha alguns treballs dels quals guarda un especial record, com per exemple la construcció dels gratacels més alts de Madrid i de tota Espanya, a l'antiga Ciutat Esportiva del Reial Madrid, la Sagrada Família de Barcelona, les obres en diferents estadis de futbol, les 71 grues que van estar treballant simultàniament en el Residencial Francisco Hernando (Seseña) o nombrosos ponts de llarg a llarg de tota la geografia espanyola.

En aquesta línia de grans infraestructures, Ibergrúas no deté la seva marxa i de fet ara mateix està muntant dues unitats de la grua Potain MD 485 per a la construcció d'un pont i pròximament també va a muntar una MD 560 en un altre viaducte de Càceres.

Evolució del mercat

Des de diferents àmbits, i tenint en compte l'estoc d'habitatge nou que segueix sense vendre's, s'apunta al fet que el futur de la construcció a Espanya està en la rehabilitació. Davant la qüestió de si això va a suposar que encara triguem molts anys a tornar a veure en el cel de les nostres ciutats i pobles un bon nombre de plomes de grua torre, el director de Màrqueting d'Ibergrúas respon “Sens dubte no seran aquest ni el següent anys de creixement en el que al sector de la construcció es refereix, si ben no descartem que en un futur puguem tornar a la situació que Un. descriu i que ja vivim. Espanya és, de tota Europa, potser l'enclavament més atractiu per als europeus com a segon habitatge i com a residència per a la seva jubilació”.

Per tot l'assenyalat, sembla evident que en Ibergrúas, al llarg dels seus 30 anys de vida i com assenyala el seu responsable de Màrqueting, sempre ha sabut anticipar-se a les crisis, preveure en certa manera el futur i, sobre la base d'això, preparar la seva estratègia.

Amb això les previsions per als propers mesos de la companyia segueixen sent molt favorables. “Ibergrúas es troba en un moment de creixement i forta inversió propiciada pel seu creixement en l'exterior i fonamentalment per les seves oficines a Mèxic i Perú”, conclou a manera de resum Antonio Bell Díaz de Figueroa.

Empreses o entitats relacionades

Ibergrúas, S.A.

Comentaris de l'article/notícia

Nou comentari

Atenció

Los comentarios son la opinión de los usuarios y no la del portal. No se admiten comentarios insultantes, racistas o contrarios a las leyes vigentes. No se publicarán comentarios que no tengan relación con la noticia/artículo, o que no cumplan con el Aviso legal y la Política de Protección de Datos.

Advertencias Legales e Información básica sobre Protección de Datos Personales:
Responsable del Tratamiento de sus datos Personales: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Gestionar el contacto con Ud. Conservación: Conservaremos sus datos mientras dure la relación con Ud., seguidamente se guardarán, debidamente bloqueados. Derechos: Puede ejercer los derechos de acceso, rectificación, supresión y portabilidad y los de limitación u oposición al tratamiento, y contactar con el DPD por medio de lopd@interempresas.net. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar una reclamación ante la AEPD.

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades