Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Eficiencia energética en los rótulos luminosos
Aserluz explica les claus de com empresaris i autònoms poden reduir despeses

Eficiència energètica en els rètols lluminosos

Font: Associació Espanyola d'Empresaris de Rètols Lluminosos i Indústries Afins (Aserluz)12/07/2010

12 juliol 2010

Davant les dificultats que presenta aquest any 2010, cal un pla de pensions i estalvi que ens ajudi a superar el mal moment econòmic que travessem. En aquest difícil moment és hora de cosir les butxaques perquè no se'ns escapi cap moneda per algun trencat i guardar cada cèntim com un tresor. L'Associació Espanyola d'Empresaris de Rètols Lluminosos i indústries afins (Aserluz) amb la col·laboració de Philips i Tridonic-Atco s'ha proposat ajudar els empresaris i autònoms a reduir despeses.

La iniciativa promoguda per Aserluz es basa en una campanya de conscienciació sobre l'eficiència i estalvi energètic que suposa utilitzar noves i més eficients formes d'il luminació per als rètols d'identificació comercial. L'Eficiència Energètica es pot definir com la reducció del consum d'energia mantenint els mateixos serveis energètics, sense disminuir el nostre confort i qualitat de vida, protegint el medi ambient, assegurant l'abastament i fomentant un comportament sostenible en el seu ús.

Components de dispositius LED
Components de dispositius LED.

Una correcta il luminació més econòmica

A Espanya a mitjans del 2009 havia registrades 3.355.830 empreses, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística. Si cada empresari té, com a mínim, un rètol lluminós on es publicita i anuncia els seus serveis, hi ha a Espanya 3,5 milions de rètols lluminosos. El 75% d'aquests lluminosos instal tenen fonts d'il luminació antigues i poc eficients, la qual cosa suposa un consum anual de 2.296.000 d'teravatis-hora i que emeten a l'atmosfera 597.128 tones de partícules de CO2.

La baixa eficiència dels rètols és deguda a tubs fluorescents d'alt consum, a revestiments amb colors opacs que amb prou feines deixen passar la llum, que els lluminosos no estan sotmesos a controls periòdics ni a una regulació específica.

Per exemple, si canviéssim l'antic sistema de fluorescència dels rètols lluminosos per tecnologia LED, el consum de potència es reduiria a 551 teravatis-hora, és a dir, un 77% menys del consum mitjà anual, el que ens aproparia als objectius de Espanya en el Protocol de Kyoto. Aquest estalvi d'energia suposaria, a més, un estalvi de 209 milions d'euros en la factura energètica que afavoriria el desenvolupament econòmic del nostre país.

Una inversió molt rendible

A l'hora d'afrontar la renovació dels vells sistemes de fluorescents l'empresari i autònom ha de tenir present que els nous sistemes d'estalvi energètic s'amortitzen en tan sols 22 mesos gràcies a dos factors molt importants: el menor consum d'energia i l'estalvi en el manteniment.

Cercar la millora de l'eficiència en els sistemes d'il luminació és una de les activitats bàsiques que es realitzen per millorar els perfils de consum energètic.

Benzinera amb llums LED
Benzinera amb llums LED.
Com reduir el consum energètic

1. Canviar la font d'il luminació antiga per làmpades de baix consum i llarga vida. Les més recomanables per a l'enllumenat comercial són les incandescents, halògenes, halogenurs, metàl·lics, sodi alta i baixa.

2. Instal lar lluminàries que exerceixin eficientment la seva funció, que compleixin una sèrie de característiques òptiques, mecàniques i elèctriques.

3. Instal lar sistemes d'aprofitament de llum natural, que regulen el nivell d'il luminació en funció de l'aportació de llum natural, pintures reflectores i materials translúcids.

4. Apostar per tecnologies de control de l'enllumenat com sensors de proximitat, regulació de potència, doble il luminació o il luminació selectiva.

5. Substituir els vells components de les instal lacions i realitzar controls periòdics a través de la regulació existent.

Aquests canvis o renovacions, que en alguns casos poden suposar la modificació elèctrica del rètol, són portats a terme per empreses del sector especialitzades.

Tot són beneficis

L'Associació Espanyola d'Empresaris de Rètols Lluminosos i Indústries Afins, Aserluz, com a representant de les principals empreses del sector del rètol, està col·laborant amb les diferents entitats relacionades per aconseguir que els empresaris i autònoms es sumin a l'eficiència energètica dels rètols lluminosos:

-Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia. IDAE

-Conselleria de Indústria

-Instituts per a l'estalvi de l'Energia

-Cambres de Comerç

Imatge d'un establiment Cartier il·luminat amb LED
Imatge d'un establiment Cartier il·luminat amb LED.

L'objectiu principal d'aquesta campanya és millorar l'eficiència dels rètols lluminosos que estan instal·lats i la reducció de la factura elèctrica i el benefici al medi ambient. El canvi, tot i no ser obligatori és molt recomanable ja que apostar per aquest tipus d'accions significa contribuir a l'estalvi energètic en major mesura del que a primera vista pot semblar. La societat en general es beneficiarà d'una reducció de la nostra dependència energètica i s'aconseguirà un augment en la nostra seguretat de subministrament.

La renovació de les instal lacions possibilita als propietaris adaptar-se a les noves normatives, com ara, el marcatge CE. A més aquestes infraestructures seran molt més duradores, fàcilment reciclables, s'ajudarà a protegir el medi ambient, reduint les emissions de CO2 a l'atmosfera i mantenint al màxim possible les condicions de les hores nocturnes, en benefici dels ecosistemes.

Exemple pràctic

Ara anem a analitzar un exemple que explica de forma molt significativa l'estalvi que suposaria per a qualsevol establiment canviar els tubs fluorescents del seu rètol per tubs de díodes de LED de baix consum.

Suposem que el rètol fa 10 metres i s'encén amb tubs de 58 W durant 8 hores al dia. Tenint en compte aquestes referències la diferència de consum entre els equips fluorescents i els LED al llarg d'un any és de 579 kW, que suposen un estalvi total a l'any de 86.86 euros en la factura energètica.

Rètol lluminós de Renault amb tecnologia LED
Rètol lluminós de Renault amb tecnologia LED.

Pel que fa al manteniment d'un i altre hi ha una major diferència econòmica entre un sistema i altre, el preu del manteniment dels fluorescents és de 103.95 euros a l'any mentre que amb el sistema LED el propietari del rètol només paga 36,37 euros.

A més, hem de tenir en compte que la vida útil d'una làmpada fluorescent no arriba als dos anys de vida, mentre que les llums LED duren, de mitjana, més de 13 anys.

És ben cert que el canvi suposa un desemborsament de diners, però, recuperaríem la inversió realitzada al cap de tres anys.

Si sumem els 86,86 euros que ens estalviem en consum i els 67,58 de diferència de manteniment, el resultat indica que en un any ens estalviem 154,44 euros, que multiplicat per tres són: 463 euros, la mateixa quantitat que suposa la nova instal lació de tubs LED. Cal recordar, també, que amb les llums LED s'emeten la tercera part d'emissions de diòxid de carboni a l'atmosfera.

Com es veu el canvi suposa la reducció energètica, reducció de manteniment, amortització dels nous equips i factor ecològic.

Més informació

Per obtenir més informació sobre l'eficiència energètica en els rètols lluminosos pot consultar la web de l'associació: www.aserluz.org

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Empresarios de Rótulos Luminosos e Industrias Afines

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Urbanismo y Medio ambiente

    05/09/2024

  • Newsletter Urbanismo y Medio ambiente

    04/07/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis