Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Los rótulos en el paisaje urbano
Aserluz aconsella i ajuda a les empreses sobre la normativa que han de complir els rètols

Els rètols en el paisatge urbà

Font: Aserluz15/02/2010

15 febrer 2010

Alguns dels elements més destacats del paisatge urbà són els rètols que, de forma dinàmica i atractiva, representen a les empreses, institucions i tot tipus d'entitats de cara al públic. Els ajuntaments fixen les pautes per evitar els casos de rètols encegadors, frases publicitàries fora de lloc o rètols que envaeixen l'espai dels veïns. Aserluz mostra, a través d'un cas pràctic amb l'ajuntament de Madrid, com una bona ordenança pot ajudar a millorar el paisatge urbà de la ciutat.

El rètol té dues funcions principals: actuar com esquer i identificador al mateix temps, i ajudar a empolainar l'entorn de qui reclama la nostra atenció.

La creativitat i les possibilitats a l'hora de crear rètols pot ser il limitada, però s'han d'establir certs barems d'equilibri, perquè els rètols convisquin harmònicament amb el context que els envolta.

La creativitat i les possibilitats a l'hora de crear rètols pot ser il limitada, però s'han d'establir certs barems d'equilibri.  Foto: Rose Forschen...
La creativitat i les possibilitats a l'hora de crear rètols pot ser il limitada, però s'han d'establir certs barems d'equilibri.

Foto: Rose Forschen.

Les ordenances reguladores de la publicitat exterior

Perquè el paisatge urbà d'una ciutat i municipi sigui ordenat i visualment atractiu, els ajuntaments publiquen ordenances reguladores de la publicitat exterior.

L'objectiu d'aquestes ordenances és definir les pautes raonables de mida, tipus, i altres especificacions tècniques, perquè els rètols de la ciutat puguin seguir complint la seva funció, però respectant l'entorn, als veïns ia la resta d'elements que l'envolten.

Abans que res, aquest tipus d'ordenances intenten evitar enlluernaments, publicitat intrusiva, invasió d'espais i també que es creï una imatge desagradable de la ciutat.

El resultat immediat d'aquest esforç és una millora estètica de l'entorn, majors garanties de seguretat per als veïns i també, gràcies al compliment de normativa tècnica, un increment significatiu de l'eficiència energètica per als propis usuaris.

És important destacar que les ordenances municipals de publicitat inclouen qualsevol tipus de rètols exteriors, des de les clàssiques creus verdes de les farmàcies fins a les lones de les bastides, les tanques publicitàries ...

És important destacar que les ordenances municipals de publicitat inclouen qualsevol tipus de rètols exteriors...
És important destacar que les ordenances municipals de publicitat inclouen qualsevol tipus de rètols exteriors, des de les clàssiques creus verdes de les farmàcies fins a les lones de les bastides, les tanques publicitàries ...

Foto: Llegeix Sunghee.

Perquè el paisatge urbà d'una ciutat o municipi sigui ordenat i visualment atractiu, els ajuntaments publiquen ordenances reguladores de la publicitat exterior

Gràcies a aquesta regulació, de compliment obligatori, es protegeix al conjunt dels ciutadans, alhora que se li aporta un valor afegit al comerç i l'usuari dels rètols, en igualar i uniformar els requisits per a tots.

Encara que la majoria dels ajuntaments del nostre país disposen d'ordenances per a la publicitat exterior, la irrupció de noves tecnologies, requisits normatius (com el marcatge CE dels rètols) i materials, juntament amb una major exigència dels veïns per una bona imatge urbana , estan portant a les corporacions municipals a renovar aquestes ordenances.

Un cas pràctic, l'ajuntament de Madrid

L'associació Aserluz ve treballant de prop amb ajuntaments, per a brindar el suport del gremi del rètol, en què estan representades les empreses que dissenyen, fabriquen i len els rètols.

Com a exemple pràctic, es pot veure el cas de l'ajuntament de Madrid, que el 2009 va publicar una nova ordenança reguladora de la publicitat exterior. Aquesta ordenança, donava un termini d'adaptació d'un any, fins al febrer del 2010, perquè els rètols de la ciutat poguessin complir amb els requisits i especificacions que planteja la norma.

L'associació Aserluz ve treballant de prop amb ajuntaments, per a brindar el suport del gremi del rètol

Gràcies a un acord marc de col·laboració amb el consistori, l'associació Aserluz ha posat a disposició dels usuaris la col·laboració d'un grup d'associats, que assessoren professionalment en els requisits i accions a seguir per complir amb la normativa.

A més, en estreta col·laboració amb l'ajuntament, l'associació ha publicat un manual gràfic d'aplicació de l'ordenança.

En el cas de Madrid, l'ordenança preveu que s'actualitzin els rètols existents i que els nous rètols es fabriquen i lin ja directament complint els requisits establerts.

Gràcies a aquesta regulació es protegeix al conjunt dels ciutadans, alhora que se li aporta un valor afegit al comerç i l'usuari dels rètols...
Gràcies a aquesta regulació es protegeix al conjunt dels ciutadans, alhora que se li aporta un valor afegit al comerç i l'usuari dels rètols, en igualar i uniformar els requisits per a tots.

Foto: Andrew Marx.

L'associació Aserluz que representa i uneix a les empreses del gremi, aspira a convertir-se en un punt de suport per a tots els actors implicats en el paisatge urbà.

D'una banda, l'associació assessora als ajuntaments per a l'actualització i implantació d'ordenances sobre publicitat exterior. Al mateix temps, dóna suport als usuaris que adapten o demanen nous rètols, perquè aquests compleixin els requisits de cada ajuntament. I, de forma paral·lela, l'associació facilita una extensa base de dades amb ordenances municipals, manuals i guies tècniques, per a les empreses i professionals del sector, associats a Aserluz.

Empreses o entitats relacionades

Asociación Española de Empresarios de Rótulos Luminosos e Industrias Afines

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Urbanismo y Medio ambiente

    05/09/2024

  • Newsletter Urbanismo y Medio ambiente

    04/07/2024

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis