Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Barcelona tendrá un centro tecnológico del envase y embalaje en 2006
Innopack neix com una proposta de formació, innovació i transferència tecnològica

Barcelona tindrà un centre tecnològic de l'envàs i embalatge el 2006

Redacció PU15/06/2004
Amb una facturació anual de 9.000 milions d'euros, la indústria del packaging s'ha convertit en un dels sectors econòmics més importants d'Espanya. La Fundació Innopack ha estat creada amb la finalitat d'atendre les necessitats de formació d'enginyers i tècnics en aquesta especialitat. La Fundació impulsarà la creació d'un Centre Tecnològic de l'Envàs i l'Embalatge a Barcelona que es preveu comenci la seva activitat el 2006. Es tracta d'una proposta que agrupa 17 empreses i associacions del sector amb l'objectiu de dinamitzar la formació, investigació, innovació i transferència tecnològica en l'àmbit del packaging.
D'esquerra a dreta...
D'esquerra a dreta: Manuel Bertomeu, gerent de Packaging Engineering de Henkel Ibèrica, SA; Miquel Heredia, conseller delegat de Bobst Group Espanya i president de Hispack 2003; Josep Fort, director general d'Sofiplast, SA
En la presentació, a càrrec de Miquel Heredia (conseller delegat de Bobst Group Espanya i president de Hispack 2003 i president de la Fundació Innopack), Manuel Bertomeu (gerent de packaging engineering de Henkel Ibèrica i professor associat a l'Institut Químic de Sarrià i vicepresident de la Fundació) i Josep Fort (director general de Sofiplast i vicepresident de la nova Fundació Innopack), es va destacar el bon moment que travessa el sector de l'envàs i embalatge a Espanya, motiu pel qual s'ha d'impulsar aquesta indústria potenciant aspectes com la formació .

Els canvis demogràfics, les noves tecnologies i la conservació i processament d'aliments i la influència de les noves tendències de consum són algunes de les causes que han impulsat el vertiginós desenvolupament de l'envàs i l'embalatge, sector que té una creixent importància en l'economia espanyola .

Segons les dades aportades en l'acte de presentació, des de 1997 la facturació del packaging a Espanya ha augmentat un 41 per cent, i la seva producció un 11,6 per cent. Aquestes empreses han traspassat les fronteres nacionals i moltes són proveïdores d'importants corporacions estrangeres, precisament, a Catalunya, el 80 per cent de l'activitat es va destinar a l'exportació.

La formació, un pilar per al desenvolupament del sector

Tot i així, hi ha en el sector del packaging, l'envasament de productes i dels fabricants de maquinària una falta generalitzada d'enginyers i tècnics ben preparats en aquestes especialitats. Això es deu al fet que l'oferta formativa en aquests camps a Espanya és gairebé inexistent. Com a conseqüència d'això, la pràctica consisteix en el reciclatge de professionals que provenen d'altres sectors industrials que després s'especialitzen en packaging. "A més la preparació d'aquests especialistes comporta una dedicació d'entre dos i tres anys, massa temps per a un sector que avança a gran velocitat", comenta l'organització.

La Fundació Innopack, conscient de totes aquestes necessitats que presenta la indústria de l'envàs i l'embalatge a Espanya neix per incitativa de 17 empreses i associacions del sector, la proposta busca dinamitzar la formació i impulsar la recerca i la transferència de tecnologia del packaging a Espanya.

És una fundació de caràcter privat, creada el 2003 i amb seu a Catalunya. Està formada per les principals empreses d'envàs i embalatge a Espanya que veuen amb preocupació l'escassetat de professionals qualificats i la manca d'ofertes formatives i de referències acadèmiques sobre el sector a nivell nacional.

Manuel Bertomeu, packaging engineering manager de Henkel Ibèrica i membre del patronat de Innopack, assegura que "formar un enginyer en packaging és un procés complex que pot exigir una dedicació d'entre dos i tres les perquè la persona adquireixi les habilitats i els coneixements suficients per exercir un treball eficient. La indústria està avançant tan ràpidament que els representants del sector ens plantegem la necessitat d'impulsar una formació intensiva en packaging, com ja existeix en altres països del nostre entorn ".

Per què a Catalunya

Tenint en compte que Catalunya concentra més del 46 per cent de les empreses d'envàs i embalatge d'Espanya, els patrons de la fundació van creure convenient dotar aquesta regió d'un centre que desenvolupi activitats orientades a prestar serveis i suport al sector del packaging a Catalunya i facilitar l'expansió d'aquesta indústria a nivell nacional i internacional.

El Centre Tecnològic estarà ubicat a Barcelona i es posarà en marxa l'any 2006. La missió del centre és liderar projectes de recerca. desenvolupament i innovació que millorin la competitivitat de les empreses del packaging i el seu entorn. Segons Manuel Bertomeu, la idea és que es converteixi en un "eix de transferència de coneixements i tecnologia entre universitat i indústria. Busquem un recurs efectiu que satisfaci les necessitats actuals del sector "·

La Fundació Innopack concep el Centre Tecnològic de l'Envàs i Embalatge com una proposta per a dinamitzar la recerca, la formació i la innovació. La idea és convertir-lo en un centre de referència en tecnologia d'envasos, embalatge, condicionament i processos d'envasat a nivell europeu i mundial.

L'activitat del Centre Tecnològic estarà dividit en les següents àrees: línies d'investigació, projectes de desenvolupament, enginyeria de producte, projectes d'industrialització de nous dissenys, projectes d'enginyeria, laboratori d'assaigs, planta pilot per a processos d'envasat.

Màsters i cursos d'especialització

La Fundació Innopack també ha dissenyat un màster i projectes de formació complementaris, en col·laboració amb l'Escola Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona, l'Institut Químic de Sarrià i Applus +. l'objectiu és formar líders en envàs i embalatge que s'adeqüin a les noves tendències i potenciïn el sector a Espanya. L'oferta formativa inclou el Màster en Packaging Engineering, curs 2004-2005 i Mòduls Superiors de Tècnica en Packaging, com el de disseny de productes, curs 2005-2006.

El cicle formatiu consta de Màster en Packaging Engineering, cursos de postgrau, cursos d'especialització en tecnologia dels envasos i workshops de packaging. Al setembre de 2005 comença el mòdul d'especialització tècnica en packaging "Disseny i tecnologia dels envasos i processos d'envasat i condicionament de productes".

Empreses o entitats relacionades

Equiplast, Expoquimia, Eurosurfas. Fira de Barcelona
Graphispack Asociación
Hispack - Fira de Barcelona

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    25/07/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    18/07/2024

Enllaços destacats

EasyLinneFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis