Opinió / Entrevistes Info Opinió / Entrevistes

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Entrevista a Lluís Juncosa, presidente del Club Español del Packaging

“La publicació del manual ‘Nocions Fonamentals sobre Tecnologies del Packaging’ permetrà professionalitzar encara més el sector”

Entrevista a Lluís Juncosa, president del Club Español del Packaging

Redacció Interempresas30/11/2011

30 de novembre de 2011

La I Jornada de Packaging, celebrada al novembre en Fira de Barcelona, va servir per reunir a professionals de l'envàs i embalatge, exposar la situació del sector i, sobretot, presentar un complet manual editat per Institute of Packaging Professionals (IOPP) a Illinois, EUA, que ha estat ara rellançat en espanyol per el Club Español del Packaging.
Lluís Juncosa
Lluís Juncosa.

El Club Español del Packaging ha materialitzat un dels seus primers objectius amb el llançament del manual ‘Nocions Fonamentals sobre Tecnologies del Packaging’, què suposa la publicació d'aquest llibre?

Implica un pas molt important dins dels objectius marcats pel club des de la seva fundació i que està d'acord amb la missió i filosofia de l'entitat: la de convertir-se en un punt de trobada i unió de tots els professionals vinculats amb el sector de l'envàs i embalatge al nostre país i les seves indústries afins.

El manual ‘Nocions Fonamentals sobre Tecnologies del Packaging’ ofereix al professional una eina necessària per al coneixement profund i complet del sector del packaging. El seu contingut detalla a la perfecció tots els conceptes, processos de fabricació, materials, etc., de coneixement obligat per a la indústria. Es tracta d'un llibre d'estudi, de referència per a tot professional vinculat directa o indirectament al sector de l'envàs i embalatge i per a estudiants que estiguin cursant mòduls professionals per treballar en aquest mercat.

El manual està escrit per Walter Soroka, un dels especialistes nord-americans més importants d'aquesta indústria i editat per l'Institute of Packaging Professionals (IOPP).

El manual està escrit per Walter Soroka, un dels especialistes nord-americans més importants d'aquesta indústria i editat per l'Institute of Packaging Professionals

Quin ha estat el procés que s'ha seguit fins a la publicació del manual?

Fruit de l'acord de col·laboració que tenim signat amb el IOPP, el nostre homòleg nord-americà, iniciem fa un temps el procés de compra de drets del manual per a la seva publicació aquí. Una vegada adquirits s'ha procedit a la seva traducció a través d'un equip d'experts que s'han encarregat de reflectir fidelment l'original americà. Ha estat un procés llarg que ara veiem culminat i del que ens sentim plenament satisfets.

El plantejament de llibre com a manual i llibre d'estudi què li permet al professional o futur treballador del sector?

Permet a tot aquell que ho adquireixi iniciar un curs complet sobre el sector que finalitza amb un examen final per assentar els coneixements adquirits durant el procés d'aprenentatge. Si finalment se supera, s'atorga un certificat del IOPP que acredita que es tenen els coneixements suficients per poder exercir un treball dins del sector de l'envàs i embalatge.

Per tant, estem parlant d'un manual que no només recopila magníficament processos, tecnologies, tipologies d'envasos i embalatges, etc., sinó que a més va més enllà en permetre augmentar la professionalitat dins del sector. I, evidentment, si aconseguim professionalitzar encara més una indústria que, en ocasions, és complexa el benefici redundarà en tots: fabricants, proveïdors, subministradors i, per descomptat, el client final que adquireix el producte envasat.

D'altra banda, el seguiment del manual i l'obtenció del certificat pot arribar a crear una borsa de treball de futurs professionals del sector perquè les empreses puguin captar nous perfils i treballadors, d'acord amb les seves necessitats.

De quina manera es va a promocionar aquest manual?

Des del Club Español del Packaging anem a fer una política important de promoció i llançament del manual. El llibre va dirigit a tot el mercat hispà, la qual cosa ens permet ampliar territori i donar-ho a conèixer més enllà de les nostres fronteres. De moment, el manual ja es pot adquirir a través de la nostra pàgina web (www.clubespanoldelpackaging.org) i també a través de la web de Graphispack Associació (www.graphispack.org), que ha estat la impulsora del club i que des de fa dècades aglutina a un ampli nombre d'empreses del sector. Al costat de Fira de Barcelona, és també patrocinadora del club, i organitza i col·labora en diferents salons professionals com Hispack.

També durant els propers mesos, des del club està previst iniciar una sèrie de visites a empreses del sector per donar a conèixer el manual entre els seus directius i treballadors explicant-los tot el que implica el seguiment del llibre i l'obtenció del certificat. D'altra banda, també visitarem escoles que imparteixen mòduls professionals en packaging, com la Escola Antoni Algueró, i ho anirem promocionant en els salons nacionals i internacionals on tinguem presència.

El llibre ja es pot adquirir a través dels portals web del Club Español del Packaging i Graphispack Associació

En quin moment es troba el Club Español del Packaging?

En aquests moments, el Club Español del Packaging està posant operatius i en marxa molts dels objectius que es van marcar en el moment de la seva fundació. Al costat del llançament del manual ‘Nocions Fonamentals sobre Tecnologies del Packaging’, durant el primer trimestre d'aquest any ha començat a funcionar la Xarxa Professional a través de la web. Es tracta d'una comunitat online per a professionals del sector que permet al visitant interactuar amb altres professionals per compartir experiències, solucionar qualsevol qüestió que pugui plantejar-se i generar temes de debat sobre qüestions concretes que afecten a la indústria.

L'objectiu és aportar, entre altres aspectes, coneixements, innovació i creativitat per al benefici del sector i de tots els seus membres. També, des del club seguim amb el procés de promoció i captació de nous membres que vulguin formar part de l'entitat.

Què altres projectes té previstos escometre el Club Español del Packaging a mitjà i llarg termini?

La voluntat és la de convertir-se en un espai de referència per a qualsevol professional del sector de l'envàs i embalatge. Volem que sigui el lloc de trobada de tots els seus membres i per a això anirem progressivament engegant diferents activitats encaminades a aconseguir aquest objectius.

Entre els nostres projectes es troba planificar cursos de formació vinculats a l'Escola Antoni Algueró, realitzar seminaris, impartir conferències d'interès, etc. També anirem ampliant la línia de col·laboració amb l'Institute of Packaging Professionals per oferir quant necessiti el professional del packaging.

Entre els projectes del club es troba planificar cursos de formació vinculats a l'Escola Antoni Algueró

Com a president del Club Español del Packaging, com veu l'actual situació del sector?

És evident que estem passant per una conjuntura econòmica difícil que està afectant a tota la indústria en general i que, per tant, també afecta a la del packaging. Les empreses que únicament operen al mercat interior són les que més dificultats estan tenint en aquests moments. Aquelles que exporten internacionalment també estan sofrint la crisi, però potser de manera menys acusada. Davant aquesta situació és important que les empreses escometin importants plans de reestructuració per tirar endavant.

Portada del manual del IOPP, reeditat ara en castellà pel Club Español del Packaging
Portada del manual del IOPP, reeditat ara en castellà pel Club Español del Packaging.

Quins són les tendències de l'envàs i embalatge actuals i de futur?

És important que el packaging s'adapti sempre a la realitat del moment. Actualment una de les tendències més evidents és minimitzar l'impacte mediambiental de l'envàs mitjançant nous materials, gramatges, etc. D'altra banda, estem assistint a un envelliment de la població, la qual cosa obliga a dissenyar envasos i embalatges d'obertura fàcil. També les unitats familiars són cada vegada més petites i, per tant, els envasos han de ser més reduïts. En definitiva, el packaging sempre ha de caminar amb el mercat i amb les necessitats que marca el client.

Com a president del Club quin és la seva pretensió?

Estic convençut que El Club Español del Packaging és una entitat amb una gran futur que anirà progressivament consolidant-se i convertint-se en una referent per al sector igual que és ara el nostre homòleg, el IOPP. El club donarà la professionalitat i el prestigi que necessita el sector.

Empreses o entitats relacionades

Graphispack Asociación

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    25/07/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    18/07/2024

Enllaços destacats

Fundación Andaltec I+D+iEasyLinne

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis