Notícies Info Notícies

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a El Club Español del Packaging presenta su Red Profesional y un manual especializado
Prop de 80 professionals de l'envàs i l'embalatge, reunits a Barcelona

El Club Español del Packaging presenta la seva Xarxa Professional i un manual especialitzat

Redacció Interempresas30/11/2011

30 de novembre de 2011

El Club Español del Packaging va celebrar el passat 10 de novembre la I Jornada de Packaging, el primer acte públic de l'entitat que neix amb la vocació de convertir-se en una cita de referència i punt de trobada de professionals del sector per conèixer les tendències i novetats en envàs i embalatge. En l'acte es van presentar dos dels projectes de l'entitat que ja són una realitat: la Xarxa Professional del Club i la primera edició del lliuro ‘Nocions Fonamentals sobre Tecnologies del Packaging’.

La jornada va servir també per presentar les novetats del proper Saló Hispack 2012 i analitzar el mercat de packaging de productes d'alimentació i les exigències i oportunitats que presenta. L'acte va comptar amb la col·laboració de Graphispack Associació, el Institut Español de l'Envàs i Embalatge (Ieee), Fira de Barcelona i el Saló Hispack 2012.

D'esquerra a dreta...
D'esquerra a dreta: Ignasi Cusí, director del Club Español del Packaging, Ieee i secretari general de Graphispack Associació; Carlos Aguilar, president del Ieee; i Luis Juncosa, president del Club Español del Packaging.

El president del Club Español del Packaging, Luís Juncosa, va explicar que la voluntat d'aquest organisme és convertir-se en una plataforma d'interacció i networking de tots els professionals del packaging per compartir, debatre, generar, crear i desenvolupar coneixement i informació a favor del sector. Va comentar que, des dels seus començaments, “el club s'ha marcat una sèrie d'objectius, alguns dels quals avui presentem com una realitat: la Xarxa Professional i la primera edició del lliuro 'Nocions Fonamentals sobre Tecnologies del Packaging'.

Per la seva banda, Carlos Aguilar, president del Ieee va explicar les diferents iniciatives i activitats que s'estan realitzant des de l'institut, encaminades a professionalitzar el sector de l'envàs i embalatge. Entre elles, va destacar la creació del mòdul professional de grau mitjà en packaging que ha començat a impartir-se aquest curs en l'Escola Antoni Algueró.

La Xarxa Professional

Sergi Deltor, community manager de la Xarxa Professional, va anar l'encarregat de presentar i realitzar una demostració pràctica d'aquest servei del club que es troba operatiu per a tots els seus membres. A partir d'un usuari i una contrasenya, el professional accedeix a un sistema d'escriptoris, un de privat i un altre públic, amb els quals pot començar a operar. El primer és d'accés restringit només per a l'usuari i en el qual pot col·locar-se en carpetes la informació que es desitgi. El segon escriptori permet al professional interactuar amb altres membres registrats a la Xarxa Professional. A través d'unes icones situades en la part inferior de l'escriptori, l'usuari pot plantejar idees o llançar missatges a altres membres registrats a la xarxa i, d'aquesta manera, obrir fòrums de debat sobre temes concrets.

El sistema permet al professional convidar a altres usuaris a unir-se a aquests fils de debat. La xarxa ofereix també la possibilitat d'establir una interacció directa amb altres membres que estiguin online en aquest moment a través d'un xat. La plataforma es completa amb un potent cercador que permet accedir a qualsevol informació sobre packaging i disposar d'un perfil propi amb informació professional detallada.
Sergi Deltor, community manager de la Xarxa Professional del Club Español del Packaging
Sergi Deltor, community manager de la Xarxa Professional del Club Español del Packaging.

El manual del packaging

Luís Juncosa, president del Club Español del Packaging, i Miquel Marcé, coordinador del mòdul de Packaging de l'Escola Antoni Algueró, van presentar la primera edició del lliuro ‘Nocions Fonamentals sobre Tecnologies del Packaging’. Juncosa va explicar que, fruit de l'acord aconseguit amb l'Institute of Packaging Professionals (IOPP), s'han pogut comprar els drets i traduir de l'anglès a l'espanyol aquest llibre de referència per al sector de l'envàs i embalatge. Per a Juncosa, “el llibre és un complet manual sobre totes les fases que intervenen en el procés de fabricació del packaging que permet professionalitzar encara més la professió”. Va explicar que és un llibre de “lectura i consulta gairebé obligada per a qualsevol professional que directa o indirectament està involucrat en la indústria del packaging” i va anunciar que s'està en procés de crear una certificació en packaging, reconeguda pel IOPP, a través de l'estudi d'aquest manual.

Marcé va apuntar que el llibre “és un excel·lent manual, amb informació exhaustiva i detallada. A través dels seus vint capítols respon de manera precisa qualsevol dubte o problema que se li pugui plantejar al professional, des de dissenyadors a convertidors”. Va explicar que el manual “és un compendio sobre les tecnologies, materials, etc. que es poden aplicar per materialitzar una idea i que ofereix aplicacions interessants de conèixer”. Va comentar també que al final de cada capítol es presenta un qüestionari perquè el professional contesti i, d'aquesta forma, assimili els conceptes plantejats. Marcé va insistir en la importància d'aquest manual i en la necessitat que els actuals i futurs professionals del sector disposin d'eines per formar-se contínuament.

"És un llibre de lectura i consulta gairebé obligada per a qualsevol professional que directa o indirectament està involucrat en la indústria del packaging”

Propera edició d'Hispack

Xavier Pascual, director d'Hispack 2012, va presentar les novetats de la propera edició del saló, que se celebrarà del 15 al 18 de maig de 2012 en el recinte Gran Via de Fira de Barcelona. Va explicar que el saló tornarà a convocar a Barcelona a les empreses i als professionals de l'oferta i la demanda del sector, en una edició clau que servirà com a revulsiu per reprendre el creixement del sector.

Pascual va comentar que Hispack augmentarà la representativitat de la seva oferta per mostrar tot el cicle de vida del packaging, continuarà augmentant la presència d'empreses i visitants internacionals i atraurà compradors dels principals sectors de demanda de maquinària, equips i productes d'embalatge i PLV del mercat nacional i de països emergents. “El saló és una excel·lent plataforma per fer negoci, obrir-se a nous mercats internacionals, generar networking i tenir una visió completa i transversal del sector. Des del comitè organitzador donem molta importància al visitant i, segons un estudi, el perfil de professional que acudeix a Hispack té un elevat poder de decisió i procedeix de sectors clau, com l'alimentació, begudes, sector farmacèutic, químic, cosmètic i perfumeria”.

En aquests moments, el 75% dels expositors ja han confirmat la seva assistència a Hispack i, d'acord amb les dades d'octubre de 2011, ja hi ha més de 23.000 metres quadrats contractats. Hispack, que renova la seva aliança amb BTA, Fira Internacional de Maquinària, Tecnologia i Ingredients per a l'Alimentació, espera superar la xifra dels 53.000 visitants que va aconseguir en la seva passada edició.

El 75% dels expositors ja han confirmat la seva assistència a Hispack, segons el director del saló

El mercat del packaging d'aliments

El packaging de productes d'alimentació va ser el tema abordat per Héctor Fuentealba, Manufacturing Development Manager de Corporate Operations de Nestlé a Suïssa, amb una experiència de 38 anys en la companyia. Fuentealba va analitzar com el mercat presenta avui dia noves oportunitats i desafiaments que es constaten en un retail en evolució, un progressiu canvi del consumidor, una polarització del mercat, una clara tendència cap a la sostenibilitat i l'aposta pel món digital.

Per Fuentealba, el retail tendeix cada vegada més cap a la concentració el que dóna lloc a un creixement de la marca blanca, però d'altra banda està permetent a les empreses del sector obrir nous canals especialitzats, establir un contacte directe amb consumidors i a incorporar nous models de negoci incloent l'i-commerce. Sobre l'evolució del consumidor va apuntar que la població tendeix a estancar-se amb un progressiu augment de la mitjana d'edat, que actualment se situa en els 39 anys. D'altra banda, la família tendeix a ser més petita, amb menor nombre de membres, i la despesa en alimentació passa a ser secundari. Fuentealba és conscient de la progressiva polarització del mercat i va explicar que “s'està produint un increment constant del mercat emergent (nous productes) i del mercat ‘premium’ (productes de primera qualitat), mentre que el mercat ‘mainstream’ manté les seves xifres habituals”.

Durant la seva explicació, Fuentealba va destacar també que el món digital permet la interacció de mòbils amb l'envàs a través de l'escanejat de codis de barres. D'altra banda, va incidir que el consumidor cada vegada és més conscient de l'esgotament dels recursos naturals i del fenomen de la superpoblació. En aquest sentit, va apuntar que el sector del packaging “ha de ser eficient en la gestió dels recursos naturals i que el concepte de sostenibilitat ha d'aplicar-se des de les primeres etapes del disseny mitjançant un Ressò Design basat en el cicle de vida, la promoció del reciclat, la utilització de fonts renovables i la reducció en origen”.

Héctor Fuentealba va concloure explicant que un dels grans reptes que té per davant la indústria del packaging d'alimentació és eliminar el desaprofitament, entès com tot allò que el consumidor no vol pagar (cost per sobreproducció, transport, cost sobre inventari, sobre procés, etc.).

Empreses o entitats relacionades

Graphispack Asociación
Hispack - Fira de Barcelona

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    25/07/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    18/07/2024

Enllaços destacats

EasyLinneFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis