Info

Aquest article ha estat escrit originalment en castellà. L'hem traduït automàticament per a la vostra comoditat. Tot i que hem fet esforços raonables per a aconseguir una traducció precisa, cap traducció automática és perfecta ni tampoc pretén substituir-ne una d'humana. El text original de l'article en castellà podeu veure'l a Aido muestra en su congreso las claves de futuro para el sector gráfico
Més de 400 persones segueixen la jornada, 250 de forma virtual

Aido mostra en el seu congrés les claus de futur per al sector gràfic

Redacció Interempreses16/11/2010

16 novembre 2010

València va acollir el passat 27 d'octubre la desena edició del Congrés de les Arts Gràfiques de l'Institut tecnològic d'Òptica, Color i Imatge ( Aido ). La jornada es va convertir en un aparador d'innovació en el qual es van mostrar les últimes tendències que afecten el sector i es van exposar noves línies de negoci amb la finalitat de reorientar i diversificar la indústria gràfica.

Etiquetes intel ligents, tintes fotoluminiscents, realitat augmentada, circuits i bateries impresos, teclats impresos, entre altres temes, van ser algunes de les solucions tecnològiques que els professionals de la indústria gràfica, uns 400, segons l'organització, van poder conèixer en el X Congrés de les Arts Gràfiques, una jornada celebrada el passat 27 d'octubre a la Sala Joaquín Rodrigo del Palau de la Música de València.

Imagen

L'esdeveniment va ser inaugurat pel secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Innovació, Bruno Broseta, que ha assegurat davant els més de 250 assistents que "les noves tecnologies ofereixen noves oportunitats i mercats a un sector dinàmic que compta amb un conjunt d'empreses clarament innovadores i el suport tecnològic de Aido ". Als professionals que van acudir al congrés cal sumar-los les 150 persones que van optar per assistir virtualment, seguint l'esdeveniment en directe a través de 'streaming'.

Aparador d'innovació

Com cada any, la jornada es va convertir en un aparador d'innovació en el qual es van mostrar les últimes tendències que afecten el sector. A més, es van exposar noves línies de negoci amb la finalitat de reorientar i diversificar la indústria gràfica, sempre en constant evolució cap a nous productes, fruit dels imparables avenços tecnològics.

Rafael Ros, president de Aido, va encoratjar als professionals gràfics a liderar el seu propi futur, posant en marxa noves idees. En la mateixa línia, el secretari general de l'Associació d'Empresaris d'Arts Gràfiques de Múrcia, Francisco Torrano, ha assegurat que cal veure la crisi amb esperança. "Tenim una pista d'enlairament que és la tecnologia, i hem d'estar atents al que ve per saber adaptar al nostre negoci", va afirmar. En la mateixa línia, Emilio Pérez, secretari general de Vincle, va insistir: "No hi ha mal que 100 anys duri, de manera que hem de seguir invertint sense perdre la confiança i animant també als nostres clients".

Imagen

Més cautelós s'ha mostrat, però, Ramon Simó, president de Asoagval, que va advocar per evitar la guerra de preus a la baixa en la qual han entrat moltes empreses i per aguantar la crisi no tant amb grans inversions sinó amb acords de col laboració entre companyies amb activitats complementàries.

L'esdevenir del sector

Durant la seva intervenció, Vicente de Gràcia, responsable de l'Àrea de Desenvolupaments Sectorials d'Aido, va esbossar algunes de les tendències que marcaran l'esdevenir del sector gràfic. De Gràcia va assegurar que se seguirà imprimint, encara que la demanda serà cada vegada més digital-influenciada per l'efecte Internet-i hi haurà més consciència mediambientalment. Per a De Gràcia, el creixement en el sector passa per la R + D aplicada a la tecnologia productiva, però també a la innovació en la gestió empresarial. Segons el representant de Aido, les empreses han d'explotar la seva capacitat per assessorar el client i comercialitzar els seus productes de forma personalitzada.

De la mateixa opinió van ser els impressors participants en el debat. Jordi Puigbó, de Gràfiques Marcel, va constatar que alhora que s'està produint una disminució de la demanda de productes gràfics no només motivada per la crisi, s'incrementen les exigències d'oferir serveis afegits que atorguin més valor al producte però amb menor cost. Per Puigbó cal apostar per processos tecnològics que apropin l'empresa gràfica als clients.

Manuel Paterna, de Cinquena Impressió, va reivindicar la importància d'oferir "una qualitat constant" i el paper del impressor com "assessor" del client. Per la seva banda, Rafael Masiá, de Gràfiques Papallona, va explicar que s'estan adequant els serveis d'impressió digital a la demanda, que cada vegada demana tirades més curtes, i es va referir al repte de millorar l'acabat del producte imprès en digital. Així mateix, Masiá analitzar l'evolució apreciada en la demanda: disminució de comandes dels clients tradicionals com agències de publicitat i empreses de comunicació; resurrecció d'antics clients que tornen a la impressió per buscar nous nínxols de mercat, i aparició de nous clients, que s'han saltat als professionals intermedis de la cadena gràfica, amb la conseqüent pèrdua de qualitat en els treballs.

El congrés

El X Congrés de les Arts Gràfiques compta amb el suport de l'Institut de la Petita i Mitjana Indústria de la Generalitat Valenciana (Impiva) i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder).

De la fotografia als serveis gràfics

En la sessió de la tarda unes 100 persones van assistir al cafè-taller Graphispag, una taula rodona en la qual fotògrafs, dissenyadors, impressors i altres professionals de la indústria van debatre sobre les causes i conseqüències que tenen els avenços tecnològics en el seu dia a dia.

La fotografia i la imatge ha estat un dels sectors que més ha vist modificada la seva identitat i processos de treball amb la irrupció massiva de les noves tecnologies. Les empreses d'aquest àmbit han reconvertit la seva activitat, apropant-se i confonent-se amb els serveis gràfics.

Unes 100 persones van assistir al cafè-taller Graphispag
Unes 100 persones van assistir al cafè-taller Graphispag.

Enric Galve, director general de Laboratoris Color EGM, ha explicat que ja s'ha assentat el procés de transformació tecnològica i que "les oportunitats de negoci són infinites, si se saben oferir facilitats i comoditats al consumidor". Galve recomanar "estar atents a les necessitats del mercat i implementar respostes amb celeritat". En aquest sentit, va posar com a exemple molts dels treballs que realitza actualment la seva empresa com la impressió digital en diferents formats i sobre tot tipus de suports, serveis de retoc fotogràfic, web-to-print; especialització en sectors artístics i professionals (decoració d'interiors, publicitat, fires i congressos ...); introducció de noves eines com el CGI (imatges generades per ordinador) o el 3D.

Per la seva banda, el fotògraf Andrés García, va analitzar el canvi que la tecnologia ha suposat en el seu treball diari en els últims anys, des de la captura digital fins a la reproducció de la imatge en diferents suports. García reclamar una major implicació del fotògraf en la producció gràfica de les imatges per aconseguir millors resultats.

En aquesta trobada sectorial, els avenços en la fabricació de tintes i paper van cobrar especial rellevància. El director tècnic de Tintes Martínez Ayala, Javier Guerrero, es va referir a la incorporació de tintes d'assecatge ultraràpid per accelerar el manipulat del producte gràfic, així com la creació de pigments de major durabilitat i alta resistència a la fricció. Per la seva banda, el representant de Sappi, Mario Aldás, va enumerar alguns dels últims desenvolupaments relacionats amb el paper per a la creació de packaging intel ligent, sistemes de protecció de marca o papers de seguretat, entre altres.

Finalment, Susana Otero, tècnica de la Unitat d'Arts Gràfiques de Aido, va recordar els avantatges d'utilitzar estàndards en tot el procés de producció gràfica per assegurar la qualitat, poder treballar amb millors resultats i, fins i tot, fer el salt internacional en un mercat cada vegada més globalitzat.

El sector a València

El sector gràfic a la Comunitat Valenciana agrupa prop de 1.200 empreses que donen feina a més de 8.000 persones, el que representa l'11% de totes les empreses d'arts gràfiques en l'àmbit nacional i el 9% de l'ocupació.

Empreses o entitats relacionades

Graphispack Asociación

Suscríbase a nuestra Newsletter - Ver ejemplo

Contrasenya

Marcar todos

Autorizo el envío de newsletters y avisos informativos personalizados de interempresas.net

Autorizo el envío de comunicaciones de terceros vía interempresas.net

He leído y acepto el Avís legal y la Política de protecció de dades

Responsable: Interempresas Media, S.L.U. Finalidades: Suscripción a nuestra(s) newsletter(s). Gestión de cuenta de usuario. Envío de emails relacionados con la misma o relativos a intereses similares o asociados.Conservación: mientras dure la relación con Ud., o mientras sea necesario para llevar a cabo las finalidades especificadasCesión: Los datos pueden cederse a otras empresas del grupo por motivos de gestión interna.Derechos: Acceso, rectificación, oposición, supresión, portabilidad, limitación del tratatamiento y decisiones automatizadas: contacte con nuestro DPD. Si considera que el tratamiento no se ajusta a la normativa vigente, puede presentar reclamación ante la AEPD. Más información: Política de protecció de dades

REVISTAS

TOP PRODUCTS

NEWSLETTERS

  • Newsletter Envase y Embalaje

    25/07/2024

  • Newsletter Envase y Embalaje

    18/07/2024

Enllaços destacats

EasyLinneFundación Andaltec I+D+i

ÚLTIMAS NOTICIAS

Empreses destacades

OPINIÓN

ENTIDADES COLABORADORAS

OTRAS SECCIONES

Serveis